fbpx
Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , ΠΦΑ , Σκοπιανό 27 Ιανουάριος 2019

Αφιερωμένο ERGA OMNES

Αφιερωμένο  ERGA OMNES
Πριν απο λίγο μου έστειλε ινποκς ένας Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, γραμμένο στη Μακεδονική γλώσσα της σλαβικής οικογένειας γλωσσών, μη έχουσα σχέση με τη γλώσσα που μιλούσαν οι Αρχαίοι Μακεδόνες, όπως αυτή αναγνωρίσθηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των Γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977. 
Έβαλα το κείμενο στο Google Translate και μου έβγαλε αυτόματα Βουλγάρικα (έλα Παναγία μου). 
Τελοσπάντων, το θέμα είναι πως ο τύπος μου ζητούσε να τον βοηθήσω με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ανοίξει στην Ελλάδα φροντιστήριο εκμαθησης της Μακεδονικής γλώσσας, της σλαβικής οικογένειας γλωσσών, μη έχουσα σχέση με τη γλώσσα που μιλούσαν οι Αρχαίοι Μακεδόνες, όπως αυτή αναγνωρίσθηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των Γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977. 
Τον ρώτησα αν θέλει να του απαντήσω στη Μακεδονική γλώσσα, της σλαβικής οικογένειας γλωσσών, μη έχουσα σχέση με τη γλώσσα που μιλούσαν οι Αρχαίοι Μακεδόνες, όπως αυτή αναγνωρίσθηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των Γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, ή στα Βουλγάρικα και μου απάντησε πως προτιμά τη Μακεδονική γλώσσα, της σλαβικής οικογένειας γλωσσών, μη έχουσα σχέση με τη γλώσσα που μιλούσαν οι Αρχαίοι Μακεδόνες, όπως αυτή αναγνωρίσθηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των Γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977. 
Του απάντησα πως δεν γνωρίζω τη Μακεδονική γλώσσα, της σλαβικής οικογένειας γλωσσών, μη έχουσα σχέση με τη γλώσσα που μιλούσαν οι Αρχαίοι Μακεδόνες, όπως αυτή αναγνωρίσθηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των Γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977 και τον ρώτησα μήπως γνωρίζει κανέναν Μακεδόνα/πολίτη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, που να γνωρίζει Ελληνικά για να κάνει τη μετάφραση.
 Κάπου εκεί, επειδή χαθήκαμε στη μετάφραση, μου ζήτησε να το λέμε σκέτο Μακεδονική γλώσσα και του είπα οοοοοοχι καργ@@λάκι, θα το λέμε Μακεδονική γλώσσα της σλαβικής οικογένειας γλωσσών, μη έχουσα σχέση με τη γλώσσα που μιλούσαν οι Αρχαίοι Μακεδόνες, όπως αυτή αναγνωρίσθηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των Γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977 και εσύ θα λέγεσαι Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως έχουμε συμφωνήσει. Αλλιώς πλοκ έργκα όμνες.

Τι @@μάτη συμφωνία έχουμε υπογράψει ρε μαλά@@ς;
Όλα τα έχουμε προβλέψει

ΔΙΑΙΔΟΣΤΑΙ
Θα σας πω ακριβώς τι θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα (χρόνια, αιώνες, δεν ξέρω) απο την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Η δική μας, ίσως και οι επόμενες τρεις τέσσερις γενιές, δεν θα βλέπουν καθόλου φιλικά (αντίθετα, μάλλον θα βλέπουν εχθρικά) τους βόρειους γείτονές μας, ειδικά όταν θα χρησιμοποιούν τις μαγικές λεξούλες “Μακεδονία”, “Μακεδόνας”, “Μακεδονική γλώσσα”, κλπ.
 Κι αυτό, διότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα λέει “Βόρεια Μακεδονία”, “Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” και “Μακεδονική γλώσσα της σλαβικής οικογένειας γλωσσών, μη έχουσα σχέση με τη γλώσσα που μιλούσαν οι Αρχαίοι Μακεδόνες, όπως αυτή αναγνωρίσθηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των Γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977” στην καθημερινότητα, παρ’ όλο που αυτά προβλέπουν οι γελοίοι όροι της γελοίας συμφωνίας που σήμερα θα κυρωθεί στη Βουλή και θα επιβάλλει το Σύνταγμά τους. 
Συνεπώς το επιχείρημα πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών θα γίνουν επιτέλους φιλικές, είναι απλώς μια κυνική αυθαιρεσία των ηλιθίων που μας κυβερνούν και αυτών που τους στηρίζουν στη Βουλή.
Κάποια στιγμή, μετά απο κάμποσες δεκάδες χρόνια, το θέμα θα έχει ψιλοξεχαστεί, οι μελλοντικές γενιές θα έχουν αδιαφορήσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης θα έχει απαλείψει τον γεωγραφικό προσδιορισμό “Βόρεια” και θα αποκαλεί τη γειτονική μας χώρα σκέτο “Μακεδονία”, τους πολίτες σκέτο “Μακεδόνες” και τη γλώσσα σκέτο “Μακεδονική”, διότι προφανώς οι γελοίοι νομικίστικοι όροι που περιλαμβάνει η συμφωνία για να διαχωρίσει (και καλά) τις Μακεδονίες, δεν μπορούν να έχουν καμία πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα, παρα μόνο σε νομικά έγγραφα.
Ευτυχώς ή δυστυχώς εμείς δεν θα ζούμε τότε, αλλά θα είμαστε οι κύριοι υπεύθυνοι για την διαμόρφωση της ιστορίας.
Συνήθως αποφεύγω τη χρήση της λέξης “θλίψη”, καθώς είθισται να χρησιμοποιείται απο δημαγωγούς για λόγους εντυπωσιασμού. Κι όμως, σήμερα αυτό είναι το συναίσθημα που με κυριεύει. Θλίψη.
UPDATE: O καλός φίλος Ioannis Papadopoulos, δίνει στα σχόλια και την άλλη, πιο σοβαρή διάσταση του θέματος, με την οποία συμφωνώ απολύτως:
“Μια συνθήκη με τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της έχει διαχρονικό μελλοντικό ορίζοντα. Σήμερα τα πράγματα είναι έτσι, μεθαύριο θα είναι αλλιώς. Η δε Ελλάδα είναι μια χώρα που η ισχύς της στο διεθνές περιβάλλον υποβαθμίζεται με ραγδαιο ρυθμό. Το μίγμα αυτό δεν προσφέρεται για εφησυχασμό. Υποχωρήσαμε σε ένα θέμα το οποίο ανέκαθεν ήταν κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα, χωρίς να το έχουμε όμως ανταλλάξει με κάποιο εμφανές αντισταθμιστικό όφελος. Αυτό στη διεθνή γεωπολιτική διπλωματία είναι ένα κακό, κάκιστο, προηγούμενο παθητικής εθνικής συμπεριφοράς”.
Costas Kalantzopoulos

σχετικά άρθρα