Weather Icon

Ούτε και η Βρετανία θέλει ρόλο εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο

Ούτε και η Βρετανία θέλει ρόλο εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Διπλό μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλε χθες το Λονδίνο, μέσα από τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά και του υπουργού Εξωτερικών στη βρετανική πρωτεύουσα. Δύο μηνύματα που έχουν σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό. 
Το πρώτο μήνυμα αφορά το θέμα των εγγυήσεων, με το Λονδίνο να επαναβεβαιώνει με σαφήνεια την προηγούμενη του θέση ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει μετά τη λύση του Κυπριακού να έχει ρόλο εγγυήτριας δύναμης. Αυτό που τόνισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που της έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη μεταξύ τους συνάντηση στην Ντάνουνινγκ Στριτ, είναι πως η Βρετανία, αν δεν το επιθυμούν οι δύο πλευρές, δεν θέλει να παραμείνει εγγυήτρια.
Ανάλογη κίνηση είχε γίνει προηγουμένως από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τη συνάντηση που είχε στο Φόρεϊν Όφις με τον Βρετανό ομόλογό του Τζέρεμι Χαντ. Ο ΥΠΕΞ ζήτησε να επαναβεβαιώσει τη βρετανική θέση ότι το Λονδίνο δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης. Και η απάντηση που έλαβε ο Ν. Χριστοδουλίδης ήταν η ίδια που είχε πει και η Τερέζα Μέι, ότι η Βρετανία δεν θέλει να διατηρήσει ρόλο εγγυήτριας.
Το δεύτερο σημαντικό που βγαίνει από τις συναντήσεις στο Λονδίνο είναι πως το Brexit δεν αποτελεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμπόδιο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Μια θέση που απαντά στον τουρκικό ισχυρισμό ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να αρχίσουν αυτή την περίοδο γιατί η Βρετανία ασχολείται με το θέμα του Brexit και δεν έχει χρόνο για το Κυπριακό.
Στη συνάντηση των δύο υπουργών είχε συζητηθεί και το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η Βρετανία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε δύο επίπεδα. Στα Ηνωμένα Έθνη έχει κεντρικό ρόλο στη σύνταξη των σχετικών ψηφισμάτων. Στην Κύπρο έχει κεντρικό ρόλο όσον αφορά τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Παράλληλα συζητήθηκε και το θέμα του Brexit ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου. Σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα γίνει δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β.
Διαβάστε περισσότερα στον «Φ» που κυκλοφορεί

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube