Weather Icon

Οι γεωστρατηγικές και ενεργειακές προεκτάσεις της συμφωνίας της Μπέρ Σεβά

Οι γεωστρατηγικές και ενεργειακές προεκτάσεις της συμφωνίας της Μπέρ Σεβά

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ*
Η τελική συμφωνία επί του κειμένου της τετραμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας αναφορικά με την κατασκευή του East Med Gas Pipeline (EMGP) που επιτεύχθηκε στην Μπερ Σεβά στις 20 Δεκεμβρίου αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για όσους παρακολουθούν από του σύνεγγυς τις ενεργειακές εξελίξεις στη σκακιέρα της Ν.Α.Μεσογείου. Οι μήνες περνούσαν και το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαν βάλει οι υπουργοί ενέργειας που ηγούντο των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο του 2017 για ολοκλήρωση και υπογραφή του κειμένου μέσα στο 2018 φαινόταν δύσκολο να επιτευχθεί.
Όπως παραδέχθηκε σε δηλώσεις στο ρ/φ σταθμό Active της Κύπρου στις 21 Δεκεμβρίου ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης πριν από τη 5η τριμερή σύνοδο κορυφής της Μπέρ Σεβά υπήρχαν τέσσερα ανοικτά θέματα που καθιστούσαν αμφίβολη την επίτευξη συμφωνίας αλλά αυτά υπό το συντονισμένο βάρος της παρουσίας των τριών ηγετών ξεπεράσθηκαν την ύστατη ώρα. Έχουμε λοιπόν κείμενο συμφωνίας στο οποίο εκ του μακρόθεν συμφώνησε και η ιταλική κυβέρνηση μολονότι δεν ευδόκησε να παραστεί στην Μπέρ Σεβά ούτε σε επίπεδο πρέσβη, κάτι που έκανε ο Αμερικάνος πρέσβης στο Ισραήλ κ.Φρίντμαν για να υπερτονίσει -και πολύ σωστά έκανε- τη σημασία του έργου για τη διαφοροποίηση των πηγών αλλά και των οδεύσεων εισαγωγής φυσικού αερίου της Ε.Ε.
Για τη συνέχεια kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube