REAL TIME |

Weather Icon

Η “μάχη” της Μεγίστης!

Η “μάχη” της Μεγίστης!
Ο Ταξίαρχος Πολυχρόνης Ρουσσάκης επισημαίνει τους κινδύνους και τις δυσκολίες ενός θερμού επεισοδίου στο Καστελόριζο.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα των νησίδων “Ρώ – Μεγίστης (Καστελόριζο) και Στρογγύλης”, είναι σήμερα -προσωπική εκτίμηση- το πλέον επίμαχο ελληνικό έδαφος στις εριστικές και όχι μόνο προθέσεις και βλέψεις, σε ενδεχόμενες και πιθανές επιθετικές ενέργειες του Ερντογάν, για αρκετούς λόγους!
α. Διασπά την συνέχεια της Ενιαίας Αμυντικής Γραμμής μας με την Κύπρο απέναντι στην δική του Αμυντική Παράκτια Συνοριογραμμή του.

β. Είναι αρκετά μακριά από άλλες δικές μας νήσους και δεν μπορεί να υποστηριχθεί με πυρά Πυροβολικού, με μετάγγιση δυνάμεων ή πυρομαχικών και μέσων, δηλαδή η άμυνα όποιας από τις 3 νήσους, θα βασισθεί στις περιορισμένες δυνατότητές της. Ήτοι, στοιχειώδης και περιορισμένη
(αυτο)άμυνα.

γ. Αυτονόητο, ότι και η υποστήριξη τους εκ μέρους μας με αεροπορικάκαι ναυτικά μέσα κατά την θερμή αντιπαράθεση, είναι αρκετά δύσκολη αν όχι απαγορευτική, αφενός λόγω απόστασης, που σημαίνει ότι ο χρόνος παραμονής των Α/Φ στην περιοχή θα είναι πολύ περιορισμένος, ενώ οι ναυτικές δυνάμεις μας θα βρίσκονται στο έλεος της τουρκικής αεροπορίας, των ναυτικών μονάδων της και του παράκτιου μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς πυροβολικού της.

δ. Επίσης, η ενίσχυση των νήσων με σημαντικές δυνάμεις στρατού, κατά την διεξαγωγή των επιχειρήσεων -πλην ειδικών και επιλεγμένων δυνάμεων- είναι σοβαρά προβληματική για εμάς, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία εύκολα μπορεί να συνδυάζει μορφές πολεμικών δράσεων, να υποστηρίζει ικανά αυτές και να αναπληρώνει απώλειες -έμψυχου δυναμικού και άψυχου υλικού- τάχιστα, λόγω εγγύτητας με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

ε. Εύκολα απομονώνεται το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα από τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες αποκτούν από την πρώτη στιγμή “Αεροπορική Υπεροχή” και “Ναυτική Κυριαρχία”, με ότι αυτό ήθελε σημάνει.
Για τη συνέχεια bankingnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube