Weather Icon
Ελλάδα , Οικονομική Κρίση , ΠΦΑ 12 Δεκεμβρίου 2018

Στοιχεία που σοκάρουν: Το 20% των φορολογουμένων πληρώνουν το 90% των φόρων εισοδήματος και το 4,5% των εταιριών το 83% των φόρων

Υπολογίζεται ότι το 83% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων καταβάλλεται από το 4,5% του επιχειρηματικού κόσμου.
Δύο στους δέκα φορολογούμενους σηκώνουν το βάρος των υπερπλεονασμάτων του προϋπολογισμού και χάρις σε αυτούς μοιράζει η κυβέρνηση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κοινωνικό μέρισμα. 
Στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αποκαλύπτουν ότι τα φορολογικά βάρη έχουν πέσει στις πλάτες λίγων πολιτών. 
Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στους φόρους που εισπράττονται από το  εισόδημα αλλά παρατηρείται και σε άλλες κατηγορίες, εξίσου σημαντικές, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα. 
Οι αριθμοί για την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ αποκαλύπτουν ότι 2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων επί συνόλου 7 εκατ. ιδιοκτητών που λαμβάνουν ραβασάκι πληρωμής έχουν φορτωθεί με το 66% αυτού του λογαριασμού. 
Αντίστοιχα συμπεράσματα προκύπτουν και για τις επιχειρήσεις: υπολογίζεται ότι το 83% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων καταβάλλεται από το 4,5% του επιχειρηματικού κόσμου. 
Η υπερφορολόγηση στα χρόνια των μνημονίων είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί από τον χάρτη η μεσαία τάξη ενώ ανάγκασε χιλιάδες επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες που προσφέρουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και σταθερό φορολογικό περιβάλλον. 

Αναλυτικότερα, όμως από την μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου προκύπτουν τα εξής:
Για τη συνέχεια BankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube