Weather Icon
Ουκρανία 15 Νοεμβρίου 2018

Έλληνες παρατηρητές στις εκλογές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ

Έλληνες παρατηρητές στις εκλογές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ

Αφού επιστρέψαμε πρόσφατα (13.11.2018) από τη Λαϊκή Δημοκρατία Donetsk και την Λαϊκή Δημοκτατία Luhansk όπου είχαμε προσκληθεί από την αντίστοιχες κεντρικές εκλογικες επιτροπες τους, καταλήξαμε στις ακόλουθες εκτιμήσεις και συμπεράσματα που υποβάλλονται τώρα στα ελληνικά ΜΜΕ και την ελληνική κοινή γνώμη .

1. Οι εκλογές που διεξήχθησαν και στις δύο δημοκρατίες ήταν σύμφωνα με τις διατάξεις που αναφέρονται στη συμφωνία του Μινσκ.

2. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία υπερέβη το όριο του 75%, το οποίο αντιστοιχεί στη μία από τις υψηλότερες συμμετοχές στις εκλογικές διαδικασίες στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα τελευταία χρόνια.

3. Δεν παρατηρήσαμε τεχνικές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία μετά την επιθεώρηση πολλών Εκλογικών Κέντρων, εκτός από το γεγονός ότι υπήρξαν μεγάλες ουρές και περίοδοι αναμονής, σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω της μεγάλης προσέλευσης των ψηφοφόρων.

4. Οι εκλογές για νέους εκπροσώπους στα αντίστοιχα νομοθετικά όργανα και νέα εκλεγμένα πολιτικά πρόσωπα ήταν ελεύθερες και διαφανείς, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα του ευρύτερου πολιτικού φάσματος δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους με τα προγράμματά τους, τις θέσεις τους, ενω τα πανό τουε και ολα τα σχετικα ενημερωτικά φυλλάδια τους μπορούσαν να φαίνονται ανοιχτά σε πόλεις και στις δύο δημοκρατίες που επισκέφθηκαμε.

5. Συγχαίρουμε τους λαούς των δύο Δημοκρατιών για τη συμμετοχή τους και τη γενική στάση τους απέναντι σε αυτές τις τελευταίες εκλογές, καθώς και τις δύο κεντρικές εκλογικές επιτροπές για τη διοργάνωση δημοκρατικών, ελεύθερων εκλογών χωρίς αποκλεισμούς για τους λαούς των δημοκρατιών και των μειονοτήτων που βασίζονται στη θρησκεία ή την εθνική καταγωγή, ενω μίλησαμε με πολλούς ανθρώπους σε διάφορα εκλογικά τμήματα και δεν λάβαμε παράπονα για τα παραπάνω ζητήματα.

Συμπεράσματα

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι πρόσφατες εκλογές δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα ώριμης και ειρηνικής δημοκρατικης διαδικασιας και για τις δύο δημοκρατίες και καλούμε τους διεθνείς οργανισμούς και τα ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να ακολουθήσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ στο πνεύμα και στο γράμμα, στην περίπτωση των Λαϊκων Δημοκρατιών Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ.

Ζητάμε την άμεση παύση των παράνομων αποκλεισμών κάθε είδους προς αυτές τις δημοκρατίες και τους πολίτες τους από αρκετες δυτικές χώρες . Αυτοί οι αποκλεισμοί κάθε είδους, παραβιάζουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως ορίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το πιο σημαντικό είναι να ζητήσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός και παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την κυβέρνηση του Κιέβου στις συνεχιζόμενες βομβαρδιστικές και πολεμικές δραστηριότητες στην περιοχή, προκαλώντας την απαράδεκτη απώλεια ανθρώπινων ζωών, κυρίως αθώους πολίτες και την συστηματική καταστροφή περιουσίας και υποδομής.

Τέλος καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εντείνει κάθε δρόμο που οδηγεί σε εποικοδομητικό διάλογο που οδηγεί στην ειρήνη και την ευημερία για όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής.

Κώστας Ησυχος – Πρώην αναπλ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Στάθης Σταυρόπουλος – δημοσιογράφος, διεθνώς βραβευμένος σκιτσογράφος

Θέμης Τζίμας – μεταδιδακτορικός επιστήμονας Διεθνούς Δικαίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

konstantakopoulos.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube