REAL TIME |

Δημόσια Διοίκηση , Ελλάδα 14 Ιανουαρίου 2019

Ο καθηγητής, οι αναλύσεις και οι εταιρείες που τις πληρώνουν

Ε​​πιστήμονας οικονομολόγος κάνει καριέρα στις παντοδύναμες φαρμακοβιομηχανίες Monsanto, Pfizer, Eli Lilly. Στη συνέχεια γίνεται καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο, όπως για όλους τους επιστήμονες, φαίνεται σε δημόσια διαθέσιμες βάσεις επιστημονικής βιβλιογραφίας. Κάνει μελέτες που εξετάζουν αν προϊόντα της βιομηχανίας αξίζουν τα λεφτά τους σε σχέση με το τι μπορούν να προσφέρουν.
Το δημόσια διαθέσιμο Cost-Effectiveness Analysis (CEA) Registry καταγραφεί ενδεικτικά τα αποτελέσματα από 20 δημοσιεύσεις του καθηγητή με συνολικά 66 εκτιμήσεις λόγων κόστους-αποτελεσματικότητας (ICER). Αυτές οι εκτιμήσεις του καθηγητή συνηγορούν κάθε φορά υπέρ του νέου εξεταζόμενου προϊόντος. Αμεσα ή έμμεσα το σύστημα υγείας νουθετείται να πληρώσει για να το προσφέρει στους Ελληνες ασθενείς – συχνά ακριβά ή πανάκριβα.
Και οι 20 δημοσιεύσεις έχουν χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία που παράγει το εκάστοτε προϊόν. Οι χρηματοδότες της έρευνας του καθηγητή συμπεριλαμβάνουν τις Novartis, Bayer, Servier, AstraZeneca, Novo Nordisk, Boehringer Ingelheim, Sanofi Aventis, Genesis Pharma, Medtronic. Σε αρκετές, κάποιοι από τους συν-συγγραφείς των δημοσιευμένων αναλύσεων είναι υπάλληλοι της βιομηχανίας της οποίας το προϊόν εξετάζεται. Αρκετές δημοσιεύσεις επίσης αναφέρουν ότι ο καθηγητής λαμβάνει χρήματα από την ίδια βιομηχανία – όχι μόνο για έρευνα, αλλά και για προσωπικά honoraria και speaker fees.

Για τη συνέχεια kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube