REAL TIME |

Weather Icon

Brexit, μια πολιτική μπλόφα που μετατράπηκε σε μείζονα απειλή

Brexit, μια πολιτική μπλόφα που μετατράπηκε σε μείζονα απειλή
Μέρα με τη μέρα τα σύννεφα της αβεβαιότητας του Brexit καλύπτουν τον ουρανό της Βρετανίας και εκτείνονται πάνω από την Ευρώπη, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προβλέψει τις επιπτώσεις αυτής της -μέχρι πρόσφατα- αδιανόητης πολιτικής εξέλιξης.
Ασφαλώς, η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να ζήσει χωρίς την ΕΕ, το ίδιο και η καθημερινότητα στην ΕΕ θα συνεχίσει και χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία, πλην όμως, τίποτα δεν μπορεί να είναι το ίδιο μετά την υλοποίηση του Brexit. Έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε ότι αυτή η ιστορία με το Brexit ξεκίνησε από μια πολιτική μπλόφα του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προχώρησε στο δημοψήφισμα γιατί ήταν σίγουρος ότι θα έβαζαν βέτο οι Φιλελεύθεροι, εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τελικά, οι Φιλελεύθεροι δεν ήγειραν ένσταση, το δημοψήφισμα διεξήχθη με το γνωστό αποτέλεσμα και τώρα όλοι τρέχουν να αποτρέψουν τα χειρότερα. Όπως πολύ σωστά δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Κάμερον «έβαλε τα χεράκια του κι έβγαλε τα ματάκια του». Το πρόβλημα όμως δεν το έχει πλέον ο Κάμερον, ο οποίος πήγε στο σπίτι του, αλλά η ίδια η Ευρώπη που βιώνει όλη αυτή την αναστάτωση και την αβεβαιότητα εξαιτίας μιας πολιτικής μπλόφας. 
Τo Βrexit είναι το σύμπτωμα του τέρατος του λαϊκισμού, που προβάλλει απειλητικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δυστυχώς δεν κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια σειρά από προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες της, όπως είναι η οικονομική κρίση, η τρομοκρατία,  το προσφυγικό και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν στην προεκλογική ατζέντα για το Brexit, γεγονός που συσπείρωσε τις δυνάμεις των ευρωσκεπτικιστών, σε αντίθεση με τους υποστηρικτές της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, οι οποίοι πλήρωσαν τη σιγουριά της υπευθυνότητας του βρετανικού λαού. Το Brexit είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της ευκολίας με την οποία μπορεί να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη και πόσο καταλυτικός μπορεί να είναι ο ρόλος μιας καμπάνιας που απευθύνεται στα φοβικά ένστικτα των ανθρώπων. Έχει, επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit ήταν συμβουλευτικό για τη βρετανική κυβέρνηση και όχι δεσμευτικό, αλλά στο τέλος, ελέω λαϊκισμού, επικράτησε ως λαϊκή εντολή. Τώρα που τα πράγματα έγιναν ζόρικα, γίνονται δεύτερες σκέψεις και μάλιστα εντείνονται οι φωνές που ζητούν επαναληπτικό δημοψήφισμα. Οι ένθερμοι θιασώτες του Brexit λένε ότι κάτι τέτοιο συνιστά περιφρόνηση της δημοκρατικής βούλησης της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού. Από την άλλη, όμως, οι υποστηρικτές δεύτερου δημοψηφίσματος ρωτούν γιατί όταν ζητήθηκε για πρώτη φορά η γνώμη του λαού ήταν σωστό και εάν ξαναζητηθεί είναι λάθος; Και οι δύο θέσεις στηρίζονται πάνω σε μια λογική αφετηρία για την οποία μπορούμε να συζητούμε για χρόνια. Εκείνο που αξίζει να διδαχθούμε είναι το πόσο εύκολα ένας πολιτικός μπορεί να βάλει σε περιπέτεια τη χώρα του, τον λαό του και όχι μόνον αυτούς. 
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube