Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 26 Νοεμβρίου 2018

Θερμό επεισόδιο Ρωσίας-Ουκρανίας: Βίντεο με τον εμβολισμό του ουκρανικού σκάφους

Θερμό επεισόδιο Ρωσίας-Ουκρανίας: Βίντεο με τον εμβολισμό του ουκρανικού σκάφους
  • Ένα ουκρανικό πολεμικό πλοίο και ένα ρυμουλκό στο λιμάνι της κριμαϊκής πόλης Κερτς όπου οδηγήθηκαν από τη ρωσική συνοριοφυλακή (φωτ.: EPA / Stringer)
Σκηνικό έντασης, παρόμοιο με αυτό που υπήρξε όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η Κριμαία, έχει στηθεί στον Πορθμό Κερτς που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με τη Θάλασσα του Αζόφ. Ρωσία και Ουκρανία απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο σήμερα (στις 18:00 ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσει εκτάκτως προκειμένου να συζητηθεί η στρατιωτική κλιμάκωση.

Αφορμή είναι το χθεσινό θερμό επεισόδιο κατά το οποίο ρωσικά πολεμικά πλοία άνοιξαν πυρ κατά ουκρανικών κοντά στις ακτές της Κριμαίας. Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας καταγγέλλει επιπλέον ότι Ρώσοι κομάντο κατέλαβαν δύο κανονιοφόρους και ένα ρυμουλκό.
Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνεται καρέ-καρέ ο εμβολισμός του ουκρανικού σκάφους το οποίο μαζί με άλλα δύο είχε αποπλεύσει από την Οδησσό με προορισμό το λιμάνι της Μαριούπολης μέσω της Αζοφικής. Όπως φαίνεται, και παραδέχονται και οι Ουκρανοί, το πλοίο χτυπήθηκε με την πλώρη και δεν βυθίστηκε, παρά μόνο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Τα ουκρανικά πλοία οδηγήθηκαν στο λιμάνι της πόλης Κερτς της Κριμαίας από τη ρωσική συνοριοφυλακή. Τρεις Ουκρανοί δέχτηκαν ιατρική βοήθεια.
Τι λένε Μόσχα και Κίεβο
Το Κίεβο κατήγγειλε μια άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη». Η Μόσχα επιβεβαίωσε τον εγκλωβισμό των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη «χρήση όπλων», κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού ότι επιδίδονταν σε παράνομες ενέργειες και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς στα «ρωσικά χωρικά ύδατα».
Λαβρόφ: Το Κίεβο χρησιμοποιεί επικίνδυνες μεθόδους στον Πορθμό Κερτς.
«Τα πλοία του ουκρανικού (Πολεμικού) Ναυτικού — τα Berdyansk, Nikopol και Yany Kapu — έκαναν άλλη μια απόπειρα να διαπράξουν παράνομες ενέργειες εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στις 19:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας) της 25ης Νοεμβρίου […]. Για να αναγκαστούν να σταματήσουν τα ουκρανικά πολεμικά, χρησιμοποιήθηκαν όπλα. Ως αποτέλεσμα, και τα τρία πλοία του ουκρανικού ΠΝ συνελήφθησαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB.
Σήμερα ανακοινώθηκε ότι στενό του Κερτς είναι πλέον ανοιχτό. Η Εταιρεία Κριμαϊκών Θαλάσσιων Λιμένων αποφάσισε το κλείσιμό του μετά το θερμό επεισόδιο, το οποίο για τη Ρωσία είναι μια ουκρανική πρόκληση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube