Weather Icon

Μύθοι, αλήθειες και προβληματισμοί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Του Λάμπρου Τζούμη*
Μύθος 1ος: Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προβλήματα και η Τουρκία είναι στριμωγμένη στη Συρία.

Στις 8 Δεκ. 2016 σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ΥΕΘΑ κ. Καμμένος, αναφερόμενος στην κατάσταση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε : «Οι ΤΕΔ αυτή τη στιγμή είναι διαλυμένες. Οι συνεχείς ήττες στη Συρία, η εμπλοκή δυνάμεων κατά του Άσαντ και των Κούρδων, η απόφαση της διεθνούς κοινότητας για την ίδρυση του κουρδικού κράτους έχει φέρει τις ΤΕΔ σε δύσκολη θέση και το ηθικό τους είναι υπό διάλυση. Δεν μπορούν να σηκώσουν αεροπλάνο». Να επισημάνουμε ότι η υπόψη ανάλυση έγινε από ένα θεσμικό παράγοντα υπεύθυνο για το σχεδιασμό σε θέματα εθνικής άμυνας και όχι από κάποιο δημοσιογράφο ή στρατιωτικό αναλυτή που ενδεχομένως δεν είχε γνώση των απαιτουμένων στοιχείων.

Αλήθεια: Αν μελετήσουμε την πορεία των επιχειρήσεων στο συριακό μέτωπο και τα κέρδη της Τουρκίας σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, θα διαπιστώσουμε ότι δεν συνάδουν με την παραπάνω εκτίμηση. Τον Αύγουστο του 2016, ένα μήνα μετά το πραξικόπημα, οι ΤΕΔ ξεκίνησαν την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», η οποία ολοκληρώθηκε σε διάστημα οκτώ περίπου μηνών. Πέρυσι τον Ιανουάριο, η Τουρκία ξεκίνησε νέα επιχείρηση με την ονομασία «Κλάδος Ελαίας», η οποία ολοκληρώθηκε με την κατάληψη του Αφρίν τον περασμένο Μάρτιο. Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας ήταν να δημιουργήσει μια σφήνα μεταξύ των τριών κουρδικών καντονιών στα σύνορα της με την Συρία, ώστε να μην επιτρέψει τη συνένωση τους και να απαγορεύσει τη δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κράτους και το κατάφερε. Αν συνεχιστεί η επιχείρηση Ανατολικά του Ευφράτη θα ολοκληρωθεί η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα τουρκοσυριακά σύνορα όπως ήταν και ο αρχικός στόχος, αλλά ακόμα και αν δεν επιτραπεί η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, θα επικρέμεται για τους Κούρδους η απειλή της τουρκικής εισβολής. 

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube