Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Ιανουαρίου 2019

Ο Μαδούρο διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ – Προσωρινός πρόεδρος ο Γκουαϊδό

Ο Μαδούρο διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ – Προσωρινός πρόεδρος ο Γκουαϊδό

Ο Χουάν Γκουαϊδό μιλά σε χιλιάδες υποστηρικτές του (EPA / Cristian Hernandez)
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από τη χώρα. Επίσης, ζήτησε από τον στρατό της χώρας να διατηρήσει την ενότητα και την πειθαρχία, ενώ λίγο πριν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας και ζήτησε τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών.

«Θα θριαμβεύσουμε απέναντι σε αυτό, θα βγούμε νικητές», είπε ο Μαδούρο στους υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες στο Καράκας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης.
Ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να διεξάγει πραξικόπημα, ενώ νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουάιδο ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας, καθώς ήδη τον έχει αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο. Σύμφωνα με το Reuters, πηγές ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επίσημη στήριξή της στον Γκουάιδο, αλλά ακόμη εξετάζει αν θα τον ανακηρύξει προσωρινό πρόεδρο, κάτι που απέφυγε να κάνει στο παρελθόν.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον Μαδούρο να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας. «Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά, για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδουρό», σημείωσε. «Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας».

Χιλιάδες πολίτες στη Βενεζουέλα διαδηλώνουν κατά του Μαδούρο (φωτ.: EPA / Miguel Gutierrez)
Παράλληλα, Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι αν ο Μαδούρο βλάψει οποιοδήποτε μέλος της Εθνοσυνέλευσης ή άλλους αξιωματούχους, όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.
Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε τον Νικολάς Μαδούρο ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εντείνει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο και τον χρυσό και επιπλέον να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις αν ασκηθεί βία ενάντια στην αντιπολίτευση της χώρας.
Οι χώρες που αναγνώρισαν ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή τον Γκουαϊδό ως νέο πρόεδρο της χώρας, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Λουίς Αλμάγκρο συνεχάρη τον Γκουαϊδό, «τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».
Τον Γκουαϊδό αναγνώρισαν επίσης οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης και της Χιλής, ωστόσο το Μεξικό ανακοίνωσε δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης. Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση με ανακοίνωσή της τόνισε ότι θα παράσχει πολιτική και οικονομική στήριξη για την επιστροφή της γειτονικής της χώρας στη δημοκρατία.
Πάντως, ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντίμιρ Παντρίνο με ανάρτηση στο Twitter δήλωσε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποκηρύσσουν κάθε πρόεδρο που αυτοαναγορεύεται ή επιβάλλεται από ‘σκοτεινά συμφέροντα’».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube