Weather Icon

Μεντβέντεφ: Έτοιμη η Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία

Μεντβέντεφ: Έτοιμη η Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία

EPA/ANDREAS GEBERT
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, εφόσον υπάρξει ανάλογη πρόταση, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο -αναφερόμενος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βουλγαρία- ο Ρώσος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ρωσία έχει ήδη αναλάβει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία, την Ουγγαρία και την Φινλανδία και διερωτήθηκε: «Γιατί λοιπόν να μην αναλάβει ένα παρόμοιο έργο και στην Βουλγαρία; Όταν μάλιστα το είχαμε ξεκινήσει».

Το 2006 η εταιρεία «Atomstroiexport», θυγατρική της κρατικής εταιρείας Rosatom, είχε κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στον σταθμό του Μπέλενε, όπου είχε φθάσει μάλιστα και ο εξοπλισμός. Ωστόσο το 2009 το έργο σταμάτησε, ενώ τον Μάρτιο του 2012 η Σόφια ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Τον Μάιο του 2018, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόιο Μπορίσοφ είχε δηλώσει ότι η χώρα του προτίθεται να επανεξετάσει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Tass, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube