Weather Icon
Ισλάμ , Τουρκία 5 Μαρτίου 2019

Ξεκίνησε συζήτηση στην Τουρκία για την αναστήλωση του Χαλιφάτου

Ξεκίνησε συζήτηση στην Τουρκία για την αναστήλωση του Χαλιφάτου
Ο Ερντογάν είναι ο νέος «χαλίφης», σύμφωνα με αρθρογράφο-ιδεολόγο της τουρκικής κυβέρνησης

Ο τίτλος είχε ιστορικά απονεμηθεί στους διάδοχους του μουσουλμανικού προφήτη Μωάμεθ
Του Νίκου Στέλγια
Ο αρθρογράφος Αμντουρραχμάν Ντιλλίπακ, γνωστός ιδεολόγος της τουρκικής κυβέρνησης, ξεκινά μια συζήτηση που έρχεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο. Στην επέτειο της κατάργησης του αξιώματος του χαλίφη των σουνιτών Μουσουλμάνων, ο Ντιλλίπακ προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν σήμερα κατέχει το συγκεκριμένο αξίωμα.
Ο αρθρογράφος δήλωσε ότι έχοντας οδηγήσει τη χώρα σε εκτελεστικό προεδρικό σύστημα το προηγούμενο έτος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τον τίτλο του Χαλίφη.
Ο τίτλος είχε ιστορικά απονεμηθεί στους διάδοχους του μουσουλμανικού προφήτη Μωάμεθ και οι χαλίφιδες θεωρήθηκαν οι νόμιμοι ηγέτες του μουσουλμανικού λαού. Κατά τη διάρκεια των αιώνων ο τίτλος διεκδικήθηκε από πολιτικούς ηγέτες μουσουλμανικών εδαφών. Ο τίτλος διεκδικήθηκε από τον Οθωμανό Σουλτάνο το 1517. Η κατάργηση του ήρθε το 1924 από την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Με την έλευση του προεδρικού συστήματος, το αξίωμα του χαλίφη ανήκει τώρα στον Πρόεδρο Ερντογάν», δήλωσε ο κ. Ντιλλίπακ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το τουρκικό Προεδρικό.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για θεωρία των συντηρητικών κύκλων της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία, μετά την εξορία του τελευταίου Οθωμανού Χαλίφη, το αξίωμα του χαλίφη μεταβιβάστηκε στην προεδρία και στην εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.
Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube