Weather Icon

110.000 αλλοδαποί στην Κύπρο, ενώ ο ελληνικός πληθυσμός είναι 840.407 άτομα

110.000 αλλοδαποί στην Κύπρο, ενώ ο ελληνικός πληθυσμός είναι 840.407 άτομα
  Δέσποινα Ψύλλου   
Αναζητώντας μια νέα πατρίδα, συνολικά 110.000 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σήμερα στην Κύπρο, ενώ παράλληλα η χώρα φιλοξενεί από 10.000 έως 30.000 αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν έχουν έγγραφα στην κατοχή τους, αναφέρουν στοιχεία του world population review για το 2018. 
Ανάμεσά τους και μια νεαρή γυναίκα από το Χαλέπι που διανύει τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, η οποία τρέχοντας να ξεφύγει από τον πόλεμο κατέληξε στα παράλια του νησιού μας. Με το σύνθημα «Μετανάστευση με αξιοπρέπεια», τιμήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη.Όπως εξήγησε στον «Φ» η λειτουργός επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Κύπρο, Αιμιλία Στροβολίδου, «αφορμή αποτελεί το γεγονός ότι στη διάρκεια του 2018, συνολικά 3.400 άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν σε άλλη χώρα». 
Γύρω στις 9.100 αιτήσεις ασύλου, ανέφερε η κ. Στροβολίδου, εκκρεμούν στη χώρα, με τον μέσο χρόνο εξέτασης να κυμαίνεται από τα τρία έως τα πέντε χρόνια. 
«Υπάρχουν αιτητές ασύλου που ζουν ανάμεσά μας χωρίς πόρους διαβίωσης, χωρίς εργασία, πλήρως εξαρτώμενοι, χωρίς να τους διασφαλίζονται ούτε τα βασικά. Ουσιαστικά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε συνθήκες εξαθλίωσης. Κάποιοι κοιμούνται σε πάρκα, άλλοι ζουν στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο. Γενικότερα παρατηρείται ανεπαρκής κοινωνική πολιτική».  
Σημείωσε, παράλληλα, ότι τις προηγούμενες ημέρες η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε και ενέκρινε «το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, με το οποίο θα ρυθμίζεται η ασφαλής και ομαλή μετανάστευση, καταπολεμώντας την παράτυπη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων». 
Επιπλέον υιοθετήθηκε και αναμένεται να εγκριθεί το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες, στόχος του οποίου είναι η καλύτερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. 
 
Στη θάλασσα με ένα παιδί στην κοιλιά
Φορώντας τα βρεγμένα τους ρούχα, για μισή ώρα οι 47 πρόσφυγες διέσχιζαν τη νεκρή ζώνη, ακολουθώντας τη μοναδική συμβουλή που έλαβαν από τον διακινητή τους: «Μόλις βγείτε στη στεριά, περπατήστε. Μπείτε στον δρόμο. Κάποιον θα βρείτε». 
Έπειτα τράπηκε βιαστικά σε φυγή προτού τον εντοπίσουν οι Αρχές. Τους πρόσφυγες βρήκαν τελικά οι στρατιώτες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τους μετέφεραν στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό. Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκαν στην Κοκκινοτριμιθιά. 
«Η Συρία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Ο θάνατος είναι πια καθημερινότητα. Έρχεται το βράδυ και δεν ξέρεις αν θα είσαι ζωντανός το πρωί. Αν το σπίτι σου θα γίνει συντρίμμια και αν μέσα σε αυτά θα βρίσκεσαι κι εσύ θαμμένος», αναφέρει μια νεαρή γυναίκα από το Χαλέπι της Συρίας. Το ταξίδι της προς την Κύπρο ξεκίνησε υπό τις χειρότερες συνθήκες, τόσο για την ίδια όσο και για ακόμη 47 ανθρώπους, με τους οποίους μοιράστηκε ένα πλοιάριο έως ότου φτάσουν τον Νοέμβρη στα βορειοδυτικά παράλια του νησιού. 
Όπως περιγράφει, ο διακινητής τούς οδήγησε στα ρηχά και τους διέταξε να πηδήσουν στο νερό. Μη έχοντας άλλη επιλογή, συμμορφώθηκαν. 
«Δίστασα», είπε, «ήμουν έξι μηνών έγκυος, φοβισμένη, ταλαιπωρημένη από το ταξίδι και την αγωνία». Ο διακινητής δεν είχε χρόνο για χάσιμο.
Τελικά την έσπρωξε στη θάλασσα, βουλιάζοντας μέχρι το στήθος. «Ήταν πολύ κρύο το νερό», ανέφερε στους ανθρώπους της Ύπατης Αρμοστείας, όπου και διηγείται την περιπέτειά της. 
Μοναδικά αντικείμενα που έφερε μαζί της από τον πόλεμο και τη χώρα της, το Κοράνι και λιγοστά ρούχα. «Το έχω πάντα μαζί μου, είναι το φυλακτό μου».  
Για τους πρόσφυγες, το ταξίδι φυγής από τη Συρία μέχρι την Κύπρο μπορεί να κοστίσει την ίδιά τους τη ζωή. 
Ωστόσο, πολλοί είναι διατεθειμένοι να το διακινδυνεύσουν, όσοι τουλάχιστον μπορούν. Ο πόλεμος στη Συρία διαρκεί σχεδόν οκτώ χρόνια. Η ελπίδα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει και ότι θα μπορέσουν να ζήσουν όπως πριν, έχει σβήσει. Έτσι κινούν χωρίς να έχουν πια κάτι να χάσουν. Αντίθετα, ίσως κερδίσουν το στοίχημα και καταφέρουν να βρουν ασφάλεια και μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ξένη χώρα 

Διπλάσιος είναι ο αριθμός των ατόμων που μετανάστευσαν τα τελευταία 18 χρόνια, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ, Αντόνιο Βιτορίνο. 
Όπως ανέφερε, από τα 150 εκατ. που καταγράφηκαν το 2000, φέτος ο αριθμός των μεταναστών φτάνει περίπου στα 258 εκατ. ανθρώπους που διαβιούν σε ξένο έδαφος. 
«Από αυτούς, 40 εκατ. είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, οι μισοί εξαιτίας βίαιων συγκρούσεων, ενώ κάθε χρόνο περίπου 18,8 εκατ. άνθρωποι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». 
Σημείωσε, παράλληλα, ότι γύρω στους 3.400 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους το 2018. «Οι περισσότεροι πέθαναν στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την Ευρώπη μέσω θάλασσας. Οι υπόλοιποι πέθαναν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν ερήμους, ή πυκνές δασικές εκτάσεις, αναζητώντας ασφάλεια μακριά από κάθε νόμιμο τρόπο διάσχισης συνόρων».
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube