Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ιταλία 23 Νοεμβρίου 2018

Στην… αναμονή η κόντρα Ιταλίας και Κομισιόν – Κρίσιμη η συνάντηση Conte – Juncker στις 24/11 στις Βρυξέλλες – Βελτίωση στο 10ετές 3,36%

Στην… αναμονή η κόντρα Ιταλίας και Κομισιόν – Κρίσιμη η συνάντηση Conte – Juncker στις 24/11 στις Βρυξέλλες – Βελτίωση στο 10ετές 3,36%
Καμμία αλλαγή στον προϋπολογισμό 2019 το μήνυμα Salvini και Di Maio – Χαμηλούς τόνους διατηρεί ο Conte
Αποφασισμένη να αντισταθεί μέχρις εσχάτων ενάντια στις απειλές της Κομισιόν για επιβολή κυρώσεων και να μην αλλάξει τον προϋπολογισμό του 2019 εμφανίζεται η ιταλική κυβέρνηση, αν και ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte φροντίζει να διατηρήσει μία πιο ήπια στάση.
Η περισσότερο «ανοιχτή» προς την Ευρωζώνη θέση που έχει o Conte είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς επίκειται η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker το Σάββατο 14/11 στις Βρυξέλλες και φυσικά επιθυμεί αυτή να γίνει σε καλό κλίμα.
Αντίθετα επιθετική στάση συνεχίζουν να κρατούν οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio. Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pierre Moscovici, μπορεί να ζήτησε «σεβασμό» από τους Ιταλούς πολιτικούς, αλλά σαφώς γνωρίζει ότι η όλη υπόθεση μπορεί να λυθεί μόνο με διάλογο και πιθανώς με αμοιβαίες υποχωρήσεις. 

Salvini: Στόχος μας να αναπτυχθεί η Ιταλία 

Για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής της Lega, υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, ήταν ιδιαίτερα επιθετικός, τονίζοντας σε δηλώσεις του στη RAI ότι «δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα προς τα πίσω».
«Δεν δαπανούμε αυτά τα χρήματα τυχαία. 
Η ιδέα είναι να αναπτυχθεί η Ιταλία» υποστήριξε ο Salvini. 

Di Maio: Δεν αλλάζουμε τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού – Δεν θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ

Την θέση ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2019 διατύπωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας, Luigi Di Maio, ο οποίος διεμήνυσε πως δεν είναι στους στόχους της κυβέρνησης να αποχωρήσει η Ιταλία από την Ευρωζώνη.
«Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα επιδείξει τη μεγαλύτερη προθυμία να διαπραγματευθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τα βασικά μεγέθη που έχει προβλέψει και συμπεριλάβει στο σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019.
Στόχος μας δεν είναι να αρχίσουμε πόλεμο με την Ευρώπη.
Θέλουμε όμως να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας προς τους ψηφοφόρους» αναφέρει σε σημερινή συνέντευξη του στην εφημερίδα La Repubblica ο Di Maio, ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες οι αγορές θα καταλάβουν ποιες είναι οι θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης και θα καμφθούν οι ανησυχίες τους.

Διαψεύδει τα περί παραίτησης ο Savona

Εν τω μεταξύ, τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παραίτησής του διέψευσε ο υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Paolo Savona. 
Η Corriere Della Sera ανέφερε νωρίτερα ότι ο Savona σκέφτεται να παραιτηθεί λόγω του αδιεξόδου που έχει προκληθεί με τις Βρυξέλλες, επικαλούμενη πηγές της Λέγκας. 

Βελτίωση στις αγορές μετοχών και ομολόγων

Αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων και μετοχών της Ιταλίας, εν αναμονή της συνάντησης του πρωθυπουργού GiuseppeConteμε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο 3,37% από 3,437% χθες.
Η απόδοση του 2ετούς υποχωρεί στο 0,926% από 1,011% χθες. 
To ιταλικό spread υποχωρεί στις 301 μονάδες. 
Στο Μιλάνο ο FTSEMIB ενισχύεται 0,6% στις 18.715 μονάδες. 
Στο ταμπλό, οι μετοχές των τραπεζών καταγράφουν άνοδο.
Η IntesaSanpaoloενισχύεται 1,12%, η BancoBpm +3% και η Unicredit+2%.


Τα επιχειρήματα ιταλικής κυβέρνησης και Κομισιόν 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επέκταση του προϋπολογισμού θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και με τη σειρά της τα φορολογικά έσοδα, μειώνοντας το δημόσιο χρέος των 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 130% της οικονομικής παραγωγής.
Η Επιτροπή διαφωνεί, λέγοντας ότι η Ιταλία πρέπει να κάνει περισσότερα για να ελαφρύνει το χρέος της, αναλογικά το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.
Ένα ακόμη βήμα προκειμένου είτε να πιεστεί η Ιταλία είτε να υπάρξει συμβιβασμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Eurogroup Δεκεμβρίου 2018, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να υιοθετήσουν τις  συστάσεις της Επιτροπής σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ιταλία για να συμμορφωθούν με τους κανόνες της ΕΕ και να ορίσουν προθεσμία 3-6 μηνών για να ενεργήσει η Ρώμη. 
«Σε περίπτωση που οι υπουργοί οικονομικών αποφασίσουν να συμμορφωθούν με τη σύσταση της Επιτροπής, θα ζητήσουμε πολύ μεγάλους χρόνους εφαρμογής», έσπευσε, πάντως, να τονίσει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Conte.

Tria: Οι καταθέσεις των Ιταλών δεν κινδυνεύουν 

Σε μία νέα υπεράσπιση του προϋπολογισμού της Ιταλίας, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή των στόχων που έχουν τεθεί σε αυτόν. 
Σύμφωνα με τον κ. Tria ο προϋπολογισμός του 2019 θέτει σε πλήρη έλεγχο όλους τους δημόσιους λογαριασμούς και ταυτόχρονα αποτελεί ένα καλό εργαλείο για αποτροπή υφέσεων.
Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων προκειμένου να διαφυλαχθούν οι καταθέσεις των Ιταλών πολιτών, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αντιμετωπίζουν την Ιταλία εκτίμησε ότι τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα δεν δικαιολογούν τη διεύρυνση του spread η οποία καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα, στην απόδοση των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων.

Scholz: Η Ιταλία δεν μπορεί να πυροδοτήσει νέα κρίση στην Ευρωζώνη

Την θέση ότι η Ιταλία δεν μπορεί να πυροδοτήσει νέα κρίση στην Ευρωζώνη διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς για την Ιταλία, είπε ότι δεν είναι λάθος όλες οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ρώμη, όπως για παράδειγμα η ιδέα να προσφερθεί βοήθεια στους μακροχρόνια άνεργους.
Όμως προέτρεψε την ιταλική κυβέρνηση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει κατά βήματα. 
«Αν έχεις τόσο μεγάλο χρέος, πρέπει να ενεργείς με μεγάλη προσοχή και δεν μπορείς να εφαρμόζεις όλα σου τα σχέδια ταυτόχρονα.
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιταλία είναι οι αρμόζουσες. 
Είναι συνεπές να γίνουν τώρα τα επόμενα βήματα» είπε ο Scholz, ο οποίος ερωτηθείς αν η Ιταλία μπορεί να πυροδοτήσει νέα κρίση στην ευρωζώνη απάντησε «όχι, δεν απειλούμαστε με νέα κρίση στην ευρωζώνη».
«Οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει (να εφαρμόζουν) κοινούς κανόνες, που είναι σημαντικοί για το κοινό μας νόμισμα και πρέπει να τηρούνται από όλους» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube