REAL TIME |

Weather Icon

Ιταλία: Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης – δήμων για τον μεταναστευτικό νόμο

Ιταλία: Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης – δήμων για τον μεταναστευτικό νόμο

REUTERS/TONY GENTILE
Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε είναι διατεθειμένη να συναντήσει τους δημάρχους, αλλά επαναλαμβάνει ότι ο νόμος για τη μετανάστευση και την ασφάλεια πρέπει να τύχει σεβασμού, άφησαν να διαρρεύσει πηγές της προεδρίας της κυβέρνησης της Ρώμης. Μια συνάντηση η οποία πρέπει να χρησιμεύσει, προστίθεται, για να αποσαφηνιστούν οι διάφορες λεπτομέρειες του νόμου.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο νόμος για την ασφάλεια κρίθηκε συνταγματικός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι, κατά συνέπεια, η μη εφαρμογή των μέτρων του, θα ισοδυναμούσε με παραβίασή τους.

Η όλη σύγκρουση αφορά το μέρος του νόμου που ορίζει ότι οι αιτούντες άσυλο που έχουν λάβει άδεια παραμονής, δεν δικαιούνται παροχή ταυτοτήτων από τους δήμους της χώρας (όπως γινόταν μέχρι τώρα) και ούτε πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας,

Στους δημάρχους του Παλέρμο και της Νάπολης, οι οποίοι εξεδήλωσαν πρώτοι την αντίθεσή τους, προστέθηκαν εκείνοι της Πάρμα, της Φλωρεντίας και του Μιλάνου. Πρόκειται για κεντροαριστερούς δημάρχους, αλλά και για πολιτικούς που προέρχονται από θητεία στον χώρο των Πέντε Αστέρων, όπως στην περίπτωση της Πάρμα.
Στην Σικελία, δε, και το κίνημα Πέντε Αστέρων, που συγκυβερνά την χώρα με την Λέγκα, κατέκρινε τον συγκεκριμένο κανονισμό.
Ο υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, όμως, Ματέο Σαλβίνι, προς το παρόν δεν θέλησε να κάνει «βήμα πίσω» και αντίθετα, κάλεσε όσους δημάρχους δεν συμφωνούν με τον νέο νόμο για την ασφάλεια και την μετανάστευση, να παραιτηθούν.
Πιθανώς η υπόθεση να φτάσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο
«Δεν πρόκειται να στείλουμε τον στρατό στην Νάπολη και στο Παλέρμο, αλλά οι δήμαρχοι θα πρέπει να απολογηθούν ενώπιον της αστικής και ποινικής  δικαιοσύνης», τόνισε ο Σαλβίνι. Παράλληλα κάλεσε τους «αντάρτες δημάρχους» να στείλουν πίσω τα χρήματα που θα λάβουν από την κυβέρνηση της Ρώμης, τα οποία θα χορηγηθούν βάσει του νόμου που αμφισβητούν.
Η Ένωση Ιταλικών Δήμων ζήτησε από τον γραμματέα της Λέγκα να ξεκινήσει άμεσα διάλογος και να πέσουν οι τόνοι, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει υπογραφεί (όπως προβλέπει το Σύνταγμα) και από τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. 
Είναι πολύ πιθανό η όλη υπόθεση να καταλήξει πάντως στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Σε λίγες ημέρες δε το ιταλικό κοινοβούλιο πρόκειται να αρχίσει να συζητά τον νέο νόμο για την ενίσχυση της αυτοάμυνας και της οπλοχρησίας. Το κόμμα του Σαλβίνι πιέζει με στόχο την γρήγορη έγκρισή του αλλά κάποιοι βουλευτές και γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα στην διαδικασία υπερψήφισης ιδίως στην Γερουσία όπου η κυβερνητική πλειοψηφία πλέον είναι σχεδόν οριακή, μετά από την διαγραφή δυο γερουσιαστών που αποφάσισαν οι «Πεντάστεροι», λόγω «ελλιπούς πολιτικής πειθαρχίας».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, DW

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube