REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Λατινική Αμερική , Ρωσία 12 Δεκεμβρίου 2018

«Πινγκ-Πονγκ» δηλώσεων Ρωσίας-ΗΠΑ για τα Tu-160 στη Βενεζουέλα

«Πινγκ-Πονγκ» δηλώσεων Ρωσίας-ΗΠΑ για τα Tu-160 στη Βενεζουέλα

«Έκρηξη» Πομπέο: «Διεφθαρμένες» οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Βενεζουέλας – Κρεμλίνο: Δεν είναι πολύ διπλωματική δήλωση – Βίντεο και φωτογραφίες από την προσγείωση των βομβαρδιστικών

«Πινγκ-Πονγκ» εριστικών δηλώσεων μεταξύ των κορυφαίων Αμερικανών και Ρώσων διπλωματών ξέσπασε λίγες ώρες μετά την προσγείωση των δύο ρωσικών βομβαρδιστικών Tu-160 στη βάση Maiquetia, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανάρτησε ένα άκρως εριστικό κείμενο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «διεφθαρμένες» τις κυβερνήσεις τόσο της Βενεζουέλας, όσο και της Ρωσίας. «Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει στείλει βομβαρδιστικά, διανύοντας τον μισό κόσμο, στη Βενεζουέλα. Ο λαός της Ρωσίας και της Βενεζουέλας θα πρέπει να το δουν όπως είναι: δύο διεφθαρμένες κυβερνήσεις που σπαταλούν δημόσια κονδύλια και καταπνίγουν την ελευθερία, ενώ οι άνθρωποί τους υποφέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης στα ύψη.

Secretary Pompeo


✔@SecPompeo


‘s government has sent bombers halfway around the world to . The Russian and Venezuelan people should see this for what it is: two corrupt governments squandering public funds, and squelching liberty and freedom while their people suffer.

Η απάντηση της ρωσικής πλευράς ήρθε δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του Μάικ Πομπέο με μία -μάλλον- σκωπτική δήλωση: «Φυσικά, δεν είναι πολύ διπλωματικό να ακούσουμε μία τέτοια δήλωση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ». Η Μόσχα απέρρριψε με κάθε τρόπο την κριτική των Αμερικανών αναφορικά με την πτήση των δύο πυρηνικών βομβαρδιστικών Tu-160 και των συνοδευτικών τους, τονίζοντας ότι δεν αφορά τις ΗΠΑ και ότι η παρουσία τους εκεί δεν συνιστά απειλή.


Δείτε το βίντεο από την προσγείωση των ρωσικών Tu-160 στη βάση έξω από το Καράκας: 



Τα Tu-160 έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και να πλήξουν στόχους σε απόσταση 5.500 χιλιομέτρων. Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους επιχείρησε σε στόχους στη Συρία. Το ΝΑΤΟ αποκαλεί τα Tu-160 με την ονομασία Blackjack, καθώς διαθέτουν τη δυνατότητα πτήσης με ταχύτητα διπλάσια του ήχου, ενώ έχουν ενισχυθεί με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και νέα οπλικά συστήματα τελευταίας ρωσικής τεχνολογίας.

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά, σύμφωνα με στοιχεία από το ΝΑΤΟ, είναι ικανά να μεταφέρουν 12 πυραύλους Κρουζ με πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές και 40 τόνους βόμβες, ενώ είναι το μεγαλύτερο αεροπλάνο στην ιστορία.


000_1BH8RN

Πριν μία εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για την οικονομική, στρατιωτική και εμπορική βοήθεια της Μόσχας στο Καράκας. Μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων, ακολούθησε συνεργασία σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, κατά την οποία ο Serguei Shoigú ενημέρωσε τον ομόλογό του από τη Βενεζουέλα, στρατηγό Βλαντιμίρ Πάντρι Λοπέ, ότι η Ρωσία ενδιαφέρθηκε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας της Καραϊβικής για τα πολεμικά πλοία και τη στρατιωτική αεροπορία.

Όπως ανέφεραν στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές από τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα, η παρουσία των δύο ρωσικών βομβαρδιστικών στη βάση έξω από το Καράκας αφορά την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαίδευσης του ντόπιου στρατού στα νέα οπλικά συστήματα.

protothema.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube