REAL TIME |

Weather Icon
Οικουμενικό Πατριαρχείο 25 Δεκεμβρίου 2018

Ελληνορθόδοξα Χριστούγεννα

Ελληνορθόδοξα Χριστούγεννα

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
«Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». Έτσι περιγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς τον ψαλμό των αγγέλων που δοξολογούσαν τη Γέννηση του Χριστού. Και εμείς ας ανταλλάξουμε ευχές Ορθόδοξες και Ελληνικές. Ευχές για υγεία, ειρήνη, δημιουργικότητα και ευλογία από τον Θεό.
Εύχομαι να ξαναβάλουμε τον Χριστό στη ζωή μας. Την προσωπική, την οικογενειακή, την κοινωνική, την εθνική. Να γιορτάζουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό και όχι χωρίς Χριστό. Να συγκινηθούμε με τα λόγια της Χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας, να προσεγγίσουμε το περιεχόμενο της υμνογραφίας των ημερών, να θυμηθούμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τις θρησκευτικές παραδόσεις του λαού μας. Να τους διδάξουμε τα παραδοσιακά κάλαντα διαφόρων περιοχών του Ελληνισμού. Να τους χαρίσουμε βιβλία συγγραφέων που μοσχοβολούν λιβάνι και αγιοκέρι, όπως του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, του Φώτη Κόντογλου κ.α. Να τους εξηγήσουμε ότι ο πραγματικός Άγιος Βασίλειος ήταν ένας ασκητικός λόγιος και φιλάνθρωπος Επίσκοπος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, τον 4ο αιώνα, και δεν είχε καμία σχέση με τον συμπαθητικό παππού των διαφημίσεων, που φορά κόκκινα ρούχα και ονομάζεται από τους Δυτικούς Santa Claus (παραφθορά του Αγίου Νικολάου).

Ας στείλουμε ευχές σε όλους τους Έλληνες και ιδίως σε αυτούς που δοκιμάζονται και σε αυτούς που ζουν μακρυά από την πατρίδα. Να θυμηθούμε τους συνανθρώπους μας στο Μάτι και στη Μάνδρα, που θα γιορτάσουν με πόνο και δυσκολίες μετά την καταστροφή. Να στρέψουμε τον νου μας στα σύνορά μας, στους ακρίτες της Κόνιτσας, του Διδυμοτείχου, των Πρεσπών, των Οινουσσών Χίου, του Καστελλορίζου. Να ευχηθούμε καλύτερες ημέρες για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινουπόλεως, της Ίμβρου, της Κύπρου και της Βορείου Ηπείρου. Να μιλήσουμε επιτέλους για την καταπιεσμένη ελληνική μειονότητα στο κράτος των Σκοπίων. Να ευχαριστήσουμε τους Αποδήμους Έλληνες σε όλη την Υφήλιο για την αγάπη τους προς την πατρίδα και να τους ευχηθούμε να γιορτάζουν και εκεί που βρίσκονται Χριστούγεννα Ορθόδοξα και Ελληνικά.

Ας ευχηθούμε να ξεπεράσει η πατρίδα μας την κρίση που δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά πρωτίστως πνευματική. Ας προσπαθήσουμε να ξαναβρούμε τις αξίες, οι οποίες κράτησαν όρθιο το Έθνος απέναντι σε κατακτήσεις, υποδουλώσεις, επιδρομές και πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς επεκτατισμούς. Ας ευχηθούμε να φωτίζει ο γεννηθείς Χριστός την πολιτική ηγεσία μας, ανεξαρτήτως ιδεολογιών και διαφοροποιήσεων, ώστε να επικρατεί ομόνοια, εθνική ομοψυχία και σεβασμός στην Εκκλησία μας και στην Ιστορία μας.

Ας κάνουμε ακόμη μία ευχή: Η Παιδεία να μην αποκοπεί από τις ζωογόνες ελληνορθόδοξες ρίζες μας και να προσφέρει στους νέους πρότυπα και ιδανικά.

Ας ευχηθούμε ειρήνη σε όλη την Ανθρωπότητα. Φίλες και φίλοι, σας εύχομαι Χρόνια Πολλά και ευλογημένα!

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 23.12.2018

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube