REAL TIME |

Weather Icon

Γεωπολιτικές εξελίξεις και Κυπριακό

Γεωπολιτικές εξελίξεις και Κυπριακό
Γιώργος Γεωργίου    
Η Κυπριακή Δημοκρατία απογειώθηκε στη διπλωματία και τη διεθνή εξωτερική πολιτική της και μπόρεσε να κερδίσει τον σεβασμό της στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο, μέσω μιας πολυδιάστατης και πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής. Το ανήκουμε στη Δύση χωρίς εκτίμηση και αξιολόγηση είναι ως να παραδινόμαστε στο στόμα του λύκου! Πρόκειται για σύνθημα πονηρό και επικίνδυνο.
Η Κύπρος παραμένει όρθια στις επάλξεις του αγώνα για δικαίωσή της με την πολιτική Αρχών, Αξιών και Ιδανικών. Με πολιτικές που χαρακτηρίζονται από Πανανθρώπινες και Οικουμενικές Αξίες, που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ελευθερία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη των λαών.Και σήμερα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αποτελεί τη μόνη και μόνιμη σανίδα σωτηρίας μας. Υπάρχουμε γιατί υπάρχουν οι Αρχές του Δικαίου, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για απελευθέρωση και ειρηνική επανένωση! Οποιαδήποτε εκτροπή από τον ΟΗΕ και τα διεθνή συλλογικά όργανα, μόνο όλεθρο και καταστροφή θα φέρει.

Η ίδια η ζωή επιβάλλει να σκεφτόμαστε δύο και τρεις φορές πού επενδύουμε ελπίδες και προσδοκίες. Όχι στις πρόσκαιρες και ευκαιριακές συμμαχίες. Κυρίως όχι στην υποταγή σε κυρίαρχα μονομερή συμφέροντα. Όχι σε πολιτικές και συμμαχίες που παροδικά μπορεί να μας προσφέρουν «κέρδη» αλλά την ίδια ώρα θα αποτελούν τον τάφο και την καταδίκη άλλων λαών, γειτονικών και ευρύτερα. Οι τυχοδιωκτισμοί στην πολιτική, ειδικότερα για τη μικρή μας Κύπρο, υπάρχει ο κίνδυνος να πληρωθούν πολύ ακριβά. 
 
Το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση του. Κινδυνεύουν μαζί η ύπαρξή μας, καθώς και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί. Να μην αφήσουμε την ελπίδα να ξεθωριάσει!
 
Με τόλμη, με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση να πάρουμε την τύχη της Κύπρου στα χέρια μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης πλέον χρειάζεται να αποδείξει στην πράξη τη θέλησή του για επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Τυχόν εκτροπή του διαλόγου για λύση του Κυπριακού στα πλοκάμια του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, μόνο ζημιά θα προκαλέσει. Μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στην περιοχή. Να προσέξουμε ώστε να μην διασαλευθούν οι ιστορικές και παραδοσιακές σχέσεις μας με φιλικές χώρες.
 
Οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή, τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν, που χαρακτηρίζουν την Ανατολική Μεσόγειο, όχι απλώς ως λιμνοθάλασσα, αλλά ως μια μεγάλη δεξαμενή υδρογονανθράκων, απαιτούν ύψιστο βαθμό συνείδησης, ευθύνης και πατριωτισμού. Για αυτό υπάρχει και το τεράστιο ενδιαφέρον από όλους για την Κύπρο και την περιοχή. Χώρες, Κράτη, εταιρείες κολοσσοί, εμπορικοί και οικονομικοί οργανισμοί, έχουν εστιάσει από καιρό στην περιοχή. Δεν επιτρέπονται λάθη!
 
Η συλλογική σοφία χρειάζεται να χαρακτηρίζει τα επόμενα βήματά μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του, καθώς και ο ΔΗΣΥ, σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, κινδυνεύουν από θιασώτες της λύσης να μετατραπούν θελημένα ή άθελα σε ηγέτη της διαίρεσης και της διχοτόμησης.
 
Το ΑΚΕΛ τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι είναι έτοιμο να αναλάβει ευθύνες, να συμβάλει δημιουργικά στην επανέναρξη των συνομιλιών, να εργαστεί για λύση, απελευθέρωση και  ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας. Για τον σκοπό αυτό δεν θα σταματήσουμε ούτε στιγμή τον αγώνα μας, την άσκηση κριτικής, αλλά και την κατάθεση ιδεών και προτάσεων που θα  απαντούν στις τεράστιες προσκλήσεις για την Κύπρο και τον λαό μας!
*Βουλευτής, μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ.
 Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube