Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 23 Νοεμβρίου 2018

Bloomberg: Εμπορικό πόλεμο με τη Σερβία ξεκίνησε το Κοσσυφοπέδιο

Το Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο με τη Σερβία, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για να γίνει μέλος της Interpol, θέτοντας υπό απειλή προσπάθειες χρόνων για συμφιλίωση με τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, μεταδίδει το Πρακτορείο Bloomberg.

Πρίστινα και Βελιγράδι διεξάγουν συνομιλίες από το 2013 σχετικά με τη βελτίωση των σχέσεών τους προκειμένου να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις σχετικά με την ανταλλαγή εδαφών ως πιθανή λύση στη διαφωνία τους. Η διαδικασία αυτή σκόνταψε αφότου η Σερβία άσκησε πίεση σε άλλες χώρες προκειμένου να εμποδίσουν το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στο διεθνές αστυνομικό δίκτυο. Η σερβική αντιπροσωπεία πανηγύρισε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κάνοντας λόγο για μια από τις μεγαλύτερες νίκες της. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Ένβερ Χότζαι απάντησε επιβάλλοντας φόρο 100% στις εισαγωγές από τη Σερβία και είπε ότι θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για έναν βιώσιμο συμβιβασμό, κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να παραιτηθεί αμέσως από την επιβολή του φόρου. Το μήνυμά της υποστηρίχθηκε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος σημείωσε ότι το μέτρο έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Συμφωνίας Ελευθέρων Εμπορικών Συναλλαγών της Ε.Ε. (CEFTA).

Για τη συνέχεια Economistas

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube