Weather Icon
ΝΑΤΟ , Ρωσία , Τουρκία 21 Νοεμβρίου 2018

Stratfor : Γιατί το φλερτ Τουρκίας-Ρωσίας δεν έχει μέλλον

Αγκυρα και Μόσχα έχουν έρθει πιο κοντά, την ώρα που αναδύθηκε ένα βαθύ σχίσμα Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Ο επαπροσδιορισμός των εξωτερικών υποθέσεων από τον Ερντογάν και το ερώτημα της… διάρκειας. Ο δυνητικός ρόλος της Κίνας.

Ιστορικά, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία έβριθαν καχυποψίας και εντάσεων. Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου όμως οι δυο χώρες έχουν εδραιώσει μια σημαντική οικονομική σχέση και έχουν θέσει έναν τολμηρό, και ίσως μη επιτεύξιμο, στόχο για διμερές εμπόριο ύψους 100 δισ. δολαρίων.
Εν τούτους, αυτή η οικονομική φιλοδοξία αντισταθμίζεται από τα διαφορετικά προνόμια σε στρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Η Τουρκία, που αντιπροσωπεύει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, συνεργάζονταν για δεκαετίες με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να περιοριστεί η ρωσική επιρροή στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς και στον Καύκασο. Οι πρόσφατες εξελίξεις στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας είχαν ως αποτέλεσμα μια περίεργη συμφωνία συμφερόντων και φαινομενικής συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας, όμως θα ήταν παρατραβηγμένο να υποστηριχθεί πως αυτή η συνεργασία θα βαθύνει και θα μετατραπεί σε μια στρατηγική σχέση με διάρκεια.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube