Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ιταλία 6 Νοεμβρίου 2018

Eurogroup: Τελεσίγραφο στην Ιταλία σε μία εβδομάδα να αλλάξει τον προϋπολογισμό 2019 – Tria (Ιταλός ΥΠΟΙΚ): Δεν αλλάζουμε τίποτα

Eurogroup: Τελεσίγραφο στην Ιταλία σε μία εβδομάδα να αλλάξει τον προϋπολογισμό 2019 – Tria (Ιταλός ΥΠΟΙΚ): Δεν αλλάζουμε τίποτα
«Η θέση της Ιταλίας είναι στην καρδιά της Ευρωζώνης και εκεί θα παραμείνει», το μήνυμα της Κομισιόν προς τη Ρώμη
Ξεκάθαρη προειδοποίηση για την Ιταλία ότι διαθέτει μόλις μία εβδομάδα προκειμένου να καταθέσει ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 ήταν το μήνυμα που απέστειλε το Eurogroup στις 5/11/2018. 
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση κατέστη σαφές ότι η Ρώμη οφείλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο ισχύει για όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα. 
Οι δηλώσεις δεν είχαν καμία επίπτωση στην πορεία της απόδοσης του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, η οποία διατηρήθηκε στο 3,34%.Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno όσο και ο Επίτροπος Pier Mosocivici δεν εμφανίστηκαν τόσο επιθετικοί, φροντίζοντας να υπογραμμίσουν ότι όλα μπορούν να λυθούν μέσω ενός καλοπροαίρετου διαλόγου μεταξύ Κομισιόν και ιταλικής κυβέρνησης και το τελικό αποτέλεσμα να είναι θετικό και για τις δύο πλευρές. 
Επιπρόσθετα τονίστηκε ότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, παρουσίασε στο Eurogroup τις θέσεις της κυβέρνησής τους, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε ότι δεν δέχθηκε να δεσμευθεί για καμία αλλαγή στον προϋπολογισμό της χώρας.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί, όμως, το γεγονός ότι ο Moscovici επανέλαβε αρκετές φορές ότι στόχος της Κομισιόν δεν είναι να τιμωρήσει κανέναν ή να επιβάλλει κυρώσεις και αυτό θα το πράξει μόνο εάν είναι απόλυτα αναγκασμένη.

Tria (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Ο προϋπολογισμός δεν θα αλλάξει – Ο διάλογος θα συνεχιστεί 
Η Ιταλία δεν βρίσκεται σε κόντρα με την Ευρωζώνη αλλά δεν προτίθεται και να συμβιβαστεί, τόνισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria, αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup.
Όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ ο κ. Tria υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κόντρα αλλά δεν θα υπάρξει και συμβιβασμός.
Αναπτύξαμε τις θέσεις μας στο Eurogroup. 
Λαμβάνουμε υπόψη μας τις θέσεις της Κομισιόν.
Το Eurogroup απλά μας ζήτησε να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Επιτροπή. 
Εξήγησα τον προϋπολογισμό, έδωσα όλα τα στοιχεία και ανέπτυξα τη στρατηγική μας».
Επίσης τόνισε ότι η Ρώμη θα απαντήσει στην Κομισιόν εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέχρι τις 13/11.


Centeno: Μία εβδομάδα προθεσμία στην Ιταλία για να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό της

Διορία μία εβδομάδα έχει η Ιταλία προκειμένου να αναμορφώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της  ανέφερε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup, M. Centeno στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Centeno «είχαμε μία μακρά αλλά καλή συνεδρίαση. Εξετάσαμε τα προσχέδια προϋπολογισμού με επικέντρωση σε αυτόν της Ιταλίας.
Οι υπουργοί τόνισαν ότι η Ιταλία θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με την Κομισιόν και να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό της.
Η Ιταλία έχει περιθώριο μίας εβδομάδας για να προχωρήσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού της βάσει των κανόνων που ισχύουν».
Για το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι «καλωσορίζουμε τα θετικά αποτελέσματα από τα stress tests, αν και υπάρχει ακόμη η ανάγκη για περαιτέρω μείωση των NPLs από αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες
Πέραν των NPLs υπάρχουν και άλλα προβλήματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως το σκαιώδες τραπεζικό σύστημα, τα οποία συζητήσαμε σήμερα εκτενώς».

Moscovici: Οι κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους

Ο ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Ιταλία από το βήμα του Eurogroup τονίζοντας ότι «οι κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους».
Ο κ. Moscovici τόνισε πως  η ανάλυση της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών δεν έχει ολοκληρωθεί.
Παράλληλα ο κ. Moscovici ανέφερε πως «τονίσαμε ότι σαφώς θα πρέπει να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τις χώρες που υπάρχει πρόβλημα. Όμως υπάρχει ένας κανονισμός για τους προϋπολογισμούς στον οποίο όλοι έχουν συμφωνήσει
Ευχαριστούμε το Eurogroup που στήριξε απόλυτα την Κομισιόν αναφορικά με τις απόψεις που εξέφρασε για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας.
Η «μπάλα» είναι πλέον στο γήπεδο της Ιταλίας, η Ιταλία θα πρέπει να καταθέσει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό.
Ευελπιστώ ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τις ιταλικές αρχές έως τις 21/11.
Εκείνη την ημερομηνία θα ανακοινωθούν οι απόψεις της Κομισιόν για όλους τους προϋπολογισμούς της Ευρωζώνης».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αρκετές δηλώσεις του ενάντια σε κορυφαία στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης (σ..σ: κυρίως ενάντια στον Matteo Salvini) ο Επίτροπος έσπευσε να εκφράσει τον απόλυτο σεβασμό του προς όλα τα στελέχη της ιταλικής κυβέρνηση. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι ο κ. Moscovici επανέλαβε αρκετές φορές ότι ούτε η Κομισιόν ούτε ο ίδιος ως Επίτροπος τάσσονται υπέρ των κυρώσεων και των τιμωριών. 
«Είμαστε και εγώ προσωπικά ως Επίτροπος υπέρ του διαλόγου. 
Ενός ανοιχτού διαλόγου που μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. 
Η Ιταλία είναι και θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρωζώνης τόσο για το δικό της καλό όσο και για το καλό όλων μας».

Regling (ESM): Nα τηρούνται οι κανόνες – Μόνο με αυτόν τον τρόπο η Ευρωζώνη μπορεί να λειτουργήσει σωστά

Ιδιαίτερα λιτός ήταν στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling, στέλνοντας όμως σαφές μήνυμα στην Ρώμη τονίζοντας ότι «οι κανόνες πρέπει να τηρούνται από όλους καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο η Ευρωζώνη μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Ανακοίνωση Eurogroup για Ιταλία

Συζητήσαμε στο Eurogroup τη γνώμη της Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας (DBP) για το 2019, που εκδόθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018.
Συμφωνούμε με την αξιολόγηση της Επιτροπής.
Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ.
Ανυπομονούμε την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ.

Η ανακοίνωση στα αγγλικά

We discussed at the Eurogroup the Commission opinion on Italy’s Draft Budgetary Plan (DBP) for 2019, issued on 23 October 2018.
We agree with the Commission assessment.
We recall the importance of sound public finances and their coordination within the framework of the Stability and Growth Pact (SGP) as a prerequisite for durable and sustainable economic growth and a smooth functioning of Economic and Monetary Union. The focus on sufficient debt reduction and the path to the Medium-Term Budgetary Objective (MTO) are an integral part of the SGP.
We look forward for Italy and the Commission to engage in an open and constructive dialogue and for Italy to cooperate closely with the Commission in the preparation of a revised budgetary plan which is in line with the SGP.

«Πυρά» Salvini – Di Maio κατά των Βρυξελλών 
Αυστηρή απάντηση στην Κομισιόν  για τις πιέσεις της επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού στέλνουν εκ νέου ο ηγέτης της Lega και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Salvini και ο εταίρος του επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευσή τους στην κυβερνητική προγραμματική συμφωνία.
«Δεν μπορώ να είμαι σε αρμονία με τον  Jean Claude Juncker», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Salvini, που κάνει λόγο για Ευρωπαίους γραφειοκράτες ενόψει και του Eurogroup, που έχει ως κύριο θέμα την Ιταλία, 
Κληθείς σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera  να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την έκκληση του Ιταλού προέδρου Sergio Mattarella να προσέλθει σε διάλογο με την ΕΕ, ο Salvini ξεκαθαρίζει:  
«Ο πρόεδρος της Ιταλίας είναι ο εγγυητής του Συντάγματος και καλώς πράττει. 
Αυτό που με εκπλήσσει εντούτοις είναι η προφανής προκατάληψη εκ μέρους ορισμένων Ευρωπαίων γραφειοκρατών και Επιτρόπων για την αμφισβήτηση ενός σχεδίου που αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομίας, στη μείωση των φόρων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Όχι, με το Mattarella είμαστε σε αρμονία. Αλλά με τον Juncker όχι»,
Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους εναντίον της ΕΕ, επισημαίνει ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει νοσταλγία για τις προηγούμενες αποτυχημένες κυβερνήσεις της Ιταλίας. 
Απαντώντας στις αιτιάσεις της Κομισιόν για το χρέος, ο Salvini τονίζει, πως αυτό αυξήθηκε κατά 300 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας των κυβερνητικών σχεδίων των προηγούμενων πέντε ετών.   
Κάναμε λάθος πριν ή τώρα, διερωτάται ο Salvini, υπερτονίζοντας πως η ιταλική κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από το σχέδιό της.  
Σε ερώτηση με αφορμή και το Eurogroup της Δευτέρας (5/11)  τονίζει, πως στόχος του είναι το έργο το οποίο παράγει στη μετανάστευση να επιτελεστεί και στην οικονομία.
Για την προτίμηση, που δείχνουν στο πρόσωπό του, πολλά εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης και την πρόταση να αναλάβει ηγετικό ρόλο ενόψει των Ευρωεκλογών (5/2019), όπως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθαρίζει, πως θα παραμείνει στο ιταλικό υπουργικό συμβούλιο, αν και κάνει λόγο για μεγάλη τιμή στο πρόσωπό του. 
Κατά τα άλλα ο Salvini τονίζει, πως η κυβερνητική συμφωνία είναι ιερή και απαραβίαστη αλλά μπορεί να υπάρξει μία ευελιξία σχετική με τις μεταρρυθμίσεις, εμφανιζόμενος καθησυχαστικός σχετικά με τη διαφωνία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων για τη φορολογική αμνηστία.  
Όλες οι δεσμεύσεις, που έχουν αναληφθεί για το Εισόδημα του Πολίτη, το κόστος των μεγάλων έργων και τη Δικαιοσύνη, είναι σεβαστές, σημειώνει ο ηγέτης της Lega.  
Τέλος χαρακτηρίζει αγαστή τη συνεργασία του με τον έτερο αναπληρωτή πρωθυπουργό και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, παρά τις όποιες μικρές διαφωνίες.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube