Weather Icon

Εύσημα στον Ζάεφ από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ

Εύσημα στον Ζάεφ από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ
Θερμή χειραψία των Ζόραν Ζάεφ και Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ελένη Βαρβιτσιώτη
Μόνο θετικά λόγια άκουσε χθες ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, στις Βρυξέλλες από την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία μίλησε για «πολύ θετική πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις της γείτονος, αλλά και από τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είπε στον κ. Ζάεφ πως «η χώρα σας έχει ήδη μια θέση στο τραπέζι του ΝΑΤΟ».
Συγκεκριμένα, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, «καλωσόρισε για πρώτη φορά τον κ. Ζάεφ ως πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας», όπως είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενη, καθώς η «αποφασιστικότητα, το όραμα και η ενέργεια του κ. Ζάεφ» παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρές, όπως κατέγραψε το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε. και Βόρειας Μακεδονίας χθες στις Βρυξέλλες.

Τα πρώτα ενταξιακά κεφάλαια αναμένεται να ανοίξουν, σύμφωνα με την ύπατη εκπρόσωπο, κάποια στιγμή τον Ιούνιο, καθώς θα υπάρχει «θετικό υλικό» για να λάβει το Συμβούλιο τις αντίστοιχες αποφάσεις. Και αυτό γιατί μέσα στην άνοιξη αναμένεται η επίσημη έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα δείχνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα ανοιχτά θέματα.

Η ίδια σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν επιτευχθεί πολλά, όπως η συμφωνία με την Ελλάδα αλλά και τη Βουλγαρία, και παρά την ενέργεια που καταναλώθηκε, οι μεταρρυθμίσεις δεν έμειναν πίσω. Από την πλευρά του, ο επίτροπος Χαν τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα του κράτους δικαίου, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα και κάλεσε τις αρχές να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές κτήμα τους.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ, τόνισε πως «η συμφωνία με την Αθήνα έχει ήδη δημιουργήσει πολύ θετική πολιτική ώθηση και η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα φέρει περαιτέρω ειρήνη» και, καθώς αρκετά μέλη της συμμαχίας έχουν ήδη επικυρώσει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης, η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει σύντομα το 30ό μέλος της συμμαχίας.
«Προσβλέπω στην ημέρα κατά την οποία η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει πλήρες μέλος της συμμαχίας μας. Αυτό που φαινόταν κάποτε μια μακρινή ελπίδα για τη χώρα σας αναμένεται να γίνει τώρα πραγματικότητα», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube