Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Ιανουαρίου 2019

Ρουμανία 2019: Η φορολογία παραμένει στο 1% – Οι σημαντικότερες φορολογικές αλλαγές

Η Ρουμανία έκλεισε το 2018 με τον… συνηθισμένο τρόπο. Το ΑΕΠ της ανέβηκε «μόνο» 4% περίπου, πλησιάζοντας το ψυχολογικό όριο των 200 δισ. ευρώ, που θα περάσει το 2019. Οι εξαγωγές πέρασαν τα 70 δις Ευρώ (χωρίς πετρελαιοειδή), η κατανάλωση ανέβηκε παρά τη μείωση της πιστωτικής επέκτασης, οι μισθοί αυξήθηκαν με βάση τη χαμηλή φορολογία και την υψηλή ζήτηση, οι επενδύσεις αυξήθηκαν στη ρουμανική οικονομία. Η ανεργία στις μεγάλες πόλεις παραμένει περί το 0%, είναι κάτω του 4% στη χώρα. Τα ακίνητα συνεχίζουν να αποτελούν την πρωταρχική επιλογή αποταμίευσης και όταν οι τιμές τους είναι λογικές, η ζήτηση είναι μεγάλη, πολλά νέα οικιστικά έργα πωλούνται από τα σχέδια.
Παρά τη χαμηλή φορολογία, τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν +14,6% στο 11μηνο. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση αύξησε (σωστά) τους μισθούς των γιατρών, των νοσοκόμων κ.λπ. στις 2.500 – 5.000 ευρώ / μήνα για να σταματήσουν να φεύγουν από τη χώρα*.

Αύξησε και τους μισθούς του δημοσίου (λάθος), αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα τέλεια στη ζωή. Το έλλειμμα στο 11μηνο έκλεισε στο 2,7% του ΑΕΠ, λογικά θα κλείσει λίγο πάνω από το 3%. Το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας συνεχίζει να βαίνει μειώμενο, λόγω της συνεχιζόμενης ισχυρής ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αυτού παραμένει εντός χώρας, ενώ η Κεντρική Τράπεζα έχει συναλλαγματικά αποθέματα άνω των 35 δις Ευρώ. Οι εμπορικές τράπεζες έχουν μεγαλύτερες καταθέσεις από δάνεια.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube