Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ιταλία 27 Μαρτίου 2019

Capital Economics: Απειλή για το ευρώ η 10ετής στασιμότητα της ιταλικής οικονομίας

Capital Economics: Απειλή για το ευρώ η 10ετής στασιμότητα της ιταλικής οικονομίας
To δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα εξακολουθήσει να αυξάνεται και θα καταστεί μη βιώσιμο
Στασιμότητα για την ιταλική οικονομία σε ορίζοντα δέκα ετών προβλέπουν οι αναλυτές της Capital Economics. 
Την ίδια ώρα προειδοποιούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην Ιταλία αλλά και στην Ευρωζώνη, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον του ίδιου του ευρώ. 
Η Capital Economics εκτιμά ότι η ιταλική οικονομία δεν θα καταφέρει να ανακάμψει τα επόμενα δέκα χρόνια, επειδή η παραγωγικότητα θα παραμείνει αδύναμη και η απασχόληση θα υποχωρήσει. Ως συνέπεια, το δημόσιο χρέος θα εξακολουθήσει να αυξάνεται και θα καταστεί μη βιώσιμο. 
Παρόλο που η Ιταλία δεν ήταν πάντοτε ουραγός στην οικονομική ανάπτυξη, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, βρίσκεται σταθερά πίσω από οικονομίες, όπως αυτή των ΗΠΑ. 
Η σταθερή της πτώση αντανακλά τα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως οι χαμηλές επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και το έλλειμμα στην εταιρική διακυβέρνηση.
Από το 1999 με την ένταξη της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, τα προβλήματα αυτά έχουν ενταθεί σημαντικά.
Οι αναλυτές προβλέπουν στασιμότητα της ιταλικής οικονομίας μακροπρόθεσμα, με το ΑΕΠ πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις των θεσμών. 
Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη +0,6% το 2020. 
Μία δεκαετία στασιμότητας θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην Ιταλία και την Ευρωζώνη. 
Θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος της, γεγονός που ενδεχομένως να προκαλέσει μια μεγάλη κρίση η οποία θα πλήξει τις τράπεζες στην Ιταλία και αλλού. 
Ως αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα αναγκαστούν να εξετάσουν δύσκολες επιλογές σχετικά με τη στήριξη που παρέχει ο Βορράς στις οικονομίες του Νότου, προειδοποιεί η Capital Economics.







www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube