Weather Icon

Με λογικούς ακροβατισμούς επιχειρούν να πείσουν ότι συμβιβάζουν τα ασυμβίβαστα

Με λογικούς ακροβατισμούς επιχειρούν να πείσουν ότι συμβιβάζουν τα ασυμβίβαστα
Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό, ούτε επιλύει τη διαφωνία για το όνομα, αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση 12 διακεκριμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί, εξηγώντας γιατί αυτή είναι επιζήμια για τη χώρα. Απέναντι στο κλίμα που καλλιεργείται για την αποδοχή και αναγκαιότητα της συμφωνίας, μετά και την ψήφισή της από τη Βουλή της πΓΔΜ, τονίζουν ότι αυτή δεν αποτελεί erga omnes, αφού η διεθνής ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα συνυπάρχει χωρίς αντιρρήσεις με τη σκέτη «Μακεδονία».
Επισημαίνουν ότι η συμφωνία δίνει στους γείτονες απεριόριστη πρόσβαση στη μακεδονική κληρονομιά, ενώ συνιστά για όσους δεν το έχουν ακόμη καταλάβει, άμεση αναγνώριση από την Αθήνα μιας εθνότητας, που ονομάζεται «μακεδονική». Είμαστε όμως αντίθετοι, όπως λένε, όχι μόνο για τα παραπάνω, ούτε επειδή η συμφωνία αδυνατεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, αλλά γιατί καταφεύγει σε λογικούς ακροβατισμούς, ώστε να μας πείσει πως το πέτυχε.
Είμαστε αντίθετοι, λόγω της ασυνέπειας σε μια εθνική γραμμή, η οποία προσδιόρισε την εσωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση τής χώρας για 25 χρόνια με τεράστιο κόστος, σε μια γραμμή η οποία συστράτευσε σχεδόν το σύνολο της κοινής γνώμης. Το επί δεκαετίες αδιέξοδο της διπλωματίας, όπως λένε, δεν οφείλονταν σε έλλειψη τόλμης ή ευφυίας, αλλά στη προσπάθεια η μικτή ονομασία της γείτονος, να χαρακτηρίζει και τη νέα χώρα, και το έθνος που την κατοικεί και τη γλώσσα που ομιλείται.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube