Weather Icon

Πώς η υπόθεση Khashoggi ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή εκτιμούν οι αναλυτές

Η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου J. Khashoggi στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή


Η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου J. Khashoggi στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την επιρροή της Τουρκίας εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας σε μια περίοδο που οι δύο χώρες αντιπαρατίθενται για την ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου, εκτιμούν οι αναλυτές.
Αυτό προσπαθεί να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Erdogan, βασικός υποστηρικτής στον αραβικό κόσμο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που θεωρείται μαύρο πρόβατο στη Σαουδική Αραβία και στους συμμάχους της, κυρίως στην Αίγυπτο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αν και η φήμη του Ριάντ αμαυρώθηκε ήδη με τη δολοφονία του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου, η ενδεχόμενη εμπλοκή του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Mohhammed Bin Salman είναι αυτή που θα μπορούσε να βλάψει μόνιμα την επιρροή του βασιλείου.
Διότι μια τέτοια εμπλοκή, εκτιμούν οι αναλυτές, θα δώσει στον Erdogan μοχλό πίεσης εναντίον του αποδυναμωμένου Mohhammed Bin Salman και ίσως οδηγήσει ακόμη και στην αποπομπή του, αν και προς το παρόν το σενάριο αυτό δεν μοιάζει πολύ πιθανό.
«Η δολοφονία του Κασόγκι προσφέρει στον Ερντογάν μια ευκαιρία να ασκήσει πίεση στη Σαουδική Αραβία και να εμφανίσει την Τουρκία ως νέο ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου», εκτιμά η L. Hatib υπεύθυνη του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική του Chatham House.


για τη συνέχεια BankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube