Weather Icon

Είδε τον Νίκο Αναστασιάδη και πάει Άγκυρα για την Ασφάλεια η Λουτ

Προς την κατεύθυνση των εγγυητριών δυνάμεων θα στρέψει το βάρος των επαφών της η Τζέιν Χολ Λουτ προκειμένου να συζητήσει το σημαντικό θέμα της ασφάλειας. Ένα θέμα το οποίο συζήτησε κατά την εδώ παραμονή της μόνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά όχι με τον Μουσταφά Ακιντζί. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι το κεφάλαιο ασφάλεια-εγγυήσεις-επεμβατικά δικαιώματα δεν επιτρέπεται από την Τουρκία να το αγγίξει ο Μουσταφά Ακιντζί. Γι’ αυτό και ο ίδιος επέλεξε να συζητήσει μόνο για εκείνα τα θέματα στα οποία έχει περιθώριο κινήσεων όπως αυτό της πολιτικής ισότητας.
Την ίδια ώρα, επί κυπριακού εδάφους οι δύο ηγέτες θα αναζητήσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα ημέρα και ώρα για να συναντηθούν. Ένα θέμα το οποίο συζήτησαν με την Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά η ίδια δεν φαίνεται να ασχολείται ιδιαίτερα με ανάλογα ζητήματα. Θεωρεί πως η αποστολή της είναι άλλη και έχει να κάνει με την επανέναρξη των συνομιλιών. Ζητήματα όπως συναντήσεις των δύο ηγετών εμπίπτουν περισσότερο στις αρμοδιότητες της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Γι’ αυτό και αναμένεται σύντομα ότι θα επικοινωνήσει με τους δύο ηγέτες για να διευθετήσει το ραντεβού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη χθεσινή συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, όμως, για την ελληνοκυπριακή πλευρά προτεραιότητα δίνεται στα θέματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και των επεμβατικών δικαιωμάτων. 
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η Τζέιν Χολ Λουτ θέλησε να συζητήσει με τους δύο ηγέτες όλες τις παραμέτρους του Πλαισίου Γκουτέρες. Προσπάθεια της ίδιας είναι να συζητά όλα τα ζητήματα μαζί και όχι χωριστά. Αυτή ήταν η τακτική που ακολούθησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλά δεν είναι σίγουρο εάν το έπραξε και με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος φαίνεται να επιλέγει να συζητά χωριστά το κάθε θέμα, αποφεύγοντας αυτά που δεν μπορεί να αγγίξει όπως ασφάλεια, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. 
Εκ των πραγμάτων και προκειμένου να συζητήσει το σύνολο των θεμάτων που καταγράφονται στο Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, η Τζέιν Χολ Λουτ θα πρέπει να πάει στις εγγυήτριες δυνάμεις. Γι’ αυτό τα επόμενα ταξίδια της θα είναι προς Αθήνα και Άγκυρα. Ερωτηματικό υπάρχει για το Λονδίνο. 
Η μετάβαση της Τζέιν Χολ Λουτ στις πρωτεύουσες των εγγυητριών δυνάμεων θεωρείται ως μια εξέλιξη που μπορεί να ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο το τοπίο. Υπάρχει όμως το ερωτηματικό για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι επαφές αυτές.
Δηλώσεις Πρ. Προδρόμου 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης Αναστασιάδη-Λουτ, ο Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε και στην κ. Λουτ -όπως προηγουμένως και στην κ. Σπέχαρ- την προθυμία του να έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί». Είπε, εξάλλου, ότι «όπως ήταν φυσικό, έχουν εγερθεί θέματα που αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις». Στη συνέχεια η κ. Λουτ θα έχει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θα έχει απευθείας επικοινωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφράσει και στο παρελθόν την ετοιμότητά του να έχει συνάντηση με τον κ. Ακιντζί. Επαναβεβαιώθηκε αυτό και μέσω της κας Λουτ και τις επόμενες των ημερών θα έχει επικοινωνία με τον κ. Ακιντζί».
Σε ερώτηση πότε θα έχει η κ. Λουτ επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό εναπόκειται στην κ. Λουτ. Δεν είμαι σε θέση να σας δώσω εγώ ημερομηνίες», προσθέτοντας ότι «έτσι θα προχωρήσουν τα πράγματα». Κληθείς να πει αν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της κ. Λουτ στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου απάντησε αρνητικά.
Ερωτηθείς αν μετά τις τελευταίες επαφές της κ. Λουτ έχει προχωρήσει η διαδικασία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συνεχίστηκε ο διάλογος, έχουν εγερθεί, όπως ήταν φυσικό, θέματα που αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις, και η κ. Λουτ θα έχει τώρα επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις».
ΜΟΝΟ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΑΚΙΝΤΖΙ
Εκ των ων ουκ άνευ για την τ/κ πλευρά είναι η αποδοχή της πολιτικής ισότητας και αυτό τόνισε ο Μουσταφά Ακιντζί και χθες στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Λουτ, δίδοντας διάφορα παραδείγματα για τη σημασία αυτού, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.
Στη γραπτή δήλωση που εκδόθηκε μετά και τη λήξη της συνάντησης της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Μπουρτζιού αναφέρεται στο τι συζήτησαν Ακιντζί–Λουτ, σημειώνοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης υπογράμμισε πως η υποχώρηση πρωτίστως από την πολιτική ισότητα αλλά και από τις συμφωνίες στις οποίες υπήρξε κατάληξη μέχρι σήμερα, δεν θα προσφέρουν υπηρεσία προς την κατεύθυνση της έναρξης της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τον Μπ. Μπουρτζιού, ο Μουσταφά Ακιντζί συνέχισε τον ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με την κ. Λουτ για τη δημιουργία ενός κοινού εδάφους, «παραμένοντας δεσμευμένος στις συμφωνίες του παρελθόντος, έχοντας μια εποικοδομητική στάση με φραστική συνέπεια».
Σε οποιαδήποτε ομοσπονδιακή λύση είναι ξεκάθαρο, προστίθεται στη γραπτή δήλωση, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σχέση πλειοψηφίας–μειοψηφίας. «Η πολιτική ισότητα των Τ/κ και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις είναι βασική. Η αφοσίωση σε αυτή την αρχή είναι αναπόφευκτη για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι όροι αναφοράς».
Τις επόμενες ημέρες ο κ. Ακιντζί θα συναντηθεί με την «κυβέρνηση» και σε σύντομο διάστημα θα συγκαλέσει συνεδρία της «βουλής» για να ενημερώσει.
Οι προκλήσεις θα επηρεάσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
Στο ενδιάμεσο των δύο συναντήσεων με την Τζέιν Χολ Λουτ –Κυριακή και Δευτέρα– ο Πρόεδρος Αναστασιάδη προέβη σε δηλώσεις καταγράφοντας τις δικές του θέσεις ως προς το ζητούμενο από τις επαφές με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα. Την ίδια ώρα έστειλε και μια ξεκάθαρη προειδοποίηση σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μην επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά συνεχίσει την ίδια πρακτική εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 
Μιλώντας μετά την τέλεση των εγκαινίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανταπόκριση και τα μηνύματα από την άλλη πλευρά, όχι μόνο την τουρκοκυπριακή, αλλά και την Τουρκία, η οποία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη λύση του Κυπριακού, θα είναι θετικά.
Στις δηλώσεις του στο Παραλίμνι και ερωτηθείς εάν αναμένεται κάτι από την παρούσα αποστολή της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που προσπαθούμε είναι να περάσουμε ξεκάθαρο μήνυμα για τις δικές μας θέσεις. Και ένα είναι το μήνυμα, ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και σήμερα τον διάλογο από εκεί όπου διεκόπη τον Ιούλιο του 2017».
Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος και από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό είναι πραγματικά ένα ερώτημα και είναι αυτό που διερευνά και η κα Λουτ, βεβαίως και τις δύο πλευρές συμβουλεύεται».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως ανταπόκριση δεν αναμένει μόνο από την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και από την Τουρκία «η οποία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη λύση του Κυπριακού».
Ερωτηθείς αν αναμένεται κάτι τέτοιο παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προκλήσεις από την Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι «άλλο είναι η διαμόρφωση του πλαισίου αναφοράς, ή όπως άλλως μπορεί να το ονομάσουμε, και άλλο η έναρξη του διαλόγου, αν και εφόσον υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Με αυτό εννοώ ακριβώς την παράλειψη των οποιωνδήποτε παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, οι οποίες δεν θα επέτρεπαν μια ομαλή διεξαγωγή του διαλόγου, χωρίς απειλές και χωρίς την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς εάν είναι έτοιμος να έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι «έχω διαμηνύσει μέσω της Τζέιν Χολ Λουτ ότι είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος. Δεν είμαι εγώ εκείνος ο οποίος αρνείτο τις συναντήσεις. Μην ξεχνάτε ότι σε δύο συναντήσεις, τον Απρίλη και αργότερα προ του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, ο ίδιος ο κ. Ακιντζί δεν ήθελε ούτε φωτογράφους, διότι δεν ήθελε να δώσει την εικόνα επανέναρξης του διαλόγου». Συνεπώς, κατέληξε, «καλό είναι οι παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό να επικεντρώσουν την προσοχή τους εκεί και όπου πρέπει».
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube