REAL TIME |

Weather Icon

Έφυγε ο Νίκος Μουγιάρης – Η κυπριακή παροικία των ΗΠΑ πενθεί για τον θάνατό του

Έφυγε ο Νίκος Μουγιάρης – Η κυπριακή παροικία των ΗΠΑ πενθεί για τον θάνατό του

Απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών ο ομογενής επιχειρηματίας Νίκος Μουγιάρης, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. Ο εκλιπών έφυγε ήσυχα στον ύπνο του τα ξημερώματα του Σαββάτου. Καταλείπει τη σύζυγό του Κάρολ, την κόρη τους Αριάνα, δύο εγγόνια και τον αδελφό του Γιώργο.
Γεννημένος στην Αθηένου της Κύπρου στις 28 Φεβρουαρίου 1945, ο Νίκος Μουγιάρης ήταν πρόεδρος της μεγάλης εταιρείας καλλυντικών MANA Products με έδρα τη Νέα Υόρκη, ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και στέλεχος πολλών οργανισμών της Ομογένειας.
Ο θάνατός του προκάλεσε κύμα συγκίνησης στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά και στην γενέτειρά του Κύπρο και σ’ όλα τα κέντρα του ελληνισμού της διασποράς. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως και ηγετικά στελέχη των αποδήμων Κυπρίων με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.

Ανακοινώνοντας το θάνατό του, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας αναφέρει ότι «ένας φτωχός φοιτητής από την Κύπρο, ο Νίκος Μουγιάρης παρακολούθησε σπουδές στη χημική μηχανική στα πανεπιστήμια Rutgers και St. John, πήρε δάνειο ύψους 6.000 δολαρίων και ίδρυσε τη Mana Products, μία από τις κορυφαίες εταιρείες καλλυντικών παγκοσμίως. Αληθινός πιστός στο αμερικανικό όνειρο, ο Νίκος συγκινήθηκε ιδιαίτερα όταν το προσωπικό του ταξίδι σηματοδοτήθηκε με το μετάλλιο της τιμής του Ellis Island”.

Το HALC χαρακτηρίζει το Νίκο Μουγιάρη ταυτόχρονα και παράδειγμα του ελληνοαμερικανικού ονείρου.

«Ενώ έφτασε στο αποκορύφωμα της αμερικανικής ζωής – στην επιχειρηματικότητα, στη φιλανθρωπία, στην εμπλοκή στα κοινά – έδινε καθημερινά προτεραιότητα στον ελληνισμό. Μια ελληνική παροιμία λέει ότι «Μια κοινωνία μεγαλώνει όταν ηλικιωμένοι άντρες φυτεύουν δέντρα στη σκιά γνωρίζουν ότι δεν θα το καθίσουν ποτέ». Ο Νίκος φύτεψε ολόκληρα δάση».

Η ανακοίνωση αναφέρεται στο ρόλο του εκλιπόντος στην ίδρυση του HALC, στη συμμετοχή του στην ηγεσία της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων, του Παγκυπρίου, στην ΠΣΕΚΑ και στις μεγάλες δωρεές του στα Χωριά ΣΟΣ, στην Έδρα Ελύτη του Πανεπιστημίου Rutgers και άλλους πολλούς σκοπούς.

«Ο Νίκος πίστευε στη «δύναμη του ενός» και πέρασε μια ζωή κάνοντας τη διαφορά, ακόμα κι αν έπρεπε να το κάνει μόνος του. Απέφυγε τους τίτλους και ήταν η επιτομή του να ηγείσαι δια του παραδείγματος. ‘Εδωσε στον ελληνισμό και τον κόσμο πολλά περισσότερο από τον θησαυρό του – αφιέρωσε το πνεύμα, την ψυχή, τη νοημοσύνη και την καλή θέλησή του. Δεν υπάρχει απλά κανένα μέτρο για να μετρήσει τις συνεισφορές του».

Αντί ανθέων, μπορούν να γίνονται προσφορές στο Hellenic American Leadership Council και στο Ίδρυμα Mouyiaris Foundation.

O Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος, προέβη σε δήλωση για την εκδημία του Νίκου Μούγιαρη.

«Με πολλή θλίψη μόλις προ ολίγου πληροφορηθήκαμε την εκδημία του αειμνήστου Νικολάου Μούγιαρη, ανθρώπου ο οποίος διακρίθηκε για την συνεχή και μεγάλη προσφορά του στην Εκκλησία και στον ελληνισμό», αναφέρει.

Ο αείμνηστος Νικόλαος Μούγιαρης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βοήθησε αποφασιστικά  σε ανάπτυξη θεμάτων και προγραμμάτων, υποτροφιών και παρομοίων εκδηλώσεων που σχετίζονται με την ελληνορθόδοξη παιδεία. Υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρος στον τομέα αυτό. Όντως ο θάνατός του αποτελεί απώλεια για την ομογένεια, την ομογένεια γενικώς, αλλά ιδιαίτερα την κυπριακή ομογένεια την οποία πράγματι ετίμησε με την ζωή και την προσφορά του, σημειώνει.

«Προσευχώμεθα ο Θεός να τον αναπαύει εν σκηναίς διακαίων, να δίνει όλη την παρηγορία στην οικογένειά του και να αναδεικνύει στην Ομογένειά μας ανθρώπους του είδους και της προσφοράς του αειμνήστου Νικολάου Μούγιαρη. Αιωνία η μνήμη αυτού», καταλήγει.

Εκ μέρους της ΑΧΕΠΑ, ο Ύπατος Πρόεδρος Τζορτζ Λούκας και ο πρόεδρος του συμβουλίου, Νίκος Καρακώστας, εκφράζουν βαθειά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και χαρακτηρίζουν το Νίκο Μουγιάρη «καταξιωμένο επιχειρηματία, που κατανόησε και αποτίμησε την αξία της εκπαίδευσης και της φιλανθρωπίας, αποτέλεσε παράδειγμα της ουσίας του αμερικανικού ονείρου και επέδειξε πάθος για την πρόοδο των ελληνικών ιδεωδών. Επιπρόσθετε θα μας λείψει για την αγάπη, την υποστήριξη και τον αγώνα του για την Κύπρο».

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ – που συνδεόταν με φιλία και κοινούς αγώνες 40 χρόνων με το Νίκο Μουγιάρη – σε δηλώσεις του προς την ομογενειακή εφημερίδα Greek News ανέφερε πως η Ομογένεια της Αμερικής και ο Παγκύπριος έχουν βαρύ πένθος.

«Πενθούμε τον μεγάλο ευεργέτη και ηγέτη, όχι μόνο του Παγκυπρίου, αλλά και της Ομογένειας, της Κύπρου και ολόκληρου του Ελληνισμού. Ο αγαπημένος του ποιητής ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης – γι’ αυτό και βοήθησε την Εδρα Ελληνικών Σπουδών Ελύτη στο Πανεπιστήμιο Rutgers – και του άρεσε να μας απαγγέλει τους στίχους του: Όσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν τα κυνηγά, πάντα – πάντα θα είναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει».

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ μίλησε με νοσταλγία για τους κοινούς αγώνες τους, αλλά και για τον σπάνιο χαρακτήρα του Νίκου Μουγιάρη.

«Τα χρήματα δεν τον άλλαξαν ποτέ. Τα τελευταία λόγια που είχαμε ήταν: Όταν πεθάνω, θέλω να μου δώσεις 20 δολάρια. Δεν χρειάζομαι περισσότερα».

ΑΠΕ – ΜΠΕ, SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube