REAL TIME |

Weather Icon

Άλλαξε το capital key της ΕΚΤ – ευνοείται η Γερμανία, χάνει η Ιταλία

Άλλαξε το capital key της ΕΚΤ – ευνοείται η Γερμανία, χάνει η Ιταλία

REUTERS/RALPH ORLOWSKI
Το μερίδιο της γερμανικής Μπούντεσμπανκ στο κεφάλαιο της ΕΚΤ αυξάνεται εις βάρος των κεντρικών τραπεζών, των οποίων οι οικονομίες συρρικνώθηκαν κατά την κρίση, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από την νέα δομή, που παρουσίασε σήμερα η ΕΚΤ και η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα ποσά, που διαθέτει για τα ομόλογα της κάθε χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά και στις επανεπενδύσεις αμέσως μετά τη λήξη του QE στο τέλος του έτους. 

Το λεγόμενο «κεφαλαιακό κλειδί» (capital key) επανυπολογίζεται κάθε πέντε χρόνια στη βάση του μεγέθους της οικονομίας και του πληθυσμού του κάθε κράτους- μέλους της Ευρωζώνης. Ήταν σαφές ότι εάν οι κανόνες για τον υπολογισμό του δεν αλλάξουν, οι χώρες που έχουν βρεθεί στη δίνη της κρίσης τα τελευταία χρόνια και παραμένουν στο στόχαστρο σήμερα θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Υπήρχαν κάποιες προσδοκίες ότι θα μπορούσε η μέθοδος υπολογισμού να τροποποιηθεί ώστε να προσφερθεί έμμεσο στήριγμα στην Ιταλία, με το μεριδό της στις επαναπενδύσεις των κερδών από το QE να μένει στα ίδια επίπεδα με εκείνο, που είχε στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ από το 2015 έως σήμερα. Αυτές διαψεύστηκαν. Όχι μόνο γιατί ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα ήταν δύσκολο να πείσει μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπως ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν, να συνηγορήσουν σε κάτι τέτοιο, αλλά και γιατί ο ίδιος δεν ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι τείνει χείρα βοηθείας στη λαϊκιστική κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και Λέγκας.  
Συγκεκριμένα το μερίδιο της Ιταλίας στο capital key περιορίζεται στο 11,8023% από 12,3108%, ενώ της Γερμανίας αυξάνεται στο 18,3670% από 17,9973%. 
naftemporiki.gr 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube