Weather Icon

Αυτό ναι, είναι μια πρώτη δέσμευση – Νετανιάχου: Το ναυτικό του Ισραήλ θα προστατέψει τον αγωγό EastMed

Αυτό ναι, είναι μια πρώτη δέσμευση – Νετανιάχου: Το ναυτικό του Ισραήλ θα προστατέψει τον αγωγό EastMed
To ισραηλινό πολεμικό ναυτικό θα προστατέψει τον αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, ανέφερε ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους Μπενιαμίν Νετανιάχου.

PM of Israel


✔@IsraeliPM


PM Netanyahu: “I call on the international community to halt, by any means, Iran’s attempts to bypass the sanctions via the sea.”

PM Netanyahu: “In a few days, the leaders of Cyprus and Greece will come here, with US Secretary of State Pompeo, in order to advance the gas pipeline from Israel to Europe via these countries. The navy will also protect this pipeline.”

Σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, o επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ανέφερε ότι “σε μερικές ημέρες, οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας θα έλθουν εδώ, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πομπέο, προκειμένου να προχωρήσουμε με τον αγωγό αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω αυτών των χωρών. Το ναυτικό θα προστατέψει επίσης αυτό τον αγωγό”.
Παρουσία Πομπέο η επόμενη Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Για τη μεταπροσεχή βδομάδα είναι προγραμματισμένη η σύνοδος κορυφής Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας στην παρουσία του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Τη συνάντηση θα φιλοξενήσει το Ισραήλ και ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου προανήγγειλε την εξέχουσας σημασίας τετραμερή σύνοδο Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας-ΗΠΑ στέλλοντας το μήνυμα προς την Άγκυρα πως το Ναυτικό θα προστατεύσει τον αγωγό φυσικού αερίου. Σε ανάρτησή του στο Twitter, την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει «πόλεμο» εν μέσω προεκλογικού για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα του, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός έγραψε: «Σε μερικές μέρες οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας θα έρθουν εδώ, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για να προχωρήσουμε τον αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω αυτών των χωρών. Το Ναυτικό θα προστατεύει αυτό τον αγωγό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Ισραήλ για να βοηθήσει με το σχέδιό του για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη με τους Κύπριους και τους Έλληνες εταίρους, δήλωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το Ισραήλ ελπίζει να προσελκύσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στην κατασκευή ενός αγωγού 2.000 χιλιομέτρων (1.243 μιλίων) που θα συνδέει τους τεράστιους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, με κόστος 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Σε λίγες μέρες, οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας θα έρθουν εδώ, μαζί με τον Πομπέο, για να προωθήσουμε έναν αγωγό αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω αυτών των χωρών», ανέφερε ο Νετανιάχου απευθυνόμενος σε άνδρες του Ναυτικού της χώρας του, στην πόλη της Χάιφα. Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ απέφυγε να προβεί στο όποιο σχόλιο.  
 Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος, περιοδεύοντας στη χώρα του, προέβη σε νέα επίδειξη αλαζονείας προς τους Αμερικανούς συντηρώντας τη μεταξύ τους αντιπαράθεση στο κόκκινο. Το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400, τόνισε, έχει κλείσει και δεν έχει νόημα να το συζητούν. Τόνισε με νόημα πως έχουν συζητηθεί, συμφωνηθεί και υπογραφεί όλα, από τους όρους πληρωμής μέχρι την από κοινού παραγωγή, και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. «Τέτοια ανήθικη συμπεριφορά δεν μας ταιριάζει, ανέφερε. Εμείς αν κάνουμε μια συμφωνία, αυτή τη συμφωνία την τιμούμε. Κανένας να μην περιμένει να γλείψουμε εκεί που φτύσαμε», υπέδειξε ο Τούρκος Πρόεδρος. 
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι τους Patriot τούς είχαν ζητήσει από την περίοδο της διακυβέρνησης Ομπάμα αλλά δεν κατάφεραν να το διευθετήσουν.  Ανέφερε ότι το αίτημα τέθηκε και επί Τραμπ, αλλά πέρασαν 17 μήνες και πάλι δεν βγήκε κάτι θετικό. Σημείωσε: «Εμείς ακόμη τους λέμε, αν μπορείτε να μας δώσετε  τους Πάτριοτ, δώστε τους. Αν οι όροι είναι βολικοί, εάν μπορούμε να κάνουμε παραγωγή από κοινού, θα το κάνουμε και με σας. Αλλά είναι όρος η από κοινού παραγωγή, οι όροι πληρωμής, η τεχνολογία». Υπέδειξε στους Αμερικανούς πως δεν δέχεται συμφωνία, με το κλειδί για τους πυραύλους να παραμένει στα χέρια τους. 
Ο Ερντογάν τόνισε πως μπορεί μετά τους S-400 να πάει και στους S-500. Διερωτήθηκε γιατί δεν κάνουν το ίδιο και στην Ελλάδα για τους S-300. Γιατί δεν το κάνουν και στη Σλοβακία για τους S-300 σημειώνοντας ότι και οι δύο αυτές χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι μέχρι τον Ιούλιο, η χώρα του θα παραλάβει την πρώτη συστοιχία ρωσικών πυραύλων. 
Απευθυνόμενος προς τους Αμερικανούς, ο Τούρκος Πρόεδρος υπέδειξε ότι δεν πρέπει να αναμένουν να τα προμηθεύονται όλα από κοντά τους. Ανέφερε ότι η χώρα του έχει πληρώσει τις δόσεις για τα αεροσκάφη F35, καταβάλλοντας ένα δισ. δολάρια. Τόνισε ότι η Τουρκία είναι χώρα ελεύθερη, δεν είναι δούλοι, και υπέδειξε πως ο μισός στόλος των τουρκικών αερογραμμών είναι Boeing και μέσα σε 4 χρόνια πληρώνουν σχεδόν 10 δισ. δολάρια για να αγοράσουν αμερικανικά αεροσκάφη. Είναι λάθος στην Αμερική να επιμένουν για τους S-400. 

Πηγή: Capital, O Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube