Weather Icon

Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας

Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας

Τη βούλησή τους να εντείνουν τη συνεργασία μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ουκρανικής Πολιτείας, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην ενιαία Ορθόδοξη Εκκλησίας της χώρας, επαναβεβαίωσαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι.
Ο Πρόεδρος Π. Ποροσένκο, ο οποίος συνοδευόταν από τους αντιπροέδρους της κυβερνήσεώς του, Stepan Kubiv και Gennadiy Zubko, τους υπουργούς Εξωτερικών, Pavlo Klimkin, ‘Αμυνας, Stepan Poltorak, τον γενικό εισαγγελέα, Yuriy Lutsenko, πολυμελές κλιμάκιο συνεργατών του και τον πρέσβη της χώρας του στην ‘Αγκυρα, Andriy Sybiga, έγινε εγκαρδίως δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Πατριαρχικό Γραφείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υπέγραψαν, ενώπιον των συνεργατών τους και των πολυάριθμων εκπροσώπων των ΜΜΕ, στην Αίθουσα του Θρόνου, διμερή Συμφωνία Συντονισμού και Συνεργασίας.

Ο Παναγιώτατος χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα για τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ουκρανία, ενώ για την υπογραφείσα Συμφωνία σημείωσε ότι «θα επισπεύσει την έκδοση του Τόμου αναγνωρίσεως της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την Ουκρανία»:

«Αυτή η αυτοκεφαλία, την οποία τόσο ενθέρμως και με νοσταλγία περιμένατε επί σειράν ετών, για να μην πω και αιώνων, είναι δικαίωμά σας. Όπως ήτο δικαίωμα και όλων των άλλων λαών της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, που οι Εκκλησίες τους έλαβαν την αυτοκεφαλία από τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Και είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τους ιερούς κανόνες, να δίνει αυτή την αυτοκεφαλία όταν κρίνει σκόπιμο, όταν οι εκάστοτε συνθήκες θα έχουν ωριμάσει.

Είμαστε πεπεισμένοι, εδώ εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείο, ότι η απόφασίς μας θα οδηγήσει τον ουκρανικόν λαό και τους εκεί ορθοδόξους πιστούς εις την περαιτέρω ενότητα, την οποίαν εστερήθησαν τα τελευταία περίπου τριάντα χρόνια, και ότι η καινούργια Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Ουκρανίας θα συσπειρώσει περί τον εαυτόν της σχεδόν όλους του Ορθοδόξους πιστούς της χώρας. Και έτσι αυτή η Εκκλησία, η Αυτοκέφαλος, θα εισέλθει στην οικογένεια των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και θα εργαζόμεθα όλοι μαζί για το καλό των πιστών μας και για τη δόξα του ονόματος του Κυρίου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας για την παραχώρηση στη Μητέρα Εκκλησία του περικαλλούς Ι.Ν. του Αγίου Ανδρέου στο Κίεβο, «για να είναι εκεί η μόνιμος παρουσία της Μητρός σας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως εις την Πρωτεύουσαν της Ουκρανίας», και εξέφρασε την ευχή «να με αξιώσει ο Κύριος να επισκεφθώ εις το εγγύς μέλλον, όπως ελπίζω, για μία ακόμη φορά, την ωραία και φιλόξενον χώραν σας (την Ουκρανία)». Ζήτησε δε, από τον Πρόεδρο Ποροσένκο να μεταφέρει σε ολόκληρο τον ουκρανικό λαό την ευλογία της Μητρός του Εκκλησίας και την αγάπη του Πατριάρχου.

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε και εκείνος ιστορική τη σημερινή ημέρα: «Οι Ουκρανοί ήθελαν και προσεύχονταν για να έχουμε μια ενιαία, τοπική, αυτοκέφαλη Εκκλησία. Μετά το Πάσχα, 9 Απριλίου, σ’ αυτό το γραφείο (σημ. εννοεί το Πατριαρχικό Γραφείο) συναντηθήκαμε με τον Παναγιώτατο και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε για τη χορήγηση αυτοκεφάλου στην Ουκρανική Εκκλησία. Προσωπικά εγώ και η Βουλή κάναμε πολλά για να έχει ο ουκρανικός λαός το Αυτοκέφαλο. Όλη η Ιεραρχία της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Πατριαρχείου Κιέβου, της αυτοκεφάλου Εκκλησίας, μέρους της ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, υπέγραψαν έκκληση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για χορήγηση του Αυτοκεφάλου και αυτό ήταν το όνειρο για 1.030 χρόνια ολόκληρου του ουκρανικού λαού. Εξ ονόματος του ουκρανικού λαού εκφράζω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου για αυτή τη σοφή απόφαση χορηγήσεως του Αυτοκεφάλου στην ενιαία Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία. Η συμφωνία την οποία σήμερα υπογράψαμε θα μας βοηθήσει ώστε πολύ σύντομα να χορηγηθεί ο Τόμος του Αυτοκεφάλου».

Επιπλέον, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Διμερής Συμφωνία που υπεγράφη θα βοηθήσει τον ουκρανικό λαό στον δρόμο προς την αυτοκεφαλία, θα σταματήσουν οι αιρέσεις, οι εντάσεις και θα κυριαρχήσει πάλι η ειρήνη στην Ουκρανία.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, τον Οικουμενικό Πατριάρχη πλαισίωσαν ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ και ο Επίσκοπος Edmonton Ιλαρίων.

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνόδευσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στο προσκύνημά του στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου και ενημερώθηκε από τον Μ. Σύγκελλο Αμβρόσιο για την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

tvxs.gr/

ilarion
Για την Romfea.gr | Κορίνα Σαντοριναίου
“Πολιτική Συμφωνία” χαρακτήρισε την διμερή συμφωνία συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ουκρανίας που υπεγράφει σήμερα, Σάββατο 3 Νοεμβρίου στο Φανάρι, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.
“Κατά τη γνώμη μου, οι τελευταίες κινήσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής υπογραφής συμφωνίας, βρίσκονται εκτός κανονικού πεδίου και κινούνται σε πολιτικό επίπεδο” – δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.
Επίσης ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ σχολιάζοντας την δήλωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι “είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τους Ιερούς Κανόνες να δίνει αυτή την κατάσταση της Αυτοκεφαλίας όταν κρίνει σκόπιμο, όταν οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει” υπογράμμισε: “Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε μια νέα μέθοδο, η οποία δεν είναι γνωστή στο παρελθόν όσον αφορά την δομή της Εκκλησίας. Αποφασίζουν μόνοι τους, και οι άλλοι απλά πρέπει να υπακούουν σιωπηλά, υποκλίνοντας τα κεφάλια με ιερό τρόμο. Δεν είναι πλέον “πρώτος μεταξύ ίσων” αλλά “πρώτος χωρίς ίσους”.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ανέφερε ότι “ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για κάποιο λόγο βιάζεται να εκπληρώσει αυτή την διατάγη, όσο είναι Πρόεδρος στην Ουκρανία ο Πέτρο Ποροσένκο”.
romfea.gr/

denisenko
Για την Romfea.gr | Κορίνα Σαντοριναίου

“Το λεγόμενο “Πατριαρχείο Κιέβου” απευθύνει έκκληση στην Βουλή της Ουκρανίας με αίτημα να υιοθετήσει νόμο για μια ενιαία Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, καθώς και την αλλαγή του ονόματος της Κανονικής Εκκλησίας σε Ρωσική Εκκλησία εν Ουκρανία” δήλωσε ο Επικεφαλής του “Πατριαρχείου Κιέβου” Φιλάρετος στο Ράδιο Liberty.
“Στην Ουκρανία υπάρχει μια Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ρωσική Εκκλησία κρύβεται κάτω από το όνομα Ουκρανική, διότι ουσιαστικά είναι Ρώσικη. Γι’ αυτό ζητούμε από την Ουκρανική Βουλή να εγκρίνει σχετικό νόμο ότι στην Ουκρανία θα υπάρχει μια κανονική Εκκλησία και η δεύτερη να ονομάζεται Ρωσική εν Ουκρανία, αφού και οι λειτουργίες και τα μυστήρια είναι στην Ρωσική” – τόνισε ο Επικεφαλής Φιλαρέτος Ντενισένκο.
Επίσης ο Φιλάρετος Ντενισένκο ανέφερε ότι “όσοο απευθύνουν έκκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο των Επισκόπων, το οποίοι αποκλείει την παρουσία του Μητροπολίτη Ονουφρίου.”
simfonia1Reuters
Για την Romfea.gr | Κορίνα Σαντοριναίου
Η διμερή συμφωνία συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ουκρανίας, που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Φανάρι δεν σημαίνει δημιουργία Ενιαίας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία.
Αυτό δήλωσε πριν από λίγο στα ΜΜΕ ο Επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κοινωνίας, Βλαντιμίρ Λεγκόϊντα, με αφορμή την σημερινή επίσκεψη Ποροσένκο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
“Η υπογραφή συμφωνίας… δεν σημαίνει τη δημιουργία μιας ενιαίας Ουκρανικής Εκκλησίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο για να σχολιάσουμε » – δήλωσε ο Βλαντιμίρ Λεγκόϊντα.
Σύμφωνα με τον Λεγκόιντα, η υπογραφή συμφωνίας αφορά την συνεργασία Ουκρανίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου και τίποτα παραπάνω.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube