Weather Icon
Cyberwar , Cyberwar , Ιράν , Ισραήλ 8 Νοεμβρίου 2018

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για αποτυχημένη κυβερνοεπίθεση

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για αποτυχημένη κυβερνοεπίθεση

REUTERS/Kacper Pempel
«Χάρη στην επαγρύπνηση των ομάδων τεχνικών μας, απέτυχε» έγραψε στο Twitter, προειδοποιώντας πως το Ιράν θα προβεί σε νομικές ενέργειες κατά του Ισραήλ σε διεθνείς φορείς.
Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών του Ιράν κατηγόρησε τη Δευτέρα το Ισραήλ για κυβερνοεπίθεση εναντίον των υποδομών τηλεπικοινωνιών του, και δεσμεύτηκε να αντιδράσει δια της νομικής οδού.
Όπως σημειώνει το Reuters, αυτό έρχεται στον απόηχο σχολίων από άλλο αξιωματούχο, που είχε πει πως το Ιράν ανακάλυψε μια νέα γενιά του Stuxnet- ιού που είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον του πυρηνικού προγράμματος της χώρας πάνω από μια δεκαετία πριν.

Όπως είπε ο υπουργός, Μοχάμαντ Τζαβάντ Αζάρι- Τζαχρομί, το Ισραήλ «με το ιστορικό του πάνω στη χρήση κυβερνοόπλων όπως ο ιός υπολογιστή Stuxnet, εκτόξευσε κυβερνοεπίθεση κατά του Ιράν τη Δευτέρα για να βλάψει τις υποδομές επικοινωνιών του».

«Χάρη στην επαγρύπνηση των ομάδων τεχνικών μας, απέτυχε» έγραψε στο Twitter, προειδοποιώντας πως το Ιράν θα προβεί σε νομικές ενέργειες κατά του Ισραήλ σε διεθνείς φορείς.
Το Stuxnet, που θεωρείται πως αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ανακαλύφθηκε το 2010, αφού είχε χρησιμοποιηθεί σε επίθεση κατά εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου στο Νατάνζ του Ιράν. Επρόκειτο για την πρώτη περίπτωση χρήσης ιού υπολογιστή- κυβερνοόπλου κατά βιομηχανικών υποδομών που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γκολαμρεζά Τζαλαλί, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας του Ιράν, είπε πως το Ιράν είχε εξουδετερώσει μια έκδοση του Stuxnet. «Πρόσφατα ανακαλύψαμε μια νέα γενιά του Stuxnet που απαρτιζόταν από διάφορα τμήματα…και προσπαθούσε να μπει στα συστήματά μας» είπε ο Τζαλαλί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ISNA, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Σημειώνεται πως ερευνητές της Symantec είχαν ανακαλύψει το 2013 μια έκδοση του Stuxnet που είχε χρησιμοποιηθεί κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν τον Νοέμβριο του 2007.
Υπενθυμίζεται πως το 2015 επετεύχθη η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπου προβλεπόταν περιορισμός του με αντάλλαγμα άρση κυρώσεων- ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία τον Μάιο, κίνηση την οποία το Ισραήλ υποστήριξε. Η Ουάσινγκτον επανέφερε σε ισχύ τη Δευτέρα μια σειρά από κυρώσεις οι οποίες είχαν αρθεί, αυξάνοντας την οικονομική πίεση προς το Ιράν.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube