REAL TIME |

Weather Icon

Ήγγικεν η ώρα των βρετανικών βάσεων

Ήγγικεν η ώρα των βρετανικών βάσεων
  Άθως Κοιρανίδης    
Η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του ανώτατου δικαστικού οργάνου στον κόσμο, στην υπόθεση της νήσου Μαυρίκιος στον Ινδικό Ωκεανό εναντίον της Βρετανίας, αποτελεί την επισφράγιση των διαχρονικών γνωμοδοτήσεων πολλών έγκριτων νομικών στην Κύπρο και στο εξωτερικό ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο υφίστανται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και αποτελούν κατάλοιπο αποικιοκρατικής πρακτικής το οποίο πρέπει να τερματιστεί άμεσα.
Η αναφορά στην απόφαση ότι «συνεχιζόμενη άσκηση διοίκησης εδάφους από την πρώην αποικιακή δύναμη, το οποίο δεν κατέστη μέρος της αποαποικιοποίησης, συνιστά συνεχιζόμενη παράνομη διεθνώς πράξη και πρέπει να τερματίζεται το συντομότερο δυνατό» και ότι «δεν νοείται νόμιμη σύναψη διεθνούς σύμβασης εκεί όπου ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη τελεί υπό τη διοίκηση του άλλου μέρους», σε συνδυασμό με την απόφαση του Ανωτάτου Βρετανικού Δικαστηρίου ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι ουσιαστικά αποικίες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο πρέπει να αποχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται.Το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται μετά την εν λόγω απόφαση είναι αν και πώς θα την εκμεταλλευτεί η κυπριακή Κυβέρνηση προς όφελος του κυπριακού λαού. Ως γνωστό, από το 1960 και εντεύθεν, 99 τετραγωνικά μίλια κυπριακού εδάφους βρίσκονται υπό τον έλεγχο την Βρετανών, προκαλώντας πολλά προβλήματα και διαφυγόντα ωφελήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό. Η μέχρι σήμερα κυπριακές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να αμφισβητήσουν το καθεστώς τον Βάσεων. Με ηττοπαθή φιλοσοφία χάιδευαν τα αιματοβαμμένα χέρια των αποικιοκρατών, παρά την ποντιοπιλατική στάση τους έναντι του Τούρκου εισβολέα και τη συνεχιζόμενη εχθρική στάση τους στη διεκδίκηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Ακόμη και αυτός ο υποτιθέμενος κομμουνιστής Πρόεδρος Χριστόφιας σε επίσημη επίσκεψή του στο Λονδίνο καθυσήχασε τους πρώην αποικιοκράτες ότι το θέμα των Βάσεων θα το ξεκαθαρίσουν «τα παιδιά και τα εγγόνια μας».
 
Όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο μέρος των 99 τετραγωνικών μιλίων δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς. Εξ ου και η Βρετανία, όπως προκύπτει από αρχεία της κυβέρνησής της, ήταν έτοιμη να επιστρέψει σημαντικό μέρος των εδαφών λόγω υψηλού κόστους συντήρησης, αλλά δεν το έπραξε για να μη δυσαρεστήσει την Τουρκία. Γι’ αυτό και το 2004 προσφέρθηκε σε περίπτωση λύσης να προσφέρει μέρος των εδαφών που χρησιμοποιεί.
 
Οι γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή μας και ιδιαίτερα η εξεύρεση σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν αυξήσει αισθητά τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου για τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ευρωπαική Ένωση. Η παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Γαλλία είναι γεγονός. Η πιθανότατη δημιουργία σταθμού υγροποίησης από την ΕxxonΜobil στην Κύπρο είναι βέβαιο ότι θα εγείρει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για στρατιωτική ασφάλειά του. Η σταθεροποίηση του φιλορωσικού καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, σε συνδυασμό με την αντιαμερικανική πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία, έχει δημιουργήσει σημαντικό κενό ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο το οποίο οι ΗΠΑ επιβάλλεται να καλύψουν με τη δημιουργία νέων στρατηγικών συμμάχων. Η Κύπρος, ως το μόνο ευρωπαϊκό κράτος και το μόνο δημοκρατικό πέραν του Ισραήλ στην περιοχή, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας λόγω και των εξαιρετικών της σχέσεων με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο. Ως εκ τούτου, υπό τις περιστάσεις, αποτελεί κατάλληλο σρατηγικό εταίρο για τις ΗΠΑ.
 
Τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με την επικείμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απομειώνουν την αξία του επιχειρήματος των Βρετανών ότι οι Βάσεις στους στην Κύπρο δήθεν εξυπηρετούν τη διεθνή ασφάλεια στην περιοχή.
 
Η κυπριακή Κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβάλλεται να ζητήσει την αποχώρηση των βρετανικών βάσων, την αλλαγή χρήσης όλου του εδάφους στη Δεκέλεια και μεγάλου μέρους του εδάφους στο Ακρωτήρι προς όφελος των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παραχώρηση στις ΗΠΑ και στη Γαλλία στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Βάση Ακρωτηρίου. Με τον τρόπο αυτό θα απαλλαγούμε μια και καλή από το αποικιοκρατικό κατάλοιπο των βάσεων και θα απαγκιστρωθούμε από τη Βρετανία που με υποκριτική μανία καταδιώκει την Κυπριακή Δημοκρατία από την ίδρυσή της.

*Μέλος ΔΣ Πνοής Λαού.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube