Weather Icon

Απέχουμε πολύ από το να γίνουμε ισχυρός ενεργειακός παίκτης στη Μεσόγειο

Απέχουμε πολύ από το να γίνουμε ισχυρός ενεργειακός παίκτης στη Μεσόγειο
Βρισκόμαστε ακόμη μακριά από το να θεωρήσουμε ότι ο αγωγός East Med αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή και ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ισχυρό ενεργειακό παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει στο Liberal.gr ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στην Πάντειο, Αγγελος Συρίγος, με αφορμή την υπογραφή την επόμενη Τετάρτη της διακρατικής συμφωνίας για την υλοποίηση του έργου.
Σχολιάζοντας τις προσδοκίες που καλλιεργούνται ότι με τη συμφωνία αλλάζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα, ο καθηγητής του Παντείου απαντά ότι ασφαλώς και αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας, ωστόσο τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ, «δεν επαρκούν για να γεμίσουν τον αγωγό, επομένως μέχρι να εντοπιστούν περισσότερα, η κατασκευή του θα παραμένει ένα σχέδιο», και ο μοναδικός δρόμος μεταφοράς του αερίου προς τη Δύση θα είναι η Αίγυπτος.
Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακαλύψεις και την ευρύτερη κινητικότητα, ο κ. Συρίγος θεωρεί ότι αναδεικνύουν την «επί τετραετία ανύπαρκτη πολιτική της Ελλάδας στον τομέα των υδρογανανθράκων», καθώς, όπως λέει, δεν έχει προχωρήσει κατ’ ουσία καμία νέα παραχώρηση, τόσο στο Ιόνιο, όσο και στο Λιβυκό Πέλαγος, προσθέτοντας και το φιάσκο με την πόντιση καλωδίου που θα συνδέει την ηπειρωτική χώρα με την Κρήτη.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube