REAL TIME |

Weather Icon

Δυσφορία στο Φανάρι από την «πρόθεση συμφωνίας» Τσίπρα – Ιερώνυμου

Δυσφορία στο Φανάρι από την «πρόθεση συμφωνίας» Τσίπρα – Ιερώνυμου

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει ενημερωθεί επί των ανακοινωθέντων – Η Εκκλησία της Κρήτης και η Εκκλησία των Δωδεκαννήσων υπάγονται απευθείας στο Πατριαρχείο

Δυσφορία επικρατεί σύμφωνα με πληροφορίες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τις κοινές ανακοινώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Τρίτης. Το Φανάρι δεν έχει ενημερωθεί από τον κ.Ιερώνυμο για τα ανακοινωθέντα,  πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι τόσο η αυτοκέφαλη εκκλησία της Κρήτης, όσο και εκείνη των Δωδεκαννήσων υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Συνεπώς τίθενται άμεσα τα ερωτήματα κατά πόσο και πως δεσμεύονται οι δύο αυτές εκκλησίες από τα όσα ανακοίνωσαν από κοινού πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος. Επιπλέον τίθεται το ερώτημα πώς θα γίνει η διαχείριση της περιουσίας των δύο εκκλησιών, αφού δεν υπάγονται στην δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, 

ήδη τόσο από την Εκκλησία της Δωδεκαννήσου, όσο και από εκείνη της Κρήτης αναμένεται επικοινωνία με το Πατριαρχείο, προκειμένου να αναζητηθούν απαντήσεις.  Ωστόσο, ζητήματα αναμένεται να ανακύψουν και για την περιουσία των λεγόμενων «νέων χωρών», (κυρίως οι μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας) που ναι μεν ανήκουν επισκοπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδας ήδη από το 1928, ωστόσο θρησκευτικά υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δυσφορία στο Φανάρι από την «πρόθεση συμφωνίας» Τσίπρα - Ιερώνυμου

Εως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την πλευρά του Φαναρίου. Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι αυτή την περίοδο οι σχέσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου βρίσκονται στο ναδίρ- πράγμα που φάνηκε και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ.Βαρθολομαίου στην Αθήνα, όταν και ματαιώθηκε η συνάντησή του με τον κ.Ιερώνυμο. Τότε, οι δύο πλευρές είχαν επικαλεσθεί «φόρτο εργασίας», λίγες μέρες πριν από τη ματαίωσή της, ωστόσο, είχε εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ επί της δικαστικής διαμάχης Εκκλησίας της Ελλάδος – Πατριαρχείου για το ναό στο κτήμα Προμπονά, στα Πατήσια που είχε κριθεί υπέρ του Πατριαρχείου.
Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube