«Κλειδιά» για όλο το Αιγαίο

«Κλειδιά» για όλο το Αιγαίο



Του Νίκου Μελέτη
Διπλό στόχο έχει η πίεση που ασκεί η Τουρκία στα δύο νησιά, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, καθώς όχι μόνο αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία επί δύο κατοικημένων μάλιστα νησιών, αλλά επιχειρείται ο εξαναγκασμός της Ελλάδας σε διαπραγματεύσεις για ΜΟΕ και αυτό που από το 2009 επιδιώκει η Άγκυρα, έναν «κώδικα συμπεριφοράς» στις πτήσεις στο Αιγαίο, ώστε να πετούν ελεύθερα τα τουρκικά μαχητικά χωρίς τον κίνδυνο των αναχαιτίσεων από τα ελληνικά.
Στα δύο νησιά η Τουρκία δεν μπορεί να εγείρει οποιαδήποτε διεκδίκηση, αφού κείνται πέραν των 3 ναυτικών μιλίων από τις τουρκικές ακτές, καθώς η Συνθήκη της Λωζάννης αποδίδει στην Τουρκία μόνο όσα νησιά βρίσκονται εντός των 3 ν.μ. και όσα ρητώς της αποδίδονται.
Τα δύο ελληνικά νησιά είχαν βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με διαρκείς υπερπτήσεις το 2009, προκαλώντας εντονότατες ελληνικές αντιδράσεις. Η Αθήνα μάλιστα έθετε ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνέχιση των προσπαθειών των Αμερικανών για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τη διακοπή αυτών των υπερπτήσεων.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube