REAL TIME |

Weather Icon
Βόρειος Ήπειρος , Σκοπιανό 1 Φεβρουαρίου 2019

Να έχουμε το νου μας – Παραδίδουν τη Μακεδονία και ξεγράφουν τη Βόρειο Ήπειρο!

Να έχουμε το νου μας – Παραδίδουν τη Μακεδονία και ξεγράφουν τη Βόρειο Ήπειρο!
Γράφει ο Μιχάλης Ντιναλέξης,
Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να διαρρέουν τα ονόματα που πιθανόν θα προσέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη γειτονική χώρα, όχι μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή οι υποστηρικτές της κυβέρνησης, αλλά όλοι όσοι στηρίζουν τη συμπερίληψη του ονόματος της Μακεδονίας στο όνομα της χώρας αυτής, διακηρύσσουν παντού ότι μόνο αυτός ο δρόμος είναι ο σωστός. Ισχυρίζονται ότι πρέπει να αποδεχτούμε μία δήθεν τετελεσμένη «γεωγραφική αλήθεια» σύμφωνα με την οποία τα Σκόπια βρίσκονται όντως στη Μακεδονία γεωγραφικά. Ταυτόχρονα, όμως, οι ίδιοι, ξεγράφουν τη Βόρειο Ήπειρο και τη δική της γεωγραφική αλήθεια, και σπεύδουν να διορθώσουν υποδεικνύοντας πως πρόκειται για Νότιο Αλβανία…
Πρώτον, τα κυρίαρχα κράτη και λαοί δεν αποδέχονται οποιαδήποτε αόριστη «αλήθεια». Διαμορφώνουν τις συνθήκες γύρω τους ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Δεύτερον, ο ορισμός των γεωγραφικών περιοχών είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετος και δεν ανταποκρίνεται σε κάποια δεσμευτική επιστημονική πραγματικότητα. Ο κάθε γεωγράφος ιστορικά έχει ορίσει την κάθε περιοχή διαφορετικά. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας εκ προοιμίου ορισμός της Μακεδονίας που υποχρεωτικά εντάσσει τα Σκόπια σε αυτή, όπως και κανένας που να αποκλείει τις μειονοτικές περιοχές της Αλβανίας από την Ήπειρο.
Τρίτον, ο ορισμός των γεωγραφικών περιοχών ακολουθεί συνήθως και προσαρμόζεται στην εθνοτική σύνθεση των τοπικών πληθυσμών. Γι’ αυτό, π.χ., το Μαυροβούνιο και η Αλβανία δεν ονομάζονται πλέον «Ιλλυρία», η Ρουμανία δεν ονομάζεται «Δακία» και τα Σκόπια δεν μπορούν να θεωρούνται Μακεδονία, καθώς δε μένουν εκεί οι Μακεδόνες, απόγονοι (εθνοτικά) των αρχαίων Μακεδόνων και διάδοχοι (πολιτικά και πολιτισμικά) του αρχαίου βασιλείου της Μακεδονίας. Αντιθέτως, η Βόρειος Ήπειρος μπορεί να ονομάζεται έτσι γιατί εκεί ζουν ακόμη Ηπειρώτες!
Τέταρτον, ο ορισμός των γεωγραφικών περιοχών ακολουθεί τις πολιτικές συνθήκες και όχι το αντίθετο. Το καλύτερο παράδειγμα είναι οι χώρες της Μέσης Ανατολής ή η περιοχή της Πρωσίας, η οποία μετά τον Β’ Π.Π. και το διαμελισμό της ανάμεσα σε Γερμανία, Πολωνία και Ρωσία, θεωρείται ότι δεν υπάρχει. Μακεδονία, λοιπόν, μπορεί να είναι γεωγραφικά μόνο όποια περιοχή ορίσει το πολιτικά διάδοχο των Μακεδόνων κράτος της Ελλάδος, όπως οι ΗΠΑ ορίζουν το Τέξας. Αντιθέτως, η Βόρειος Ήπειρος, ως αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ πολλών χωρών για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, έχει το πολιτικό και ιστορικό υπόβαθρο για να ονομάζεται έτσι.
Πέμπτον, καμία διεθνής συνθήκη δεν ορίζει τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και δε μιλάει για μοίρασμά της. Πρόκειται για ψευδείς ισχυρισμούς κατευθείαν από τα σχολικά εγχειρίδια των Σκοπίων και την κρατική προπαγάνδα της τότε ΟΣΔ της Γιουγκοσλαβίας. Αντιθέτως, η Βόρειος Ήπειρος, ως περιοχή και ως κράτος, αναφέρεται ρητά σε σειρά διεθνών συμφωνιών και συνόδων από το 1914 εώς και το 1950.
Κατά πόσο υποστηρίζονται οι ονομασίες “Βόρειος Μακεδονία» και “Βόρειος Ήπειρος», διαφαίνεται παραπάνω. Γιατί οι διάφοροι δήθεν προοδευτικοί ινστρούχτορες υπερασπίζονται με ενθουσιασμό την πρώτη και πολεμούν μετά βδελυγμίας τη δεύτερη, ας το αναρωτηθείτε μόνοι σας…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube