Weather Icon

Μια αιρετική άποψη για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Μια αιρετική άποψη για τη «Γαλάζια Πατρίδα»
Σάββας Καλεντερίδης

Στο άρθρο μας της Παρασκευής εξηγήσαμε τι είναι το νέο στρατηγικό δόγμα της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα» και η ομώνυμη άσκηση που είναι σε εξέλιξη στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο. Παρότι οι Τούρκοι αναλυτές και δημοσιογράφοι τις προηγούμενες μέρες αλλά και όσο διαρκεί η άσκηση έχουν επιδοθεί σε ένα ντελίριο προπαγάνδας σχετικά με την άσκηση και τις «δυνατότητες» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), ένας αρθρογράφος, με πολύ καλές προσβάσεις στο χώρο, κάνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση που αξίζει τον κόπο να την μάθουν οι Έλληνες, μετά την υπερβολική δόση τουρκικής προπαγάνδας που αντικατοπτρίστηκε σε ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ.
Ακολουθεί το άρθρο του Αχμέτ Τακάν, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Yeniçağ» την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019:
Εγκαταλείψαμε το Αιγαίο εξ ολοκλήρου στους Έλληνες;
Είναι δυνατόν να μη νιώσει κανείς εθνική υπερηφάνεια και ευτυχία, όταν βλέπει σκηνές και στιγμιότυπα από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2019» που διεξάγεται ταυτοχρόνως στον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο; Ασφαλώς όχι. Και μάλιστα όλα αυτά γίνονται μια περίοδο που είναι πολύ δύσκολη για τις ΤΕΔ…

Όμως υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα που υποχρεωθήκαμε να βιώσουμε… Σφίγγεται η ψυχή μας, ματώνει η καρδιά μας… Δυστυχώς έχουμε βυθιστεί στα νερά του Αιγαίου! Παραδώσαμε το Αιγαίο στους Έλληνες. Επίσημα! Πώς; Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας, απόστρατος επιτελικός συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ, εξέτασε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις πτυχές της άσκησης και μίλησε στην εφημερίδα μας:
«Η Διεύθυνση Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας κοινοποίησε σε όλο τον κόσμο τις περιοχές στη θάλασσα και στην ξηρά που θα διεξαχθούν οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και τα πυρά, στο πλαίσιο της άσκησης. Με βάση τις ανακοινώσεις αυτές, η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα 2019” διεξάγεται μόνο στον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη άσκηση το Αιγαίο εγκαταλείφθηκε στους Έλληνες. Οι δε ανακοινώσεις 0297/19 και 0311/19 της Διεύθυνσης Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας, έχουν τις συντεταγμένες των περιοχών που θα διεξαχθούν οι εκπαιδεύσεις και θα εκτελεστούν πυρά, όμως δεν δημοσιεύθηκαν οι σχετικοί χάρτες. Αν βάλεις τις συντεταγμένες στο χάρτη, διαπιστώνεις ότι οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις θα γίνουν στον Κόλπο της Σμύρνης, στο Ουζούν Αντά και όχι στο Αιγαίο.
»Η Διεύθυνση Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας με τις ανακοινώσεις 0310/19, 0312/19 και 0323/19 δημοσίευσε τις συντεταγμένες των περιοχών που θα εκτελεστούν πυρά στη θάλασσα του Αιγαίου. Όμως και πάλι δεν δημοσίευσε τους σχετικούς χάρτες. Αν βάλει κανείς τις συντεταγμένες στο χάρτη, διαπιστώνει ότι οι βολές θα γίνουν στον Κόλπο του Ξηρού και στον Κόλπο της Σμύρνης. Δηλαδή οι βολές δεν γίνονται στο Αιγαίο αλλά στα εσωτερικά ύδατα της Τουρκίας. Ενώ οι Έλληνες κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα νησιά μας που έχουν καταλάβει, ενώ στρέφουν τα πυροβόλα τους προς την Τουρκία και εκτελούν βολές, δεν ήταν φυσικό δικαίωμά μας να απαντήσουμε με μια άσκηση όπως η “Γαλάζια Πατρίδα”;»
Συνεχίζοντας, ο Ουμίτ Γιαλίμ είπε:
«Οι ασκήσεις γίνονται για επίδειξη δύναμης και απόδειξη κυριαρχίας και αποσκοπούν στην αποτροπή του αντιπάλου. Όμως προκαλεί μεγάλη θλίψη το γεγονός ότι η άσκηση αυτή δεν διεξάγεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα του Αιγαίου και κυρίως στα 18 τουρκικά νησιά και μία τουρκική βραχονησίδα που έχουν καταλάβει οι Έλληνες. Η πρακτική αυτή δείχνει ότι έχουμε εγκαταλείψει και χαρίσαμε στους Έλληνες τα δικαιώματά μας, αφού δεν συμπεριλάβαμε στη “Γαλάζια Πατρίδα” τα 18 τουρκικά νησιά και μία τουρκική βραχονησίδα.
»Είναι πολύ περίεργο και μας εμβάλλει σε σκέψεις το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα διεξάγει ασκήσεις με πυρά στη θάλασσα του Αιγαίου και κυρίως στα Δωδεκάνησα, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να κάνει τις εκπαιδεύσεις και τα πυρά σε εσωτερικές θάλασσες και να κάνει μόνο επισκέψεις λιμανιών στις ακτές του Αιγαίου.
Συνέχεια στο pontos-news

var _wau = _wau || []; _wau.push([“tab”, “qjb8omazks27”, “ifv”, “left-middle”]);(function() { var s=document.createElement(“script”); s.async=true; s.src=”http://widgets.amung.us/tab.js”;document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube