REAL TIME |

Weather Icon

Αμερικανικό «πόδι» στο Άγιο Όρος, εκτός κάδρου ο Πούτιν

Αμερικανικό «πόδι» στο Άγιο Όρος, εκτός κάδρου ο Πούτιν
Κοσμογονικού χαρακτήρα για τις παραδόσεις της εκκλησιαστικής διπλωματίας αλλαγή σηματοδότησε η συνάντηση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, Κωνσταντίνου Δήμτσα, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, καθώς αποτελεί ξεκάθαρη αντανάκλαση του αντίκτυπου της αλλαγής των γεωπολιτικών σφαιρών επιρροής σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στον απόηχο της χορήγησης αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας και της ρήξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη ρωσική Εκκλησία και το Κρεμλίνο.


Η συνάντηση του Τέφρι Πάιατ με τον Κωνσταντίνο Δήμτσα, εκπέμπει σαφή πολιτικά και γεωστρατηγικά μηνύματα, η ερμηνεία των οποίων προϋποθέτει την συνεκτίμηση εξελίξεων και της δράσης παραγόντων που φαινομενικά δεν συναρτώνται αλλά έχουν ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς, οι οποίοι αναδεικνύονται υπό το κατάλληλο πρίσμα.

Οι κ.κ. Δήμτσας και Πάιατ συζήτησαν τη βαθιά σημασία του Αγίους Όρους για την ελληνική κοινωνία και την άρρηκτη σύνδεσή του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως κάνει γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης.

Επίσης, ο κ. Πάιατ ευχήθηκε στον κ. Δήμτσα κάθε καλό για τη νέα του θέση.
Αν μάλιστα στην ευρύτερη εικόνα συμπεριληφθεί η de facto αναβάθμιση σχέσεων Τσίπρα-Βαρθολομαίου, όπως αυτή σηματοδοτήθηκε από τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο δείπνο που παρέθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού και από την επίσκεψη του τελευταίου στην Αγιά Σοφιά και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τότε διαμορφώνεται μια ευρύτερη και πολύ πιο συνεκτική εικόνα.

Η εικόνα δύναται να ξεκαθαρίσει έτι περαιτέρω αν οι εξελίξεις αυτές εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση με τις δηλώσεις της Μόσχας και την εκκλησιαστική σύγκρουση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωσικής Εκκλησίας. Από το κάδρο, δεν μπορεί να παραληφθεί και ο προωθούμενος, στην Ελλάδα, επαναπροσδιορισμός των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube