REAL TIME |

Ευρωπαϊκή Ένωση 16 Νοεμβρίου 2018

Η πρόοδος και οι φράχτες που δεν πρέπει να χτίσουμε

Ο πλανήτης άλλοτε αργά και άλλοτε γρήγορα προχωρά προς τα εμπρός. Θα ήταν, όμως, ολέθριο σφάλμα να θεωρήσουμε την πρόοδο δεδομένη. Ποιες είναι οι νέες απειλές.

Όταν πρωτογνώρισα τον Γιόχαν Νόρμπεργκ, το 1980 στην Στοκχόλμη, ήταν ένας ακροαριστερός πρωτοετής φοιτητής που παρακολουθούσε στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Σουηδίας μαθήματα της ιστορίας των ιδεών.
Σε μία χώρα που τότε είχε το τρίτο υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο, σχεδόν μηδενική ανεργία και ένα εντυπωσιακό σύστημα κοινωνικής προστασίας, ο Γιόχαν ήταν βλοσυρός και απαισιόδοξος απέναντι στο μέλλον. Μου έλεγε ότι ήθελε να αλλάξει τον κόσμο, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκάθαρη άποψη περί της αλλαγής αυτής και του περιεχομένου της.
Είκοσι χρόνια αργότερα, ο απαισιόδοξος φοιτητής του 1980, έγραψε ένα εντυπωσιακό βιβλίο υπέρ της παγκοσμιοποίησης και με στοιχεία από διεθνείς οργανισμούς, πολύ καλά μελετημένα, κατέρρίπτε όλα τα τότε θεωρητικά σχήματα των «εμπόρων φόβου» και των τραμπούκων που, για να μάς «σώσουν», έκαιγαν πόλεις και ανθρώπους. Σήμερα, ο Γιόχαν Νόρμπεργκ, πολιτικός αναλυτής και ανώτερος εταίρος (senior fellow) του γνωστού φιλελεύθερου Ινστιτούτου Catο στις ΗΠΑ, είναι ο συγγραφέας ενός νέου εντυπωσιακού βιβλίου που έχει τίτλο «Πρόοδος, δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον» (εκδόσεις Παπαδόπουλου).

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube