REAL TIME |

Weather Icon

Πολυχρόνης Ηλιάδης: Ο ομογενής που δώρισε 1 εκατ. δολάρια για ίδρυση Έδρας Ελληνικών Σπουδών στην Αυστραλία

Πολυχρόνης Ηλιάδης: Ο ομογενής που δώρισε 1 εκατ. δολάρια για ίδρυση Έδρας Ελληνικών Σπουδών στην Αυστραλία

  • Φωτ.: facebook.com / Paul Eliadis
Την τεράστια αγάπη του για την Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ο ομογενής αιματολόγος και ογκολόγος δρ Πολυχρόνης (Πολ) Ηλιάδης που διαπρέπει εδώ και χρόνια στην Αυστραλία, καθώς δώρισε το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ για την ίδρυση Έδρας Ελληνικών Σπουδών.

Χάρη στη δωρεά του ομογενή γιατρού, δημιουργήθηκε η μοναδική έδρα διδασκαλίας στην πολιτεία Κουίνσλαντ που προσφέρει μαθήματα Ιστορίας, Πολιτισμού και Λογοτεχνίας της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η έδρα ονομάζεται The Paul Eliadis Chair of Ancient History and Classics και διευθύνεται με μεγάλη επιτυχία από τον καθηγητή Alastair Blanshard, ενώ σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Πανεπιστημίου το ενδιαφέρον των φοιτητών είναι ιδιαιτέρως αυξημένο, ειδικά σε ό,τι αφορά τη μελέτη των αρχαίων κλασσικών.
Ο δρ Ηλιάδης είναι διευθυντής της Αιματολογικής και Ογκολογικής Κλινικής της Αυστραλίας και συνεργάτης της Royal Australasian College of Physicians και του Βασιλικού Κολλεγίου Παθολόγων της Αυστραλίας. Γεννήθηκε στο Μπρίσμπεϊν από μετανάστες γονείς και μεγάλωσε μαζί με τα τέσσερα αδέρφια του σε μια παραδοσιακή οικογένεια, με Έλληνες παππούδες και γονείς που μετανάστευσαν στην Αυστραλία το 1921, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.
«Οι γονείς μου δεν ήταν μορφωμένοι, αλλά με έμαθαν να αγαπώ την πατρίδα», είπε στον Νέο Κόσμο της Αυστραλίας ο δρ Ηλιάδης. «Η αρχαία Ελλάδα τρέχει μέσα στο αίμα κάθε κοινωνίας, γι’ αυτό, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν νοείται η ύπαρξη πανεπιστημίου από όπου απουσιάζει η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και των Κλασσικών Σπουδών. Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής και τυχερός που βρέθηκα στην ευχάριστη θέση να συνεισφέρω κατ’ αυτόν τον τρόπο».
«Όσοι αγαπούν την αρχαία Ελλάδα έχουν μέσα τους κάτι ελληνικό»
Ο δρ Ηλιάδης ειδικεύεται στη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, όπως το κακοήθες λέμφωμα, η νόσος Hodgkin, οι χρόνιες λευχαιμίες, τα σαρκώματα, οι κακοήθειες του γαστρεντερικού σωλήνα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, της κεφαλής και του λαιμού, του οισοφάγου, του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη και οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος.
«Έμαθα μόνος μου να γράφω και να διαβάζω ελληνικά και είμαι πολύ περήφανος για την καταγωγή μου, γι’ αυτό όταν μου δίνεται η ευκαιρία συνεισφέρω με μεγάλη χαρά σε πρωτοβουλίες που αφορούν τη διάδοση της γνώσης για το αρχαίο ελληνικό παρελθόν.
»Αυτό διαμόρφωσε ως έναν βαθμό την πορεία ολόκληρου του πλανήτη», είπε ο ομογενής γιατρός, καλώντας τους πάντες να διερευνήσουν και να διαπιστώσουν τη σημαντικότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
«Μια απλή βόλτα σε κάθε μεγάλη πόλη, ακόμα και της Αυστραλίας, φανερώνει το βαθμό στον οποίο οι κοινωνίες και η ανθρωπότητα στο σύνολό τους έχουν επηρεαστεί και εμπνευστεί πολιτιστικά από τους αρχαίους Έλληνες κλασσικούς και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς που έχουμε τις ρίζες μας στην Ελλάδα οφείλουμε να διαδώσουμε. Αυτό που, επίσης, έχει τη μεγαλύτερη σημασία για μένα, είναι να καταλάβουμε ότι ακόμα και αυτοί που δεν είναι στην καταγωγή Έλληνες, εφόσον έχουν σχέση και τρέφουν αγάπη για την αρχαία Ελλάδα, κατά κάποιο τρόπο έχουν μέσα τους κάτι ελληνικό, το οποίο οφείλουμε με τη σειρά μας να ενθαρρύνουμε».

http://www.pontos-news.gr/article/188921/polyhronis-iliadis-o-omogenis-poy-dorise-1-ekat-dolaria-gia-tis-ellinikes-spoydes με πληροφορίες από neoskosmos.com.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube