REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Φεβρουαρίου 2019

Η “κούφια” στήριξη της Αριστεράς στον Μαδούρο

Η “κούφια” στήριξη της Αριστεράς στον Μαδούρο
Του Eli Lake
Ακόμη και αν το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού ημισφαιρίου έσπευσε να αναγνωρίσει τον προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ένα μικρό αλλά γνώριμο κομμάτι του, κατέστησε φανερή τη διαφωνία του. Οι αυτοαποκαλούμενοι αντι-ιμπεριαλιστές, που απαιτούν να παραμείνει η Αμερική αμέτοχη στις υποθέσεις της Βενεζουέλας, συσπειρώθηκαν στην πλευρά του ισχυρού προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Μεταξύ των διαφωνούντων είναι και Απαράτσικ του ιρανικού καθεστώτος, παρουσιαστές προπαγανδιστικών εκπομπών στη Ρωσία και συντάκτες του the Nation. Ακόμη, υπάρχουν και λίγα μέλη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο που υποστηρίζουν τον Μαδούρο.
Η Αμερική έχει στο ιστορικό της παρεμβάσεις στη Λατινική Αμερική υπέρ των δικτατόρων, συνήθως για την καταπολέμηση του κομμουνισμού ή για την προστασία του ημισφαιρίου από την επιρροή άλλων ξένων δυνάμεων. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς για ποιο λόγο κάποιοι εκτιμούν ότι αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται στη Βενεζουέλα.

Ωστόσο, κάνουν λάθος. Το να υποστηρίζει κανείς το Μαδούρο αυτή τη στιγμή δεν σημαίνει ότι αντιτάσσεται στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Πρόκειται μάλλον για την υποστήριξη του ιμπεριαλισμού των αντιπάλων των Αμερικανών.
Για να καταλάβετε καλύτερα αυτό το επιχείρημα, σκεφτείτε το σπουδαίο ρεπορτάζ που έκαναν συνάδελφοί μου στο Bloomberg News από το Καράκας. Ξεκινώντας από ένα tweet ενός βουλευτή της Βενεζουέλας, επιβεβαίωσαν ότι οι αρχές έδιωξαν από τη χώρα 20 τόνους χρυσού αξίας 840 εκατομμυρίων δολαρίων, φορτώνοντάς τους σε ρωσικό αεροσκάφος. Φυσικά, ο χρυσός ανήκει στον λαό της Βενεζουέλας. Αλλά ο Μαδούρο έχει υπογράψει συμφωνίες για δάνεια με την Κίνα και τη Ρωσία. Έτσι, τη στιγμή που ο λαός του λιμοκτονεί και εγκαταλείπει τη χώρα σε τόσο μεγάλο βαθμό που μπορεί να συγκριθεί με την προσφυγική κρίση της Συρίας, ο δικτάτορας πληρώνει τους προστάτες του.
Πρόκειται για ένα μοτίβο για τον Μαδούρο, ο οποίος έχει βάλει τη χώρα του σε ενέχυρο. Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση, η Κίνα έχει δανείσει στο καθεστώς Μαδούρο 70 δισ. δολ. με την προσδοκία ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα επιστραφεί σε πετρέλαιο. Πέρυσι, η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή έληξε, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τον κακομεταχειρισμένο κλάδο πετρελαίου της χώρας.
Η σχέση της Κούβας με τη Βενεζουέλα είναι ακόμη πιο ολέθρια. Ο προκάτοχος και μέντορας του Μαδούρο, Ουγκό Τσάβες, λάτρευε την κουβανική επανάσταση και προσπάθησε να συγχωνεύσει την επανάστασή του με αυτή που έφερε την οικογένεια Κάστρο στην εξουσία πριν από έξι δεκαετίες. Όταν ο Τσάβες πέθαινε και υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο στην Κούβα το 2012, διοικούσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας από την Αβάνα.
ΠΗΓΗ: Bloomberg View

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube