Weather Icon
Γενικά θέματα 27 Ιανουαρίου 2019

Διχασμένα κράτη και επενδυτές με φόντο τη Βενεζουέλα

Διχασμένα κράτη και επενδυτές με φόντο τη Βενεζουέλα

EPA/Leonardo Munoz
Το πολιτικό χάος στη Βενεζουέλα πυροδοτήθηκε από τη διεθνή υποστήριξη προς το πρόσωπο του Χουάν Γκουαϊδό και την πρόθεση να τον αναγνωρίσουν ως μεταβατικό πρόεδρο. Ωστόσο, τα περίπου 25 δισ. δολάρια κινεζικών και ρωσικών επενδύσεων στη Βενεζουέλα και ο κίνδυνος από την κρίση που δημιουργήθηκε κάνουν το Πεκίνο και τη Μόσχα (τους κύριους υποστηρικτές του Μαδούρο) να ανησυχούν.
Από την άλλη, πάρα τις ανησυχίες Ρωσίας και Κίνας, πλήθος «δυτικών» επενδυτών χαιρετίζουν μια πιθανή αλλαγή ηγεσίας στο Καράκας, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τη… μαύρη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αυτή η αντίθεση συναισθημάτων των επενδυτών, καθρεφτίζει και τη γεωπολιτική σκακιέρα και τα αντίπαλα στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί. ΗΠΑ, Καναδάς και Ευρώπη, μεταξύ άλλων υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό, ενώ Ρωσία, Τουρκία και Κίνα «βάζουν πλάτη» στον Νικολάς Μαδούρο.

Μάλιστα, η Ευρώπη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εντός οκτώ ημερών, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση, Γερμανία,Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία και Πορτογαλία γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο.
Από την πλευρά της η Βενεζουέλα απέρριψε κατηγορηματικά στον ΟΗΕ το τελεσίγραφο που απηύθυναν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στο οποίο της δίνουν προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει εκλογές.
«Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες, ούτε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα. 
Την ίδια ώρα, πάντως, η Ρωσία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν μια σαφή απάντηση σχετικά με το εάν η Ουάσινγκτον σκοπεύει να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας στη Βενεζουέλα, κατηγορώντας ευθέως τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να προκαλέσουν πραξικόπημα. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, μίλησε για «αναίσχυντες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τη Βενεζουέλα», που «συνιστούν παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου».
naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube