Weather Icon

Διπλωματία, ενέργεια και εθνική ασφάλεια

Διπλωματία, ενέργεια και εθνική ασφάλεια

Εξετάζοντας τον ρόλο της ενέργειας στην εθνική ασφάλεια της Ελλάδας θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μια απλή ερώτηση: Μπορεί η ενέργεια και οι συμμαχίες που διαμορφώνονται γύρω από ενεργειακά συμφέροντα να εξασφαλίσει την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας; Η απάντηση είναι εξίσου απλή: Όχι, δεν μπορεί. 

Στην Ελλάδα, τους τελευταίους μήνες έχουμε μπει στη διαδικασία να θεωρούμε ότι η ανάπτυξη κοινών ενεργειακών συμφερόντων με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. είναι από μόνη της ικανός παράγοντας για να μας προστατέψει από τις επιθετικές διαθέσεις της Τουρκίας. Η πεποίθηση που τείνει να διαμορφωθεί είναι ότι πρωτίστως οι ΗΠΑ, δευτερευόντως το Ισραήλ και στη συνέχεια η Ε.Ε., προκειμένου να προωθήσουν τα ενεργειακά τους συμφέροντα, θα «βάλουν στη θέση της» την Τουρκία. 

Η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική από αυτό που πιστεύουν πολλοί στην Ελλάδα και την Κύπρο και συνίσταται σε δύο βασικά στοιχεία: Πρώτον, τα ενεργειακά συμφέροντα από μόνα τους δεν φέρουν κανένα ειδικό βάρος αν δεν συνδέονται με τα συνολικότερα θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι διάφοροι δρώντες του διεθνούς συστήματος. 

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube