REAL TIME |

Weather Icon

Το σκάνδαλο Novartis, ο βολικός μάρτυρας και το νέο colpo grosso της κυβέρνησης – “Ή μιλάς ή τρως ισόβια”

Το σκάνδαλο Novartis, ο βολικός μάρτυρας και το νέο colpo grosso της κυβέρνησης – “Ή μιλάς ή τρως ισόβια”
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί διακαώς να επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση της Novartis, όχι ενδιαφερόμενος για το τι πραγματικά έχει γίνει με αυτό το σκάνδαλο αλλά θέλοντας να στήσει ένα ακόμη κυνήγι μαγισσών.
Μέσα στην ευφορία των ημερών πέρασε σχετικά απαρατήρητη η σύλληψη στο αεροδρόμιο ενός εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης της Novartis. Ο καθηγητής και πρώην σύμβουλος υπουργών Υγείας, αίφνης, από προστατευόμενος μάρτυρας μετατράπηκε σε κατηγορούμενο μιας και ο ίδιος επέλεξε να φύγει οικογενειακώς για την Ισπανία, αλλά δεν τα κατάφερε.
Ξαφνικά ο συμπολιτευόμενος τύπος και οι δημοσιογράφοι που κάνουν «αποκαλυπτικά» ρεπορτάζ, έκαναν πρώτο θέμα τη σύλληψη του καθηγητή. Και μίλησαν για ραγδαίες εξελίξεις προκαταβάλλοντας γεγονότα που σχετίζονται προφανώς με όλη αυτή την επιχείρηση λάσπης σε βάρος πολιτικών προσώπων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί διακαώς να επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση της Novartis, όχι ενδιαφερόμενος για το τι πραγματικά έχει γίνει με αυτό το σκάνδαλο αλλά θέλοντας να στήσει ένα ακόμη κυνήγι μαγισσών.

Μπαίνοντας πλέον για τα καλά στο προεκλογικό 2019 και μη μπορώντας το Μαξίμου να αλλάξει το κλίμα ούτε με τις παροχές, ούτε με τα εγκαίνια του… μετρό Θεσσαλονίκης, η καλύτερη ευκαιρία δόθηκε από τον ίδιο τον προστατευόμενο μάρτυρα. Ο ένας από τους τρεις που «αποκάλυψαν» αλλά ουδέποτε απέδειξαν ότι στο σκάνδαλο εμπλέκονται Ελληνες πολιτικοί είχε πάρει τα μηνύματά του και γι’ αυτό αποφάσισε να την… κοπανήσει. Τον είχαν προειδοποιήσει ότι από… αξιόπιστος προστατευόμενος μάρτυρας –όπως έλεγαν τότε οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι που τώρα τον αναθεματίζουν- θα γινόταν κατηγορούμενος.

Προφήτες – εκδότες

Για παράδειγμα η εφημερίδα Documento του γνωστού εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, είχε προαναγγείλει όσα έγιναν στο αεροδρόμιο με την απαγόρευση εξόδου του μάρτυρα που γίνεται πλέον κατηγορούμενος. Στο προφητικό… ρεπορτάζ της 11ης Νοεμβρίου η εφημερίδα γράφει ότι ένας εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis «κινδυνεύει να χάσει την ασυλία του και να βρεθεί κατηγορούμενος για βαρύτατα κακουργήματα» διότι «απέκρυψε από τους Έλληνες εισαγγελείς σημαντικά στοιχεία που αφορούν διακίνηση μαύρου χρήματος προς πολιτικά πρόσωπα, ενώ αντίθετα έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές».
Τι έλεγε με λίγα λόγια το προφητικό άρθρο; Ότι ο εν λόγω μάρτυρας που κάποτε η εφημερίδα αποθέωνε, πήγε στο FBI και είπε πολλά για την υπόθεση, αλλά δεν τα είπε στις ελληνικές αρχές. Και ως εκ τούτου θα χάσει το καθεστώς προστασίας που του δόθηκε και θα βρεθεί κατηγορούμενος.
Εγραφε συγκεκριμένα η εφημερίδα: «Εάν ο μάρτυρας δεν τηρήσει –έστω και ετεροχρονισμένα– την υποχρέωσή του να αποκαλύψει όσα γνωρίζει, θα άρουν την προστασία που ζήτησε και του παρείχαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να «μιλήσει» και θα τον καταστήσουν κατηγορούμενο με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο».
«Εξαρτάται πλέον από το τι θα αποφασίσει να πράξει τη στιγμή που θα τεθεί προ των ευθυνών του για το ποια θα είναι στο μέλλον η θέση του στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis. Εάν θα είναι δηλαδή στο κατάλογο των μαρτύρων κατηγορητηρίου ή το όνομά του θα φιγουράρει στη μεγάλη λίστα των κατηγορουμένων».
Και ω του θαύματος ο εν λόγω μάρτυρας, που προσπάθησε να φύγει γιατί είχε πάρει τα μηνύματά του, βρέθηκε στο αεροδρόμιο κι επί ώρες ζητούσε να μάθει γιατί δεν τον αφήνουν να φύγει και αν υπάρχει εναντίον του απαγόρευση εξόδου. Αφού πέρασαν ώρες του έφεραν κάποιο χαρτί με το οποίο δεν του επέτρεπαν να βγει από την Ελλάδα.
Και τώρα, ο αξιόπιστος μάρτυρας που «έδινε» Ελληνες πολιτικούς βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δίλημμα. Είτε θα σαπίσει στη φυλακή είτε θα πει αυτά που πρέπει να πει. Η ελληνική κυβέρνηση και προφανώς κύκλοι της Δικαιοσύνης ήραν το καθεστώς προστασίας του και τον απειλούν πλέον με μακροχρόνιο εγκλεισμό. Εκτός κι αν κάνει… νέες αποκαλύψεις που υποτίθεται ότι έκανε στο FBI.
Και γιατί δεν ζητά η Ελλάδα τη συνδρομή των Αμερικανών αν όντως έχει μιλήσει ο άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας; Και αν είναι τόσο σοβαρά όσα είπε γιατί μένουν κρυφά;

Ή μιλάς ή ισόβια

Μήπως τελικά τα μηνύματα που έλαβε ο ίδιος (κι ενδεχομένως και οι άλλοι δύο μάρτυρες με κουκούλα) είναι «αν δεν πείτε αυτά που θέλουμε. Αν δεν κατηγορήσετε ευθέως τα πολιτικά πρόσωπα που θέλουμε θα την πληρώσετε ακριβά;
Ποιος άραγε δεν θα υπέκυπτε σε έναν εκβιασμό που λέει: «Δώσε υπουργούς ακόμη κι αν δεν υπάρχουν αποδείξεις, για να γλιτώσεις τα ισόβια».
Τι έχουμε εδώ μετά τις νέες εξελίξεις; Αυτό που είχαμε τόσο καιρό που ερευνάται το σκάνδαλο της Novartis. Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη και προσπαθεί να εμπλέξει τους πολιτικούς που θέλει με τα «δωράκια» που έπαιρναν χιλιάδες γιατροί. Εδώ κι ένα χρόνο προσπαθεί να συνδέσει την υπόθεση με μίζες πολιτικών αλλά δεν της βγαίνει με τίποτε. Εδώ και τόσους μήνες εισαγγελείς ασχολούνται με την υπόθεση και με το πώς θα συνδεθούν πρώην υπουργοί με λεφτά, λογαριασμούς, μίζες αλλά δεν το έχουν καταφέρει.
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες αποδείχθηκαν «φούσκα» στο σκέλος της εμπλοκής πολιτικών προσώπων, πρώην πρωθυπουργών και υπουργών. Και μιας κι έρχεται προεκλογική περίοδος τι καλύτερο από το να ξαναζεστάνουν το μπαγιάτικο φαί, βάζοντας έναν πρώην μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο να «κελαηδήσει» προκειμένου να γλιτώσει τη φυλακή;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής. Οι τρεις «κουκουλοφόροι» μάρτυρες δεν είναι και τόσο… άγνωστοι. Τα ονόματά τους έχουν ήδη αποκαλυφθεί. Οι τρεις αυτοί αποφάσισαν να μιλήσουν διότι προφανώς βρέθηκαν λογαριασμοί που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν. Τους είπαν οι ελληνικές αρχές ότι θα έχουν αμνηστία αν εμπλέξουν και πολιτικούς. Το έκαναν ονομαστικά, αλλά χωρίς αποδείξεις και χωρίς λογαριασμούς πολιτικών προσώπων η υπόθεση της Novartis κατέρρεε.
Τώρα, λοιπόν, μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο που είχε προαναγγείλει η γνωστή φιλοκυβερνητική εφημερίδα. «Δε λες όσα θέλουμε, χάνεις την ασυλία σου».
Πολύ βολική επιχείρηση να ξαναέλθει στο προσκήνιο ένα σκάνδαλο που έχει βαλτώσει.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube