Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 26 Νοεμβρίου 2018

Σκηνικό πολέμου στον Εύξεινο Πόντο − Τι θα γίνει με τον στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία (φωτο, βίντεο)

Σκηνικό πολέμου στον Εύξεινο Πόντο − Τι θα γίνει με τον στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία (φωτο, βίντεο)
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας στο Κίεβο (φωτ.: EPA / Mykhailo Markiv / Pool)
Τεταμένη είναι η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στον Πορθμό Κερτς, που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με τη Θάλασσα του Αζόφ, μετά το χθεσινό επεισόδιο όπου ρωσικά πολεμικά πλοία άνοιξαν πυρ κατά ουκρανικών με αποτέλεσμα ένα πλοίο να πάθει μεγάλες υλικές ζημιές ενώ τρεις Ουκρανοί ναύτες να τραυματιστούν. Ήδη οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αλλά και αυτές των εφέδρων της έχουν τεθεί σε επιφυλακή κατόπιν εντολής του προέδρου της χώρας Πέτρο Ποροσένκο.

Η στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών θα συζητηθεί, σήμερα στις 11:00 (τοπική ώρα/18:00 ώρα Ελλάδας), στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συγκαλείται εκτάκτως μετά από αίτημα τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.
Δύο ώρες νωρίτερα, στις 16:00, αναμένεται να συνεδριάσει και το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας προκειμένου να επικυρώσει την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για επιβολή στρατιωτικού νόμου σε όλη τη χώρα για διάστημα 60 ημερών. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας «και κατόπιν της έκκλησης του προέδρου της Ουκρανίας, συγκαλώ για τη Δευτέρα, 26η Νοεμβρίου 2018, στις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) έκτακτη συνεδρίαση της Βερχόβνα Ράντα», ανέφερε ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Αντρίι Παρουμπίγ μέσω Facebook.
Τι λένε Μόσχα και Κίεβο
Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη». Η Μόσχα επιβεβαίωσε τον εγκλωβισμό των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη «χρήση όπλων», κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού ότι επιδίδονταν σε «παράνομες ενέργειες» και έκαναν «επικίνδυνους ελιγμούς» στα «ρωσικά χωρικά ύδατα».
«Τα πλοία του ουκρανικού (Πολεμικού) Ναυτικού — τα Berdyansk, Nikopol και Yany Kapu — έκαναν άλλη μια απόπειρα να διαπράξουν παράνομες ενέργειες εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στις 19:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας) της 25ης Νοεμβρίου (…). Για να αναγκαστούν να σταματήσουν τα ουκρανικά πολεμικά, χρησιμοποιήθηκαν όπλα. Ως αποτέλεσμα, και τα τρία πλοία του ουκρανικού ΠΝ συνελήφθησαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε η FSB. «Πρέπει να σημειωθεί ότι η ουκρανική πλευρά είναι ενήμερη για διαδικασία διέλευσης πολεμικών πλοίων διαμέσου των χωρικών υδάτων της Ρωσίας και κατά μήκος του πορθμού Κερτς-Γενίκαλε» και οι Ουκρανοί «χρησιμοποιούσαν αυτή τη διαδικασία προηγούμενα για να περνούν ειρηνικά», πρόσθεσε η FSB.
Αντιδρούν ΕΕ και NATO
Η ΕΕ και το NATO απηύθυναν το βράδυ της Κυριακής έκκληση να υπάρξει άμεσα «αποκλιμάκωση» στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς. «Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στο στενό του Κερτς και καλούμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της. 
Το NATO από την πλευρά του τόνισε ότι «υποστηρίζει απόλυτα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πλοήγησης στα χωρικά της ύδατα» και προέτρεψε «τη Ρωσία να εγγυηθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ, συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο».
Διαδηλώσεις σε Λβιβ και Κίεβο
Την ίδια ώρα, σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες Ουκρανοί εθνικιστές διαδήλωσαν μπροστά στο κτήριο του προξενείου της Ρωσίας στο Λβιβ, βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων που κατόπιν κύλησαν ως τον φράκτη που περιβάλλει το κτήριο της διπλωματικής αποστολής, μετέδωσε ουκρανικός τηλεοπτικός σταθμός. «Ακτιβιστές καίνε ελαστικά αυτοκινήτων μπροστά στο ρωσικό προξενείο στο Λβιβ», μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Κανάλι 24. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για μέλη εθνικιστικών οργανώσεων που διαμαρτύρονται για τα γεγονότα στο στενό του Κερτς.
Διαδηλωτές τοποθετούν χάρτινα καραβάκια πάνω σε λάστιχα αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κοντά στο κτήριο της ρωσικής πρεσβείας στο Κίεβο (φωτ.: EPA / Stepan Franko)
Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. Και σε αυτή τη διαδήλωση, ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων. Οι διαδηλωτές σφυροκόπησαν το κτήριο με δεκάδες καπνογόνα, αλλά η προσπάθεια τους να βάλουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και κατόπιν να τα κυλήσουν προς το κτήριο εμποδίστηκε από την αστυνομία.
Το στενό του Κερτς, η μοναδική θαλάσσια οδός που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με την Αζοφική Θάλασσα, αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube