REAL TIME |

Weather Icon

Κοινή διακήρυξη Κύπρου–Ελλάδας–Ισραήλ–ΗΠΑ – Ηχηρά τα μηνύματα

Κοινή διακήρυξη Κύπρου–Ελλάδας–Ισραήλ–ΗΠΑ – Ηχηρά τα μηνύματα
Τη μεγάλη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή τόνισαν, σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας, καθώς  και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικλ Πομπέο, οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου, που διεξήχθη στην Ιερουσαλήμ.
Σε σύντομη αναφορά του πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η σημερινή είναι μια μεγάλη στιγμή και θέλω να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο, Πρωθυπουργό Νετανιάχου, για τη σύγκληση αυτής της ιστορικής συνάντησης στην Ιερουσαλήμ.
Είμαστε ευτυχείς που έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η παρουσία του αποτελεί απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες μας αποτελούν ένα αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, καθώς και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Το όραμα και οι ενέργειες μας για μια ενεργειακό διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα εξαίρετο παράδειγμα.
Θέλω να διαβεβαιώσω για την αμέριστη δέσμευση της Κύπρου σε αυτή την αξιόπιστη και σταθερή συνεργασία που στοχεύει, μέσα από απτές δράσεις, να δημιουργήσει την αναγκαία ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ταραχώδη περιοχή μας.

Αυτό είναι το μεγάλης κλίμακας όραμά μας και είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι εδώ για να υιοθετήσει εκ μέρους των ΗΠΑ τη σημασία που έχει αυτό και προσβλέπω σε μια παραγωγική συζήτηση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, ο πλήρης σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα και η προστασία των ενεργειακών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και βεβαίως οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας».
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή είναι η 6η Σύνοδος ανάμεσα στις τρεις χώρες και αποτελεί μια από τις καλύτερες περιφερειακές συνεργασίες παγκοσμίως. Συνεργαζόμαστε σε τομείς από την καταπολέμηση πυρκαγιών, μέχρι και την Ενέργεια. Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε τον αγωγό EastMed από το Ισραήλ, στην Κύπρο, προς την Ευρώπη, που θα παρέχει σταθερότητα στην περιοχή, ευημερία στους λαούς μας και θα παρέχει εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη.
Η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι σημαντική και δείχνει το ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτή την περιφερειακή προσπάθεια».
Πρόσθεσε ότι σε αυτή τη συνεργασία θα καλωσορίζαμε όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες.
Με τη σειρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι στρατηγική, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας. Χαιρέτισε τη στήριξη των ΗΠΑ στη συνεργασία αυτή, σημειώνοντας ότι η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών ενδυναμώνει τις προσπάθειες και τον διάλογο στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομίας, όπως και για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.
Πρόσθεσε ότι το όραμα είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, προς την Ευρώπη.
Είπε, ακόμα, ότι η δημιουργία του αγωγού EastMed μπορεί να βοηθήσει και τον διάλογο για την ασφάλεια και τις οικονομικές αναπτύξεις στην περιοχή.
Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε, μεταξύ άλλων, ότι πριν από μια βδομάδα μίλησε στο Χιούστον, στις ΗΠΑ, σε μια μεγάλη ομάδα από επικεφαλής οργανισμών στον τομέα της Ενέργειας και για τις ευκαιρίες που αναπτύσσονται και για τη δημιουργία υποδομής που θα είναι επωφελής τα μέγιστα.
Πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα είναι σημαντικοί βασικοί εταίροι στην ασφάλεια και την ευημερία και προσβλέπω στις συνομιλίες μας απόψε. Συνεργαζόμενοι σε αυτά τα σημαντικά ενεργειακά θέματα, γνωρίζω ότι θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ευημερία ακόμη περισσότερα ανάμεσα στα κράτη μας. Είμαστε ελεύθερες χώρες, με ελεύθερες αγορές, που δρουν μαζί και εργάζονται για να δημιουργήσουν υποδομή για την ενέργεια, και τότε η περισσότερη ασφάλεια ακολουθεί. Αν το κάνουμε σωστά θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα μεγιστοποιήσουμε αυτές τις πηγές κατά τρόπο που οι καλές υποδομές σε ελεύθερες αγορές πάντα αυτό επιφέρουν».
Στη Σύνοδο συμμετέχουν, από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση.
Εξάλλου Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ και ΗΠΑ με το τέλος της Συνόδου εξέδωσαν Κοινή Δήλωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: “Οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να διαβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές”.
Τετάρτη Μάρτιος 20, 2019
22:07
“Θέλω να διαβεβαιώσω την σταθερή δέσμευση της Κύπρου σε αυτή την αξιόπιστη και σταθερή συνεργασία που στοχεύει, μέσω απτών ενεργειών, στη δημιουργία της απαιτούμενης ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην ταραχώδη περιοχή μας”, έγραψε σε tweet του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επισυνάπτοντας την κοινή δήλωση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και ΗΠΑ.


20:49
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε απόψε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Ιερουσαλήμ, διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου.
Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν θέματα Ενέργειας, ασφάλειας, περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικλ Πομπέο, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.
Με τον κ. Πομπέο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησαν θέματα που άπτονται της Ενέργειας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, οι περιφερειακές εξελίξεις, και το Κυπριακό.
Στις συναντήσεις παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.
20:38
Δείτε στο βίντεο πλάνα, από συνομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Β. Νετανιάχου 
20:37
Με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών συναντάται αυτή την ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

constructive meeting between @AnastasiadesCY and @SecPompeo. Discussed security and energy cooperation in East Mediterranean region





20:29
Φωτογραφίες από την τριμερή συνάντηση στην παρουσία του Μάικ Πομπέο
20:25
Η κοινή Δήλωση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – ΗΠΑ:
“Οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να διαβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές”.
 
20:23
Ολοκληρώθηκαν οι διευρυμένες διαβουλεύσεις Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – ΗΠΑ. Ακολουθεί διμερής συνάντηση Αναστασιάδη – Νετανιάχου.
20:16
Αυτούσια τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας:
«Δεν μπορώ να μετρήσω πόσες φορές έχουμε βρεθεί μέσα στα πλαίσια των τριμερών. Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος των χωρών μας και η συνεργασία μας έγινε πιο δυνατή.Η συμμετοχή των ΗΠΑ δια του ΥΠΕΞ Πομπέο σημαίνει ότι η χώρα υποστηρίζει αυτή τη συνεργασία μας και την προσπάθεια για διάλογο και στα ενεργειακά, στην οικονομία αλλά και μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε». Η καθιέρωση του East Med μπορεί να διασφαλίσει το διάλογο και ανυπομονώ για εποικοδομητικές συνομιλίες».

Με την μπαγκέτα των ΗΠΑ ο άξονας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας

Δέσμευση Πομπέο για στήριξη της αμυντικής και ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών. Αλλάζει το τοπίο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την ενεργειακή και αμυντική συνεργασία του άξονα Ισραήλ-Κύπρου -Ελλάδας και ξεκαθάρισε τη σημασία που έχει για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Αυτή η δέσμευση είναι και το σημαντικότερο (νέο) πολιτικό αποτέλεσμα της 6ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής, υπό τον συντονισμό των ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ, μετά την οποία οι ηγέτες της Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ συμφώνησαν «να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».
Σε ό,τι αφορά στον αγωγό East Med, κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τόνισε ότι για τις ΗΠΑ έχει μεγάλη σημασία, τόσο στον εμπορικό τομέα όσο και στον τομέα της ασφάλειας. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει ,μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ, την προσπάθεια αλλά και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία που έχει για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι συζητείται και η θεσμοθέτηση συνεργασίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Νετανιάχου είπε ρητά ότι αν το χτίσουμε, σημαίνει ότι έχουμε δεσμευτεί για να το προστατεύσουμε
Το εκτιμώμενο κόστος του έργου του East Med αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός παγκόσμια, καθότι θα είναι απρόσβλητος από τρομοκρατικές ενέργειες λόγω του πολύ μεγάλου βάθους του. Το μέγεθος του ενδέχεται να διπλασιαστεί για να μεταφέρει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες απο το Ισραήλ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην πρώτη του φάση θα είναι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) και Ιταλία, με τη στήριξη των ΗΠΑ και σε επόμενη φάση συνεργασία με τρίτες χώρες, κυρίως Αίγυπτο αλλά και χώρες του Κόλπου.
 Η Κοινή Δήλωση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – ΗΠΑ
Η Κοινή Δήλωση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – ΗΠΑ, μετά την 6η τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ, έχει ως εξής:
«Οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να διαβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube