REAL TIME |

Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , ΠΦΑ , Σκοπιανό 10 Ιανουαρίου 2019

Ο πατριώτης είναι εκείνος που μπορεί να δει μερικά μέτρα μακρύτερα από τη μύτη του

Ο πατριώτης είναι εκείνος που μπορεί να δει μερικά μέτρα μακρύτερα από τη μύτη του

Επειδή η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί για μία ακόμη φορά να θολώσει τα νερά για την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών και να κοροϊδέψει τους Έλληνες με δήθεν «επικοινωνιακή αντεπίθεση» για την ξεκάθαρη εθνική προδοσία που θέλει να περάσει, τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Αν επικυρωθεί η συμφωνία τελικά, ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» θα αναφέρεται στο εξής ΜΟΝΟ στην ονομασία της γειτονικής χώρας και μάλιστα ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ αφού θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των Σκοπιανών να τη χρησιμοποιούν στην καθημερινή πρακτική ή όχι. 
Σαφές δείγμα προθέσεων έδωσε ήδη ο Ζάεφ που πριν αλλά και μετά το δημοψήφισμα αναφέρεται πάντα σε «Μακεδονία» σκέτο ή σε «ευρωπαϊκή Μακεδονία» και ΠΟΤΕ σε Βόρεια Μακεδονία όταν μιλάει για τη χώρα του. Εφόσον μάλιστα η ίδια η συμφωνία στο άρθρο 1 παρ. 3α αναφέρει ότι για λόγους συντομίας τα Σκόπια θα αναφέρονται ως «Βόρεια Μακεδονία», θα μπορούν οι Σκοπιανοί στο μέλλον για λόγους ακόμη μεγαλύτερης συντομίας να την αναφέρουν σκέτη «Μακεδονία» όπως ήδη κάνει ο μετριοπαθής και χαμογελαστός Ζάεφ που μας κοροϊδεύει κατάμουτρα.
 Όπως δηλαδή λέμε συχνά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως σκέτη Αμερική παρ’ ότι ο όρος δεν είναι σωστός διότι αναφέρεται σε ολόκληρη την ήπειρο, ή όπως λέμε απλώς Μεξικό ενώ η επίσημη ονομασία είναι Ηνωμένες Μεξικανικές Πολιτείες. 

Αλλά ακόμη κι αν δεχτούμε ότι τα Σκόπια θα αποκαλούνται στο εξής «Βόρεια Μακεδονία», η συμφωνία προβλέπει ότι σε ΟΛΟΥΣ τους άλλους επιθετικούς προσδιορισμούς πλην της επίσημης ονομασίας της γειτονικής χώρας, θα παραμείνει ΜΟΝΟ ο όρος «μακεδονικός» – σκέτος.
 Για παράδειγμα, οι Σκοπιανοί θα απαιτούν να λέγονται από τους πάντες (και από εμάς) Μακεδόνες, η γλώσσα τους μακεδονική (όπως αποκαλύφθηκε από τα σκοπιανά ΜΜΕ ο Τσίπρας το συμφώνησε αυτό ο ίδιος με τον Ζάεφ σε ένα πάρκινγκ χωρίς την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών), ο στρατός τους μακεδονικός, οι πόλεις τους μακεδονικές, τα προϊόντα τους μακεδονικά, ο αερομεταφορέας τους μακεδονικός, τα διαβατήριά τους μακεδονικά, τα φαγητά τους μακεδονικά, οι αθλητικές τους ομάδες μακεδονικές, οι παίκτες τους Μακεδόνες, τα τραγούδια τους μακεδονικά και οι χοροί τους μακεδονικοί.
 Μόνο οι πινακίδες των αυτοκινήτων τους θα φέρουν το σήμα ΝΜ ή ΝΜΚ ενώ «για όλους τους άλλους σκοπούς οι κωδικοί χώρας παραμένουν ΜΚ ή ΜΚD» – πράγμα που σημαίνει πολύ απλά ότι το περίφημο erga omnes πήγε περίπατο. Όλα αυτά η αισχρή μειοδοτική κυβέρνηση Τσίπρα τα έχει ΗΔΗ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΨΕΙ δίνοντας στους θρασύτατους παραχαράκτες της Ιστορίας όλα τα νομικά όπλα που χρειάζονται για να μας κάνουν τη ζωή κόλαση τις επόμενες δεκαετίες και να πληγώνουν καθημερινά την ψυχή και την υπερηφάνεια του Έλληνα.  

Αν για παράδειγμα κάποιο ελληνικό ΜΜΕ αναφερθεί στο μέλλον στους Σκοπιανούς ως Βορειομακεδόνες είναι πιθανό να βρεθεί κατηγορούμενο για παραβίαση των όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, διότι σύμφωνα με το αυστηρό γράμμα της θα πρέπει να τους αναφέρει ως «Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».
 Η πρώτη λέξη «Μακεδόνες» δεν έχει μπει για πλάκα στη συμφωνία. Μας δείχνει ξεκάθαρα τη μπόρα της εθνικής μας ταπείνωσης που έρχεται ολοταχώς. Στο εξής τον Σκοπιανό θα πρέπει τον αποκαλούμε ή «Μακεδόνα» ή «πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας» – άλλη ονομασία δεν θα επιτρέπεται. 
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι με βάση αυτά που υπέγραψε ο Τσίπρας, ο Σκοπιανός ΔΕΝ θα λέγεται «Βορειομακεδόνας» όπως διατείνονται τα διάφορα τρολ της Κουμουνδούρου που επιχειρούν να παραπληροφορήσουν τους Έλληνες και να μειώσουν τις αντιδράσεις τους στο εθνικό όνειδος που προωθούν. 

Εφόσον λοιπόν οι Σκοπιανοί δεν ντρέπονται να μας προκαλούν ούτε τώρα που υποτίθεται πως έχουν ακόμα την ανάγκη μας, είναι λογικό κι επόμενο σε λίγο καιρό να αρχίσουν να εγείρουν σοβαρά ζητήματα για το αν η Ελλάδα έχει δικαίωμα χρήσης του όρου «μακεδονικός» αφού αυτός παραπέμπει εκ των πραγμάτων στο δικό τους κράτος. 
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι Σκοπιανοί μόλις πάρουν αυτά που θέλουν, θα αρχίσουν να μας σέρνουν στα διεθνή δικαστήρια απαιτώντας να μετονομαστούν άμεσα το Αεροδρόμιο Μακεδονία και ο Σταθμός Μακεδονία των ΚΤΕΛ της Θεσσαλονίκης επειδή μπερδεύουν τους τουρίστες (το είπε ήδη ο Μπουτάρης), να φύγει ο όρος «μακεδονικό» από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διότι προκαλείται σύγχυση στο εξωτερικό, να αναγνωριστεί η «μακεδονική γλώσσα» ως επίσημη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και τελικά να αναγνωριστεί «μακεδονική εθνική μειονότητα» στην Ελλάδα αφού θα έχει προηγηθεί η επίσημη αναγνώρισης της γλώσσας που αυτή ομιλεί. 
Να είστε βέβαιοι πως σε ΟΛΕΣ αυτές τις προσφυγές οι Σκοπιανοί θα δικαιωθούν πανηγυρικά από τα διεθνή δικαστήρια διότι πάντα η χώρα υπερισχύει της απλής επαρχίας στα δικαιώματα χρήσης ονομάτων αφού αυτά εμπίπτουν σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.  

Τόσο απλά είναι τα πράγματα, και οφείλουμε όλοι να τα γνωρίζουμε εκ των προτέρων για να μην νομίζουν ότι μας κοροϊδεύουν ο Τσίπρας και ο συρφετός των απάτριδων εθνομηδενιστών που τον περιβάλλει. Ακόμη και η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ την ελληνική Μακεδονία με το όνομά της αλλά την αποκαλεί «βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους». Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή οι Έλληνες Μακεδόνες θα μπορούν να αποκαλούνται στο εξής επισήμως «Βορειοελλαδίτες» και στη χειρότερη «Βορειοπεριοχίτες Πρωτομερίτες». 
Ήδη οι ελληνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που πρόσκεινται στην Αριστερά δεν αναφέρουν ποτέ τον όρο Μακεδονία για τη Μακεδονία μας, ούτε στα δελτία καιρού τους, αλλά πάντα λένε «Βόρεια Ελλάδα». Αυτά για να ξέρουμε ποιοι και πώς καλλιεργούν το έδαφος της εθνικής ήττας μας. 

Αλλά και το περιβόητο άρθρο 7 της συμφωνίας που τάχα προσδιορίζει τι ακριβώς είναι η Μακεδονία και ο Μακεδόνας τελικά, λέει ότι απλώς αυτές οι δύο έννοιες σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για κάθε χώρα. 
Μα αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με τους Σκοπιανούς σε αυτό το πολύ θεμελιώδες ζήτημα, τότε τι είδους λύση είναι αυτή; Είναι σαν να ρωτάει κανείς ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε διάσταση αν τα βρήκε μεταξύ του και εκείνο να απαντάει «τα βρήκαμε» εννοώντας ότι θέλει να χωρίσει τελικά και να τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του. 
Πρόκειται για ξεκάθαρη ομολογία ότι η συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα αλλά απλώς το έκανε χειρότερο. 

Διαβάζοντας κανείς τις δηλώσεις του Τσίπρα την ημέρα που έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην προδοτική συμφωνία, δεν μπορεί να μην σταματήσει με απορία στη φράση: «Δεν ανταμώνουμε σήμερα εδώ για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος».
 Η φράση «ήττες του παρελθόντος» σε συνδυασμό με την τοποθεσία των Πρεσπών, παραπέμπει στον εμφύλιο πόλεμο, και ειδικά στην τελευταία φάση του όταν ο ΔΣΕ συγκροτείτο κατά 60% από Σλάβους.
 Άρα να «ποιοι θρηνούν» – οι ηττημένοι, αφού κανένας νικητής δεν θρηνεί, πολύ δε περισσότερο, σε έναν εμφύλιο πόλεμο. 
Με τη φράση αυτή που σίγουρα δεν εκστομίστηκε τυχαία, ο Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι εκτός από το να κάνει το χατήρι των Αμερικανών και των Γερμανών, ήθελε και ο ίδιος διακαώς να προδώσει τη Μακεδονία για λόγους εκδίκησης κατά των Ελλήνων. 
Οραματίζεται ότι παίρνει τη ρεβάνς για την ήττα των συμμοριτών στον εμφύλιο. 
Γι’ αυτό επιμένει να υπερασπίζεται με τόσο πάθος τη συγκεκριμένη επαίσχυντη και προδοτική συμφωνία ενώ ξέρει πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού την απορρίπτει και ότι το ζήτημα αυτό του προκαλεί τρομερή πολιτική ζημιά.  

Σε μία συνέντευξη που είχε δώσει κάποτε ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος αναφέρθηκε στη σχέση που έχουν οι Έλληνες με την προδοσία σε διάφορες φάσεις της ιστορίας τους: «Να μην ξεχνάμε ένα πράγμα. Ότι εμείς οι Έλληνες μπορεί να είμαστε ένας ηρωικός λαός αλλά είμαστε και λαός προδοτών. Στα Μηδικά δεν υπήρξαν Πέρσες που να ελληνίσουν, υπήρξαν Έλληνες που εμήδισαν. Στην εκστρατεία του Αλεξάνδρου, οι Έλληνες που είχαν πάει με τον Δαρείο ήταν πολλοί περισσότεροι από τους Έλληνες που ήταν στο πλευρό του Αλεξάνδρου. Η προδοσία είναι μέσα στο αίμα μας. Το θέμα είναι εμείς τι επιλογή θα κάνουμε. Θα θέλουμε να είμαστε απόγονοι του Λεωνίδα ή του Εφιάλτη; Θα θέλουμε να είμαστε απόγονοι του Κολοκοτρώνη ή του Νενέκου; Εδώ είναι το ζήτημα». 

Για τη δήθεν αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη σταθερότητα της περιοχής που διατείνεται ότι πετυχαίνει ο πολιτικός απατεώνας Αλέξης Τσίπρας, η ίδια η κοινή λογική καταρρίπτει αυτό το επιχείρημα.
 Πρώτον, τα Σκόπια δεν κινδυνεύουν από κανέναν να διαλυθούν διότι τόσο η Αλβανία όσο και η Βουλγαρία που έχουν συμφέροντα στη χώρα αυτή είναι αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ και συνεπώς ούτε διανοούνται καν να πράξουν κάτι ενάντια στη θέληση των ΗΠΑ. 
Η απλή αλήθεια που δεν μας λέει φυσικά η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της είναι πως, ό,τι κι αν κάνουμε εμείς, ΜΟΝΟ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ θα διαλυθούν τα Σκόπια και θα υπάρξει η Μεγάλη Αλβανία. Το τι θα γίνει δηλαδή τελικά με την εδαφική ακεραιότητα των Σκοπίων είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο» και δεν περνάει καθόλου από το χέρι μας. 

Δεύτερον, το επιχείρημα ότι με την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια εξασφαλιζόμαστε από πιθανή τουρκική διείσδυση στη χώρα αυτή είναι ένα μεγάλο παραμύθι. Ήδη οι Σκοπιανοί έχουν κάτι παραπάνω από άριστες σχέσεις με τους Τούρκους, διότι απλούστατα οι όποιες αλυτρωτικές επιδιώξεις τους δεν είναι κατά των Τούρκων αλλά κατά των Ελλήνων αποκλειστικά. Γι’ αυτό και οι Τούρκοι χαιρετίζουν «τους φίλους Μακεδόνες» με κάθε ευκαιρία και υπόσχονται κάθε είδους στήριξη. Ό,τι βλάπτει, μειώνει και ταπεινώνει την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον του Τούρκου. Επομένως το ότι ο Τούρκος επιμένει να αποκαλεί σκέτο «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς και να τους αβαντάρει με κάθε τρόπο, δείχνει πως αυτό που κάνουμε εμείς με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι σαν να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας. Εξυπηρετούμε ουσιαστικά τα συμφέροντα του Τούρκου, παρέχοντάς του ανέλπιστη ευκαιρία να μας πλήξει ηθικά και στρατηγικά. 

Τρίτον, όσοι λένε πως δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τα Σκόπια διότι είναι μια αδύναμη χώρα και είναι παράλογο να αισθανόμαστε ότι μας απειλούν μερικές χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι που θέλουν να αποκαλούνται Μακεδόνες, είναι απλώς ανιστόρητοι και αφελείς. Τα Σκόπια μπορεί να είναι αδύναμα ΣΗΜΕΡΑ, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πώς θα είναι αύριο. 
Μπαίνοντας στο ΝΑΤΟ μπορεί να προσκαλέσουν συμμαχικές τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες  στρατιωτικές δυνάμεις να εγκατασταθούν μόνιμα στο έδαφός τους για λόγους προστασίας και αυτοάμυνας. 
Τι θα πούμε εμείς τότε; Θα διαμαρτυρηθούμε στο ΝΑΤΟ επειδή ένας σύμμαχος ασκεί ένα νόμιμο δικαίωμά του; Θα γελάνε οι πάντες μαζί μας και θα σηκώνουν αδιάφορα τους ώμους λέγοντας το ίδιο που λένε 60 χρόνια για τα προβλήματά μας με την Τουρκία: «Σύμμαχοι είστε, βρείτε τα μεταξύ σας». 
Για σκεφτείτε, για παράδειγμα, να μεταφέρουν οι Τούρκοι μερικούς πυραύλους S-400 σε σκοπιανό έδαφος κάποια στιγμή στο μέλλον με το επιχείρημα που χρησιμοποιούν και τώρα κοροϊδευτικά οι Ρώσοι απέναντί μας, ότι δηλαδή πρόκειται για «καθαρά αμυντικά όπλα» – οι πύραυλοι αυτοί που έχουν βεληνεκές έως και 400 χιλιόμετρα θα είναι σε θέση να στοχοποιήσουν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη με το που θα απογειωθούν από τη Λάρισα, την Αγχίαλο, την Τανάγρα και τη Σκύρο. 
Θα μιλάμε για πραγματικό στρατηγικό και επιχειρησιακό εφιάλτη που θα παραλύσει ολόκληρη την αεράμυνά μας. Αλλά ακόμη κι αν δεν μας απειλήσουν στρατιωτικά οι Σκοπιανοί, σκεφτείτε τι θα γίνει αν υποστηρίζουν κάθε φορά στα όργανα του ΝΑΤΟ τις επιλογές της Τουρκίας και αύριο θέσουν βέτο στην εισδοχή της Κύπρου στη συμμαχία ή μας εμποδίσουν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο σε κάποιο κρίσιμο δικό μας ζήτημα.  

Άλλωστε έχουμε πρόσφατο χειροπιαστό παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει μία μικρή βαλκανική χώρα σε βάρος των γειτόνων της παρ’ ότι είναι ουσιαστικά άοπλη. Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων για την απόσχιση του Κοσόβου από τη Γιουγκοσλαβία το 1999 απέδειξε και στον πλέον αδαή ότι δεν στέκουν αφελή επιχειρήματα του είδους «τι να φοβηθούμε απ’ αυτούς τους ξυπόλυτους;».
 Και οι Σέρβοι ένιωθαν μέχρι το 1999 ότι δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν από τους εξαθλιωμένους Αλβανούς, αλλά πήραν το πικρό μάθημα της Ιστορίας. 
Το γεγονός ότι τώρα οι Αλβανοί κατήργησαν ουσιαστικά τα σύνορα της χώρας τους με το Κόσοβο από την 1η Ιανουαρίου 2019 κάνοντας το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την προσάρτησή του στη Μεγάλη Αλβανία, φανερώνει τι μπορεί να πετύχει μία χώρα όταν έχει την υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων. Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι αύριο δεν θα επιδιώξουν και οι Σκοπιανοί να επανενώσουν τη Μεγάλη Μακεδονία, και μάλιστα με τις ευλογίες της Γερμανίας και των ΗΠΑ;
 Ήδη σε γερμανικά ΜΜΕ δημοσιεύονται σχετικοί χάρτες που δείχνουν τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα ενός ξένου προς την Ελλάδα κράτους! Άρα είναι μέγιστο λάθος να βλέπουμε τα Σκόπια μεμονωμένα ως μη δυνητική απειλή, αλλά πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου και να προβλέπουμε τι προβλήματα μπορεί να μας δημιουργήσουν σε συνεργασία με άλλους εχθρούς ή «άσπονδους φίλους» μας.  

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να ολοκληρωθεί η προδοσία της Μακεδονίας μας από μία ιδεοληπτική κυβέρνηση μειοψηφίας. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για κανονικό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. 
Δεν έχει το δικαίωμα κανένας Βούτσης, κανένας Μπαλάφας, κανένας Θεοδωράκης και κανένας  Παπαχριστόπουλος να εκχωρήσει με το έτσι θέλω τα κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας και να προσβάλλει βάναυσα την εθνική συνείδηση των Ελλήνων. 
Αν η Μέρκελ θέλει πάση θυσία να βαφτίσει τα Σκόπια με ένα όνομα που δεν τους ανήκει, ας τα ονομάσει Βαυαρία, Σαξονία ή Βραδεμβούργο αντί να έρχεται εδώ για να ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα και να συγχαίρει τον απατεώνα και ανιστόρητο πρωθυπουργό μας για την προθυμία με την οποία υπηρετεί τα αμερικανικά και γερμανικά συμφέροντα στην περιοχή. 
Αν ο ελληνικός λαός δεν αντιδράσει δυναμικά και δεν αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο εξευτελισμό που υπέστη ποτέ η Ελλάδα σε καιρό ειρήνης, και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον από αυτή την κατεύθυνση πιθανώς να μην μπορούμε καν να τα φανταστούμε ακόμη.  

Η άθλια κυβέρνηση και τα ακόμη πιο άθλια παπαγαλάκια της, επειδή έχουν την εντύπωση ότι απευθύνονται σε μάζα ηλιθίων και αγράμματων, προσπαθούν να ταυτίσουν τον πατριωτισμό με την αφέλεια και το συναίσθημα – όταν δεν τον ταυτίζουν με τον φασισμό. 
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να κοιτάμε μόνο τη δουλειά μας και την τσέπη μας, και τα εθνικά θέματα να τα αφήνουμε να τα χειριστεί η κυβέρνηση. Ωστόσο είμαστε όλοι πάνω στο ίδιο καράβι που λέγεται πατρίδα και αν αυτό πηγαίνει να το ρίξει στα βράχια κάποιος ανίκανος καπετάνιος οφείλουμε ΟΛΟΙ να αντιδράσουμε.
  Ο πατριώτης δεν είναι ονειροπόλος και συναισθηματικός όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν, αλλά είναι εκείνος που μπορεί να δει μερικά μέτρα μακρύτερα από τη μύτη του, να κρίνει με βάση την ιστορική πείρα, και να αντιληφθεί ότι το συμφέρον της χώρας είναι μακροπρόθεσμα και συμφέρον δικό του, των παιδιών του και των εγγονιών του.

Stirlitz

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube