Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράκ , Ιράν , Μέση Ανατολή , Συρία 16 Ιανουαρίου 2019

FT : Ο Τραμπ θέλει να γίνει αντι-Ομπάμα της Μέσης Ανατολής

FT : Ο Τραμπ θέλει να γίνει αντι-Ομπάμα της Μέσης Ανατολής

Η εμμονή του προέδρου των ΗΠΑ με το Ιράν και η στήριξη στη Σαουδική Αραβία. H ανοχή στους αυταρχικούς σουνιτικούς ηγέτες και η κόντρα με την Τουρκία. Η απόφαση αποχώρησης από τη Συρία και οι συγκρίσεις με τον Ομπάμα.


Για όσους έχουν ερωτήματα σχετικά με το ποιο είναι το δόγμα Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, ο Μάικ Πομπέο πρόσφερε ένα χρήσιμο στοιχείο. Το έκανε την περασμένη εβδομάδα σε μια σημαντική ομιλία για την εξωτερική πολιτική, η οποία έβριθε αντιφάσεων και μερικές φορές άγγιζε τα όρια του παραλογισμού.
Αν υπήρχε κάποιο νόημα όσον αφορά την ασκούμενη πολιτική, τούτο ήταν πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιτίθεται σε ότι υπερασπιζόταν ο Μπαράκ Ομπάμα. Εν ολίγοις, το δόγμα Τράμπ για τη Μέση Ανατολή αφορά την υιοθέτηση πολιτικών οι οποίες είναι οι αντίθετες από εκείνες του Ομπάμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών έμενε πιστός στην αμερικανική παράδοση όταν επέλεγε να μιλήσει στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο. Στο ίδρυμα αυτό είχε δώσει το 2009 ο Ομπάμα την ομιλία με την οποία προσπάθησε να επουλώσει το τραύμα που είχε προκαλέσει στην εικόνα της Αμερικής η απάντηση της στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Σε μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και η εισβολή στο Ιράκ αντιμετωπίστηκαν ως πόλεμος κατά του Ισλάμ. Είχε έρθει η ώρα να κλείσει αυτό το ρήγμα.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube